Drábek: Že mě může náměstkova aféra potopit? Jsem na to připravený

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

Jsem připraven nést odpovědnost za to, že jsem Vladimíra Šišku přivedl na ministerstvo, řekl v rozhovoru pro HN ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

2. 10. 2012

Policie Šišku a šéfa odboru informatiky Milana Hojera v pondělí obvinila z trestného činu podplácení. Zatím ale neřekla podrobnosti. Neví se například, kterou zakázku mohli oba muži chtít zmanipulovat. Protikorupční detektivové zatím vyloučili, že by šlo o systém vyplácení sociálních dávek nebo zakázku na systemizaci ministerstva práce a sociálních věcí.

Ani vteřinu jste neuvažoval o tom, že byste rezignoval?

Neuvažuji o ničem podobném, protože v tomto případě nemám žádné informace, nad kterými bych měl uvažovat. Udivuje mě však, že je mají média, považuji to za skandální.

Vašeho prvního náměstka a dalšího vysokého úředníka policie obvinila z podplácení...

Zatím nám policie neuvolnila žádné informace, přestože jsme je o to žádali. Zatím vím jen to, že byli obviněni z podplácení.

V jakém momentu to pro vás bude natolik vážné, abyste podal demisi?

Nechci spekulovat o tom, co by kdyby. Až budu mít relevantní informace, rozhodnu o dalších krocích.

Vladimíra Šišku jste na ministerstvo přivedl vy. Počítáte s tím, že vás může jeho aféra připravit o ministerský post?

Samozřejmě jsem za to připraven nést odpovědnost. Nicméně nebudu spekulovat předem o něčem, co je spekulace.

Neuvažujete teď o přezkoumání všech IT zakázek, které spadaly do působnosti obou vysokých úředníků?

My jsme zavedli velmi průhledný systém zadávání zakázek. Jsou dohledatelné na webu, a to nejen pro interní potřeby ministerstva, ale zejména pro veřejnost. Najdete tam všechna výběrová řízení od zadávací dokumentace až po smlouvu. Samozřejmě že pokud budu mít informace, že se případně ta aféra týká nějaké konkrétní zakázky, tak si tu zakázku samozřejmě nechám hloubkově pověřit.

Udělal jste nějaká preventivní opatření?

Neudělal. Nemám k tomu žádné informace, na základě kterých bych mohl nějaká opatření udělat. Snažil jsem se získat informace, které by měl ministr vědět, pokud se jedná o jeho prvního náměstka. Proto, abych na základě toho učinil případné kroky. Bohužel nemám na základě čeho.

Jste s prací pana Šišky spokojen i přes problémy, které provázely například výplaty sociálních dávek?

Posledních devět let je mým blízkým spolupracovníkem. Je to člověk, který za dobu působení na ministerstvu práce a sociálních věcí ukázal, že se umí vypořádat s úkoly, které jsem na něj kladl. Řekl jsem to veřejně a nemám na tom v tuto chvíli co měnit.

Kateřina Eliášová

Hospodářské noviny, 2. 10. 2012, rubrika: Téma, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme