Drábek: Zrušení příplatku je problém

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

4. 10. 2010

* Proč škrtáte i sociální příplatek? Ušetří se sice přes dvě miliardy ročně, ale v rámci celého rozpočtu jde o sumu spíše malou.

Protože je to v koaliční dohodě a v programu vlády a já jsem povinen to respektovat. Ale původní záměr byl zrušit sociální příplatek bez náhrady a podařilo se vyjednat alespoň částečnou kompenzaci.

* V čem spočívá?

Dosud to bylo tak, že kdo pobíral sociální příplatek, byl mu krácen rodičovský příplatek -my jsme dohodli, že rodiče, kteří přijdou o sociální příplatek, budou mít rodičovský příspěvek v plné výši až do sedmi let dítěte.

* Ale co mají dělat rodiny se staršími dětmi?

Tam je to skutečně problém a musíme o tom ještě jednat, už za několik dní se proto sejdu mimo jiné s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením.

* Jedna možnost připadá v úvahu už teď - pokud se rodina kvůli škrtnutí sociálního příplatku dostane do problémů, může požádat o pomoc v hmotné nouzi. Jenže pak se neposuzují jen příjmy, ale i majetek. Musela by taková rodina prodat třeba auto?

Tak by to nebylo, protože se samozřejmě bere v potaz i to, zda auto potřebují třeba právě kvůli péči o postižené dítě. Ostatně mohou získat i příspěvek na motorové vozidlo.

wall

Mf Dnes, 4. 10. 2010, Rubrika: Z domova, Strana: 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme