Ekologické zemědělství jako šance

Komentář Karla Turečka

17. 3. 2010
Před dvaceti lety se na začínající ekologické zemědělce dívalo jejich okolí jako na podivíny, kteří se z jakéhosi romantismu vracejí do dávných let a odmítají výdobytky moderní doby v podobě chemických postřiků, hnojiv a velkochovů. Málokdo věřil, že je takové počínání uživí.

Je pravda, že začátky měli těžké a ani dnes nemají na růžích ustláno. Je však zřejmé, že poptávka po biopotravinách stoupá a že dnes hospodaří ekologičtí zemědělci na více než devíti procentech zemědělské půdy. Trh s biopotravinami přitom ročně o deset až patnáct procent narůstá. Nedávnou úpravou zákona byly zpřísněny kontroly ekologického hospodaření, aby nemohly být za bioprodukty vydávány výrobky, které si takové označení nezaslouží. Toto opatření má přispět k odstranění přežívající nedůvěry k tomuto druhu potravin.

Důležitým přínosem ekologického zemědělství jsou však vedle zdravějších a chutnějších potravin i prospěšné aspekty další. Menší ekologické farmy mohou výrazně přispět k rozvoji venkova, protože tu najdou pracovní příležitosti lidé z okolí farmy. Uplatní se tu fyzická práce, která je dobrou příležitostí například pro mladé lidi bez zkušeností. Navíc pro ně může být lákavé, že pracují ve zdravém prostředí bez chemikálií. Může se tak přispět k udržení lidí ve venkovském prostoru.

Ekologické zemědělství je také možno vhodně propojit s agroturistikou. S tím může souviset rozvoj specifického prodeje přímo na farmách, pořádání jarmarků, místních forem občerstvení či prodeje. Je to prostor pro uplatnění místních specialit a oživení tradic regionálních potravin. To znamená nejen propojení se službami a nové pracovní příležitosti, ale také oživení kulturní.

A konečně to znamená velký přínos pro krajinu: znovu mohou být vysazovány křoviny a remízky, udržovány drobné vodní zdroje, zakládány louky a pastviny. To vše může jen zvýšit půvab krajiny a tím i její přitažlivost pro návštěvníky tuzemské i zahraniční. Ekologické zemědělství je zkrátka šancí v mnoha směrech.

Karel Tureček, náměstek ministra zemědělství
blog.idnes.cz, 16. 3. 2010