Farský: Centrální registr smluv a zveřejňování objednávek a faktur veřejnou správou

Komentář poslance Jana Farského

Ročně se v České republice utratí ve veřejných zakázkách přibližně 600 miliard Kč. Po přijetí novely zákona o veřejných zakázkách účinné k 1.4.2012 budou zveřejněna data o 70 % z nich. Zbylých 180 miliard Kč utracených z veřejných rozpočtů zůstane nadále netransparentních.

9. 4. 2012

Toto si uvědomili zákonodárci na Slovensku, a tak k 1.1.2011 zavedli revoluční povinnost do zákona. Všechny smlouvy, které jsou na Slovensku uzavřeny s veřejným sektorem (vláda, ministerstva, kraje, města, obce...), jsou účinné od prvního dne potom, co jsou zveřejněny. A to od nuly eur. Pokud není smlouva zveřejněna během tří měsíců, považuje se za nikdy neuzavřenou. A ono to funguje. Pro vládu a ministerstva byl za částku přibližně 25 tisíc eur zprovozněn portál http://www.crz.gov.sk/, a to včetně serverů i zaškolení uživatelů. O provoz se starají v rámci své další pracovní náplně dva zaměstnanci úřadu vlády. Vše zvládli během pouhých čtyř týdnů.

Transparentnost uspoří miliardy

Neoficiálně přinesl slovenský registr smluv úspory v řádu 30 %. To promítnuto do našeho prostředí by přineslo úspory v řádu desítek miliard korun. A nejde vždy jen o snížení nákladů. Jsem přesvědčen, že mnohé z veřejných výdajů se prostě neuskuteční, protože na ně bude vidět a budou neobhajitelné.

Tento model jsme se snažili prosadit v rámci novely zákona o veřejných zakázkách, nebyl však akceptován a v hektické době přijímání potřebné novely by mohl vést ke zpoždění nebo dokonce nepřijetí novely. A to jsme nechtěli, proto jsme nakonec ustoupili. Ale jen na chvíli. Během dubna podám samostatný návrh zákona, který registr smluv zavede.

Zveřejněme smlouvy, ale i objednávky a faktury

V rámci otevření veřejných rozpočtů také na Slovensku zavedli zveřejňování všech objednávek a faktur, které ve svých objemech výdajů také nebyly pokryty zákonem o veřejných zakázkách. Zveřejňuje se vše od nuly eur. Viz například http://www.zilina.sk/?page=kopie&typ=2.

Občan má díky těmto dvěma systémům přehled nad všemi výdaji veřejných rozpočtů. Okamžitý. Nemusí se doprošovat o informace, nemusí využívat zákona o svobodném přístupu k informacím, prostě klikne na internetu a vidí. 

A vidí kdokoli – občan, opozice, konkurence. A kontroluje. Vše je pod veřejnou kontrolou, která je motivovaná a zdarma. Ideální pro stát a jeho krocení výdajů.

Náklady minimální, efekt zásadní

Samozřejmě je nutné počítat i s určitým nárůstem administrativy. Modelově jsme tuto variantu prověřili na městě Semily. Rozpočet máme cca 130 mil. Kč. Smlouvy už všechny od 30 tis. Kč výše zveřejňujeme, v této oblasti bude nárůst minimální. Faktur máme průměrně 9 denně, objednávky 2 denně. Zvýšená administrativa, která zatíží ne materiálně, ale personálně město bude maximálně v řádu tisíců korun měsíčně. A ty se určitě vyplatí. Ostatně ani zavedení těchto povinností na Slovensku k žádnému kolapsu nevedlo.

Ideální variantou úpravy bude samozřejmě ta, kdy proces bude zautomatizován. Smlouva, objednávka nebo faktura se tak elektronizuje pouze jednou, a pak už bude kolovat úřadem pouze v datové podobě a zveřejnění nebude žádným zatížením navíc. Při propojení s transparentním rozpočtem a účtem města bude mít občan okamžitou informaci o všech výdajích obce podle schváleného rozpočtu.

Závěrem bych chtěl poděkovat slovenským kolegům, kteří mně v předminulém týdnu při pracovní návštěvě Bratislavy popsali své zkušenosti a předali veškeré podklady. V tuto chvíli mi pomáhají s finalizací paragrafového znění návrhu zákona, který tento transparentní postup zavede do českého právního řádu.

Jan Farský
poslanec

blog.aktualne.cz, 9. 4. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme