Drábek: Zrušení monopolu jedné firmy místy samozřejmě bolí

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

7. 2. 2012

moderátor

Jak úřady práce v prvním únorovém týdnu zvládají výplatu sociálních dávek? I o tom budeme mluvit teď v Ranním interview s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem z TOP 09, kterého vítám po telefonu. Dobrý den, pane ministře.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Pěkné ráno.

moderátor

Začnu asi tou pro vás jednodušší otázkou. Jak to vypadá s výplatou dávek v tom prvním únorovém týdnu? Jsou někde nějaké problémy, nebo už všechno běží tak, jak má?

Jaromír DRÁBEK

Tak my v prvním únorovém týdnu začínáme nabíhat další nové výplaty, které v minulém roce byly přiznávány z jiných softwarů. To znamená, začínáme nabíhat výplatu podpory v nezaměstnanosti, výplatu příspěvků na mobilitu. Tedy postupně přesouváme to těžiště dávek hmotné nouze, které byli největším rozsahem v lednu do těch dávek dalších, o které lidé buď žádali v lednu, nebo které se přepočítávají.

moderátor

A jaksi hodnocení toho prvního týdne stran fungování toho systému. Dobré, špatné?

Jaromír DRÁBEK

Tak my samozřejmě dolaďujeme další jednotlivosti, které je potřeba dolaďovat v těch nových softwarech. Nejvíce pozornosti zaměřujeme na tu aplikaci, která má na starosti evidenci nezaměstnaných a výplatu podpor v nezaměstnanosti. Tam zatím máme trochu problémy se zátěžovými testy, protože ten systém vydrží zatížení určitého počtu stovek lidí na úřadu práce, kteří v něm pracují. A musíme dávat pozor, abychom ten systém nepřetížili. Nicméně žádosti se zpracovávají standardním tempem. Máme vyplaceno několik desítek procent těch žádostí z těch dvou oblastí, které jsem jmenoval, takže ta práce pokračuje podle harmonogramu.

moderátor

Samozřejmě nikdo není nedokonalý a nic není dokonalé. Ani počítačové systémy. Není ale tenhle, řekněme, po těch zkušenostech z měsíce a týdne příliš nedokonalý?

Jaromír DRÁBEK

Tak víte, vždycky když se mění takhle zásadní informační systém, tak určité problémy jsou. A my vyhodnocujeme skutečně, jestli ty problémy mohly být menší. Ale pokud chcete náhradou toho systému zrušením monopolu jedné firmy, který tady trval 17 let, ušetřit 200 - 300 milionů ročně, no tak to samozřejmě místy bolí.

moderátor

Říká v Ranním interview ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Vy jste kvůli potížím s vyplácením dávek odvolal šéfa odboru informatiky. Ve vedení úřadu práce přišla o místo jeho výkonná ředitelka, personální šéf. Čím se vlastně provinili?

Jaromír DRÁBEK

Tak ono, částečně je na to odpověď na dnešních Novinkách, kde si každý může přečíst takzvané prohlášení informatiků, které je sice předkládáno dnes jako nové, ale je už z předminulého týdne. Co se týká ředitele odboru informatiky, tak tam především právě šlo o nezvládnutou, nebo nedostatečně zvládnutou komunikaci uvnitř resortu ohledně těch nových systémů, ohledně toho, jakým směrem se ministerstvo ubírá. Protože z toho prohlášení je jasné, že ti lidé neměli dostatek informací o tom, co se připravuje, jakým způsobem se to bude nasazovat. Co se týká managementu Úřadu práce, tak tam já neodvolávám přímo. Tam já jenom dávám souhlas s odvoláním vrcholných manažerů. Tam šlo o přidělování přístupových práv o rozšiřování informací o tom, kdo má co jak dělat, strukturu formulářů a tak dále.

moderátor

Ten nový způsob vyplácení sociálních dávek prý dostatečně nechrání data žadatelů, jak to psala včera Mladá fronta Dnes. Už se tam udělala nějaká opatření, která by tomuto zamezila?

Jaromír DRÁBEK

Tak ta mediální hysterie je skutečně celkem zvláštní a já musím říct, že jsem nikdy nedostával tolik podpůrných dopisů a emailů, protože myslím si, že soudný člověk už si udělá obrázek sám. To, co včera vymyslela Mladá fronta, to skutečně je hodně za hranou reality. Samozřejmě, že heslo do ostré verze je zabezpečeno standardním způsobem, tak, jak požadují, tak, jak požadují zvyklosti a předpisy. To znamená malá a velká písmena. Povinně číslice, povinně rozsah hesla minimálně 8 znaků. To je prostě standard, který je používaný i do těch nejbezpečnějších systémů. Postupně zaměstnance, kteří přešli z obecních úřadů, tak vybavujeme čipovými kartami. Ti, kteří byli zaměstnanci úřadu práce i v minulém roce, tak je normálně  používají dál. Jenom možná je zajímavé říci, že do konce roku minulého nikomu nevadilo, že všichni úředníci na obecních úřadech přistupovali do té sítě bez čipové karty a s heslem. A najednou po měsíci běhu nového systému je problém, že ještě všichni nemají čipové karty. To jsou takové zvláštní spekulace, které někdy skutečně ukazují, jak umělá je ta kampaň.

moderátor

Říká v Ranním interview Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí. Děkuju za rozhovor, na slyšenou.

Jaromír DRÁBEK

Přeji pěkný den a děkuji za pozvání.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 7. 2. 2012, Pořad: Ranní interview

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme