Drábek: Změny v důchodech

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

16. 2. 2011 | 05:59

David BOREK, moderátor

--------------------

Každopádně můžeme divákům říci, že, když to řeknu lidově, Drábka jim dodáme, protože zkoušíme ministra práce a sociálních věcí, ale zdůrazníme, že opravdu se jedná o mimořádně významné téma. Nejenom ona "malá důchodová reforma", která řeší spíše aktuální opravdu z měsíce na měsíc se vynořivší problematiku, kterou nastolil Ústavní soud, ale samozřejmě to je ta "velká reforma", která určí běh ekonomiky a životů milionů lidí v příštích desítkách let a samozřejmě s tou jistou výhradou, pokud to třeba nějaká příští vláda opět nebude revidovat. Ale alespoň takové jsou ambiciozní cíle důchodové reformy. Stále sledujeme toto téma a stále se pokoušíme o spojení s ministrem práce a sociálních věcí, který by teď měl být s námi ve spojení. Pane Drábku, potřetí, doufejme naposledy, hezké ráno.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

Dobré ráno. Já tedy poprvé.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

Tak.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

--------------------

No, my už máme za sebou nějakou práci. Takže ministerstvo práce a sociálních věcí už má nějakou konkrétní představu o tom, jak by mělo napravit právě tu výtku od Ústavního soudu. Můžete tedy konkrétně říci, jak bude vypadat důchod pro člověka, který v současné době pobírá mezi 11 až 36 tisíci korunami měsíčně? Protože tam by ten rozdíl nebo respektive ta změna měla být nejvíce citelná.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

Tak za prvé, já to musím upřesnit. Kdyby to byla výtka od Ústavního soudu, tak s tím se celkem umíme vypořádat nějak jednoduše, nicméně Ústavní soud přímo zrušil paragraf, který se týká výpočtu důchodu. To znamená, že od 30. září musíme prostě nastavit nový systém výpočtu důchodů a není možná žádná jiná varianta, než nastavit nový vzorek pro výpočet důchodu. Ale důležité je, že s to vůbec netýká těch, kteří už důchod pobírají. Týká se to pouze nových nároků, to znamená nově přiznávaných důchodů po 30. září letošního roku. A tam jde o to, že pokud Ústavní soud nařídil, že se musí zvýšit nově vypočítávané důchody u vysokopříjmových kategorií, tak prostě někde se ty peníze nejspíš musí vzít, protože natisknout je sice jde, ale to by od státu rozhodně nebylo rozumné.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

No, dobře. Tak buďte konkrétní, kde se ty peníze vezmou, respektive, komu se vezmou? Protože tady Daniela představila dva modelové případy. Člověk, který má, řekněme, podprůměrný plat, někde okolo 12, 13, 14, 15 tisíc, člověk, který má nadprůměrný plat, dejme tomu, 35, 36, 40 tisíc. Tito lidé si v tom novém systému výrazně polepší a ti první, tedy ti s tím podprůměrným platem, si výrazně pohorší? Jaké jsou ony relace?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

No, ono to právě přesně vyplývá z nálezu Ústavního soudu, který řekl, že musí být zachována, nastavena vyšší takzvaná ekvivalence, tedy zásluhovost, to znamená, že v tom výpočtu se musí více odrážet to, jaké příjmy byly před důchodem a méně se tam musí odrážet ta celková solidarita, která je vyjádřena tím základním prvkem. To znamená tím základním příjmem.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

Ano, pane ministře, já nezpochybňuji toto a dokonce nikdo vám neklade za vinu, že vy byste byli ti, kteří by toto iniciovali. Opravdu inicioval to Ústavní soud, ale vy jako odborník a jako správce toho resortu můžete říct konkrétně, nebo alespoň orientačně, o kolik si pohorší člověk, který má podprůměrný plat, opravdu 12, 13, 14 tisíc hrubého, o kolik si pohorší na důchodu v tom novém systému, který kvůli Ústavnímu soudu teď musíte spustit?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

Ano, tak nikdo si o ní ... nikdo si o nic nepohorší, protože ta změna bude nastupovat velmi pozvolně a bude velmi výrazně překryta každoroční valorizací. Takže já dám příklad. Pokud někdo odejde do důchodu letos, tak se mu vypočítá za první tři čtvrtletí důchod podle starých pravidel, pokud odejde příští rok, tak i kdyby spadal do té kategorie, u které ten nový vzorec nastavuje nižší důchod, tak vzhledem k tomu přechodnému období příští rok bude mít vypočítaný důchod například o 80 korun nižší, ale zároveň proběhne valorizace, která ty důchody celkově zvýší řádově o 400 korun. Takže opravdu nikdo se nemusí obávat o to, že by měl nižší příjem, než který by mu náležel podle těch starých pravidel, protože dlouhodobě ta valorizace velmi výrazně překryje ty drobné a postupné změny ve výpočtu podle nového vzorce.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

--------------------

Tak zápočet ze mzdy půjde pouze do trojnásobku průměrné mzdy, nad ní už se do důchodu nic započítávat nebude. Jak jste přišli právě k tomu trojnásobku průměrné mzdy, protože podle odborů, respektive podle penzijního experta Českomoravské konfederace odborových svazů Víta Samka, by stačilo zastropovat na čtyřnásobku průměrné mzdy a prý by to bylo sociálně citlivější. Tak proč jste zrovna vybrali tuto variantu?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

To je velmi vážný názor. Tu variantu trojnásobku průměrné mzdy, tu doporučila ta takzvaná Bezděkova komise, která trojnásobek doporučila jako optimum. Ono totiž, když se podíváme do jiných zemí, kde je nastaveno to maximum vyměřovacího základu, to znamená ten strop takzvaný pojištění, tak většinou se to pohybuje od jedenapůlnásobku do dvojnásobku, maximálně do trojnásobku průměrné mzdy, a pokud chceme srovnávat ty podmínky i v rámci toho, že jsme v jednom ekonomickém prostoru s ostatními zeměmi Evropské unie, no, tak by mělo být to nastavení někde nějaké přiměřené a tam právě Bezděkova komise doporučovala nastavit strop pojištění na trojnásobku průměrné mzdy. Nicméně pořád je ještě ve hře i další varianta. To, co, to co nakonec i navrhovaly odbory při diskusi na tripartitě, to znamená čtyřnásobek průměrné mzdy. Zatím obě ty varianty jsou ve hře.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

Co když toto všechno se nebude, pane Drábku, líbit Ústavnímu soudu? Protože vy máte trochu tendenci, možná pochopitelnou tendenci říkat, že toto není žádná revoluční změna, nikdo si výrazně nepohorší, důchody se budou valorizovat, ale nešlo nakonec Ústavnímu soudu právě o to, aby si někdo pohoršil a někdo polepšil? Aby byl jasnější rozdíl v tom, kdo celý život odevzdával daleko více peněz na sociálním pojištění a tudíž by měl mít daleko vyšší důchod, než ten, který tak nečinil?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

Samozřejmě nicméně ta změna podle mého názoru musí být pozvolná a já tu změnu také jako pozvolnou budu navrhovat s poměrně dlouhým přechodným obdobím, protože mám za to, že je to lepší, a že není možné navrhnout skokové řešení. To, zda Ústavní soud vyhodnotí ten postup jako adekvátní, to je samozřejmě na něm, nicméně já si myslím, že je mnohem vhodnější nedělat žádné skokové změny, protože potom bych to viděl skutečně jako velmi diskriminační proti lidem, kteří odejdou do důchodu jeden měsíc a druhý měsíc, aby měli výrazně jiný výpočtový základ pro důchod. To bych považoval za naprosto nesprávné.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

--------------------

Na druhou stranu, co když vláda, která třeba přijde po vás, se bude dívat na zastropování sociálního pojištění trošku jiným způsobem a bude třeba zvedat stropy nebo naopak ještě snižovat. Nebude ten systém čím dál tím víc nespravedlivější? Jak udržíte takovou tu kontinuitu, aby opravdu člověk podle toho, kolik odvede do systému, také potom ve stáří dostal?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

No, to je ale záležitost, která vyplývá i z toho stanoviska Ústavního soudu. Prostě není přece možné, aby důchody byly vypočítávány z částek nebo z příjmů, ze kterých se neodvádí důchodové pojištění. Prostě ten pojistný systém má nějaké zásady, a pokud je tam právě strop důchodového pojištění nastaven právě proto, aby se z něj neodvádělo pojistné, aby se tedy ty příjmy nad strop důchodového pojištění nezohlednily v důchodu, no, tak na druhou stranu nelze požadovat, aby se v tom důchodu zohlednily. To by byl nesmysl.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

Pane Drábku, prosím, ještě stručný komentář k takzvané "velké penzijní reformě". Ono je velice těžké vás prosit o stručný komentář, protože to je velice obsáhlé téma. Ale já z něho s dovolením vyberu jedno malé podtéma, ale které dnes pozdvihl deník Právo, který říká, že prý vaši lidé plánují v rámci "velké důchodové reformy" to, že člověk si bude povinně spořit do soukromého penzijního fondu, bude si tam spořit desítky let, pak umře těsně poté, co odejde do důchodu, ale ty peníze už nebude po něm moci nikdo zdědit  a propadnou penzijnímu fondu. Jak to vypadá?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

No, ten titulek je opravdu hrozivý, nicméně naprosto nevystihuje tu realitu, jaká je při klasickém životním spoření. Přece ta funkce životního pojištění,  což, což je v podstatě obdoba, přesně funguje tím způsobem, že spoříte nějaké peníze, dokud je spoříte, tak samozřejmě jsou součástí dědictví, protože to jsou naspořené peníze. Ve chvíli, kdy nastane ta událost, při které se přestane spořit a začne se vyplácet, tak přece ta doživotní anuita funguje přesně tak, že někdo se dožije vyššího věku, někdo se dožije nižšího věku a ta anuita je vypočítána tak, aby průměrně ten důchod byl vyplácen v určité výši. A tento vzorec lze velmi těžko narušit, a pokud někteří sociologové nebo ... nebo lidé, kteří nemají základní znalosti pojistné matematiky, tvrdí, že to lze nějak upravit a nastavit tak, aby to bylo výhodnější, tak to prostě nelze, protože ten základní pojistný matematický model vyplývá z toho, že anuita, to znamená ta výše toho vašeho důchodu, který až do smrti potom dostáváte, tak je odvozena podle průměrné doby pobírání důchodu a jinak to prostě udělat nelze.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

Pane, pane ministře, prosím stručně, ale potom, jaká je motivace lidí si v takovém systému a fondu šetřit? To je potom opravdu lepší si spořit na účet, na který, který si můžu vybrat kdykoli, a který si mohou kdykoli po mé smrti vybrat mé děti?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

Ano, když, když to řeknu velmi cynicky, pokud jste se rozhodl se dožít pouze 2 let pobírání důchodu, tak pak je ten systém, o kterém vy mluvíte, lepší, ale obvykle lidé předpokládají, že budou žít nějakou dobu poté, co začnou pobírat důchod a chtějí po celou dobu být zajištěni až, až do smrti. Já si nedokážu představit, že bych si vybral tu variantu, že chci 5 let potom, co půjdu do důchodu brát nějaké peníze, a potom se nechám volnému osudu a šestý rok už nebudu mít k dispozici žádné prostředky a budu spoléhat na to, že mne někdo bude živit.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

--------------------

Říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. My vám děkujeme, na shledanou, hezký den.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

--------------------

Prosím. Pěkný den.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

Na shledanou.

ČT 24, 16. 2. 2011, Studio 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme