Drahota solární energie - existuje řešení?

Poslanec Jan Husák o obnovitelných zdrojích energie

30. 8. 2010

To, před čím jsem v mnohých článcích mnohokrát varoval, se stává černou skutečností - ceny za elektřinu vzrostou v roce 2011 o více jak 15%.

Bývalá politická reprezentace na varování TOP 09 slyšela a parlamentu se na jaře 2010 usnesla na snížení podpor od roku 2011. Alespoň něco. S původním rozhodnutím z roku 2005 a platným do konce roku 2010, kdy byly ceny nastaveny opravdu velkoryse, už zpětně nic neuděláme.

Dílčím krokem, který chci jako místopředseda sněmovního hospodářského výboru navrhnout, je zastavit další vyplácení podpory pro výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů vyráběné pro vlastní potřebu. Podle současného zákona č. 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, mají právo na úhradu zeleného bonusu i ti výrobci, kteří vyrábí elektřinu z obnovitelných zdrojů pro vlastní spotřebu! To považujeme za nestoudnost. I občané s nejnižšími příjmy platící účty za elektřinu takto nedobrovolně připlácejí např. na ohřev soukromého bazénu, jestliže si k němu jeho majitel vybudoval i fotovoltaickou elektrárnu. Z těchto důvodů bude TOP 09 prosazovat na schůzi poslanecké sněmovny pozměňovací návrh, který tento nesmysl jednou pro vždy odstraní.

Jan Husák
poslanec PS PČR za TOP 09, místopředseda Hospodářského výboru