Farský: Jde o veřejné peníze

Komentář poslance Jana Farského

21. 11. 2011

Ať jsou veřejné peníze pod veřejnou kontrolou. Obce jsou rozhodně lepšími správci veřejných prostředků než loterijní společnosti.

Starostové a zastupitelé totiž musejí své kroky obhajovat před svými spoluobčany, které denně potkávají. Loterijní společnosti se nemusejí zodpovídat nikomu - a podle toho také s výnosy z hazardu nakládají. Peníze z hazardu mají skončit ve stejné obci, kde se prosázejí. To loterijní firmy nezajistí a ani zajistit nechtějí. Za tyto veřejné prostředky si totiž kupují dobré jméno: tváří se velmi bohulibě, když přispívají na veřejně prospěšné účely. Už ale neříkají, že tak činí z daně, kterou nemusejí odvádět státu, a navíc si veřejnou prospěšnost vykládají velmi svérázně - viz 190 milionů na rallye či 16,5 milionu na muzikály Michala Davida.

Tento stav je špatný a jinde v Evropě neexistuje. V demokratické zemi musí o veřejných financích rozhodovat demokraticky volené orgány, a ne soukromé subjekty, které zneužívají příležitost, již jim stát poskytl. Důsledkem jsou nejen finanční úniky, ale i nerovnováha v samotném sektoru veřejně prospěšných účelů. Hazardní firmy dnes mohou rozhodovat, kdo si v neziskovém sektoru zaslouží podporu a kdo zajde na úbytě. Hazardní lobby určuje, kdo na poli kultury, sportu, ekologie nebo vzdělávání dostane či nedostane podporu. Výrazně tak ovlivňuje fungování neziskového sektoru v Česku. I proto jde dnes z těchto peněz na kulturu 6 procent, na sociální služby 4 procenta, na vzdělávání pouhé 1 procento a celých 59 procent na sport… Obecní zastupitelé naproti tomu znají místní situaci, vědí, které neziskové společnosti poskytují dané komunitě prospěšné služby. Díky příjmům z hazardu by mohli jejich aktivity podpořit. Takový systém je transparentní a efektivní. Zbavilo by veřejně prospěšné společnosti závislosti na libovůli hazardního sektoru a umožnilo hospodárné, nezávislé a veřejně kontrolovatelné využití získaných prostředků. To je cíl a smysl změny, kterou poslanci TOP 09 minulý týden marně hájili v Poslanecké sněmovně.

Jan Farský
poslanec

Týden, 21. 11. 2011, Rubrika: Názory a komentáře, str. 59

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme