Dva tisíce slov pro dnešní dobu

2. 6. 2011

VELKÉ DETAILY

Občanská iniciativa Vyměňte politiky má v logu panáčka, který kope do jiného panáčka. Je to výstižná ilustrace patologické nálady: dnes je normálnější napsat, že se mají politici zkopat a vyházet, než některého pochválit. Budeme tedy chválit.

Na začátku roku řekl v LN semilský starosta (a též poslanec) Jan Farský, že by chtěl založit jednoduchý web pro obecní zakázky. I pro ty drobné, podměrečné, na jaké se obvykle ani nevypisuje soutěž, třeba lavičky v parku za třicet tisíc. A tak přehledný, jako jsou služby Sauto. cz nebo Sreality.cz. Farský slib splnil, provoz webu hradí z poslaneckého platu.

Jeho Veřejný portál funguje měsíc a zakázky - zatím dohromady za 24 milionů korun -tady momentálně zadává třináct obcí (Roztoky u Prahy, Mohelnice, největší je Česká Lípa se 40 tisíci obyvateli). Utrácení veřejných peněz je tady dohledatelné, od počátku až po výslednou smlouvu: semafor v Žandově, oprava vodního hradu v České Lípě, nákup čtyř elektrokol v Semilech... V českých veřejných rozpočtech je 24 milionů pochopitelně detail. Ale je to nejpraktičtější politický čin posledních malátných měsíců.

Farský odhaduje, že zprůhledněním ušetřily Semily na zakázkách 20-30 procent. Kdyby se tohle „semilské hnutí“ rozšířilo (což není vyloučeno, na Veřejný portál se nejnověji přihlásily Liberec a České Budějovice), výpočet úspor necháme na čtenářské fantazii. Objem tuzemských veřejných zakázek je 600 miliard. Avůbec, tenhle Farský. Když se v prvním starostovském období vypořádal s korupcí, v druhém se snaží zpříjemnit veřejný prostor. V lednovém rozhovoru se též svěřil, že by rád do Semil sezval pražské intelektuály na debatu, co s městem dál.

I to se uskutečnilo: intelektuálové z Prahy přijeli a zhodnotili mu město tak, že - citujme místní Semilské noviny - „nemá žádný charakter“ (architekt Adam Gebrian), je tu tak mrtvo, že tu nejsou ani Vietnamci, billboardy a graffiti (geolog Václav Cílek), je „rozcapené“ (ekonom Tomáš Sedláček) a jeho náměstí „strašné“ (Adam Gebrian). Vše natáčeli dokumentaristé Erika Hníková a Vít Klusák, takže z toho ještě může být podařená taškařice.

Proč o takové epizodě psát v celostátních novinách? Protože starosta to, co by vnější pozorovatel zhodnotil jako katastrofu, unesl mužně a příkladně. Poznámku o roztahanosti města si přebral tak, že by se měla v Semilech zavést MHD. A možná že je to opravdu poklidné maloměsto pro seniory, ale i z toho lze udělat konkurenční výhodu. Koneckonců, v roce 2050 budou žít v Česku tři miliony lidí nad 65 let. Nejobvyklejší otázka na Ludvíka Vaculíka zní, jestli by nemohl napsat nových Dva tisíce slov. Starý náčelník vrčí, že to nejde, protože nejsme v roce 1968.

Možná jde, jen by takový manifest „Co dělat, když celostátní politika tápe“ zněl jinak, než si Vaculíkovi čtenáři myslí. Třeba: Následujte i u vás obrodný proces v Semilech.

Tomáš Němeček

Lidové noviny, 2. 6. 2011, Rubrika: Názory, str. 10