"Drábkova" sKarta bude fungovat i ve vesnických jednotách

Na sociální sKartu bude možné vybírat peníze v síti družstevních prodejen Coop, dříve známých pod názvem Jednota. Firma se dohodla s Českou spořitelnou na podmínkách služby cash back. Informoval o tom šéf řetězce Coop a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Příjemci dávek v menších obcích, kde nejsou bankomaty, se tak k penězům od státu dostanou snadněji.

28. 8. 2012

Řetězec se původně nedohodl se spořitelnou na podílu za placení služeb. Česká spořitelna si za výběr peněz v prodejně účtovala šest korun. Podle Juračky banka poplatek od září zruší. Držitelům sKaret se tak rozšíří možnosti, jak se bezplatně dostat k hotovosti, kterou jim stát v příštích měsících začne posílat přes sociální karty.

"Budoucí držitelé sKaret tak budou moci také v prodejnách COOP požádat o výplatu hotovosti za stejných podmínek, jaké v současnosti platí pro zákazníky platící kteroukoliv z bankovních platebních karet," dodal Juračka. Při nákupu v hodnotě nad 300 Kč budou mít majitelé sKaret možnost si vybrat u pokladny prodejny až 1500 Kč v hotovosti. Coop má v Česku přes tři tisíce prodejen.

Karty začaly počátkem týdne rozdávat úřady práce. Lidé přes ně budou dostávat třeba rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení, podpory v nezaměstnanosti či dávky v hmotné nouzi. Lidé už by neměli dostávat dávky na svůj běžný bankovní účet či poštovní poukázkou, ale na nový účet k sKartě. S ní by pak peníze od státu měli vybrat z bankomatu, převést či by s ní mohli platit. Zdarma bude první vydání karty a jeden výběr z bankomatu za měsíc, za doručení poštou či výběr u přepážky se má platit.

Podle ministerstva řízeného ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09) se ročně za rozesílání peněz díky sKartám ušetří zhruba čtvrt miliardy a příjemci prý budou mít víc možností přístupu k dávkám. Projekt je ve zkušebním provozu, naplno by se měl rozjet od ledna příštího roku. Opozice, odbory a rada postižených novinku kritizují. Podle nich je přínosem jen pro banky. Řadu výhrad má i ombudsman. Vyzval zákonodárce, aby kvůli nim zvážili ústavní stížnost.

ČTK

tyden.cz, 28. 9. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme