Drábek: Zdůvodnění Ústavního soudu je jednoznačné

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

10. 5. 2012

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

I po dnešku zůstávají lidé na neschopence první tři dny nemoci bez jakékoliv příspěvku. Ústavní soud totiž rozhodl, že stížnost sociální demokracie není oprávněná a zkrácená nemocenská nemá rdousící efekt s ničivým dopadem na životní standard. Dnešní verdikt zástupce ČSSD překvapil, protože před 4 lety měli ústavní soudci názor zcela opačný. Takzvanou kárenční dobu tehdy zrušili s tím, že nevyplácením nemocenské nemůže stát snižovat rozpočtový schodek. Soudce zpravodaj Miloslav Výborný ovšem aktuální změnu vysvětlil tím, že v Česku se změnily zákon. Zaměstnanci hlavně nemusejí platit první tři dny své nemoci pojistné na nemocenské pojištění a státní politiku zaměstnanosti.

Miloslav VÝBORNÝ, soudce zpravodaj

Dnes jsou takové, že naopak nasvědčují smysluplnosti a rozumnosti při stanovení všech parametrů, ale současně zaměstnancům ulehčeno v tom, že neplatí vůbec žádné pojistné na nemocenské pojištění, vůbec žádné pojistné na státní politiku zaměstnanosti a nad to s výjimkou té kárenční doby mají tři týdny právo na náhradu mzdy, přičemž ta náhrada mzdy je zpravidla vyšší než je dávka nemocenského pojištění.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Vysvětluje ústavní soudce Miloslav Výborný. Živě zdravím ministra práce a sociálních věcí, místopředsedu TOP 09 Jaromíra Drábka. Dobrý den.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A Víta Samka, vedoucího právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů. Dobrý den.

Vít SAMEK, vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů

Dobrý podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Samku, odbory, jak jsem se dočetla, s dnešním verdiktem Ústavního soudu nesouhlasí. Proč zejména?

Vít SAMEK

Vždyť jste to sama řekla, jež jste citovala toho ústavního soudce, který řekl, že to rozhodnutí studie ještě nemá rdousící efekt, tak my samozřejmě jsme názoru, že česká ústava neříká, že naše sociální systémy mají být na hraně rdoušení lidí, ale že mají zajišťovat přiměřené zabezpečení při sociálních událostech, které jsou tam popsány. Takže my opravdu se bráníme tomu rdoušení a velmi nás mrzí, že Ústavní soud, kterého se samozřejmě to rdoušení netýká, ne snad, že by tu kárenční dobu neměl, ale má poněkud vyšší platové poměry, než jaký mají ostatní zaměstnanci.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A pane Samku, vy jste přesvědčený, že většina zaměstnanců má problém s tím, že jim nikdo neproplácí první tři dny, pokud tedy jsou nemocní?

Vít SAMEK

Vždyť je to vidět na statistikách, které pan ministr Drábek vyrábí, a tam proti tomu těžko můžeme něco namítat, výrazně klesá počet případů krátkodobých pracovních neschopností, je jisté, že lidé odcházejí do nemocí, přecházejí nemocemi, čili je to takovéto vytloukání klínu klínem, lidé se brání tak, jak umí, nemohou-li dostat peníze, tak prostě nemoci přecházejí, to samozřejmě nic optimálního není. A vím, mstí se nám to.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane ministře, vy samozřejmě vítáte to rozhodnutí Ústavního soudu, alespoň to jsem zjistila z agentur, ovšem nesdílíte alespoň do jisté míry obavy, které tady vyslovil právník odborových svazů, tedy že si lidé raději odpustí jít na nemocenskou, i když jim je špatně, protože prostě na to nemají.

Jaromír DRÁBEK

Tak já bych nejprve k těm statistikám, které si samozřejmě nevyrábím, které jsou i v rámci mezinárodního srovnání, řekl, že ten nový systém zemí nemocenského, který platí od roku 2009, tak sžil minulou nemocnost téměř na /nesrozumitelné/ v Evropě, před tím jsme byli celkem výjimečný tím, že u nás krátkodobá nemocnost byla skutečně velmi výrazně vyšší než je evropský průměr.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ano, ale jestli to, pane ministře, není právě tím, co říká pan Samek, že lidé radši, i když jsou nemocní, do práce jdou, protože se jim nevyplatí být třeba na pár dnů, kdy taková viróza trvá, doma.

Jaromír DRÁBEK

Tak skutečně se nevyplácí, tahle ta kárenční doba má právě ten účel, aby se to nevyplatilo, to znamená, to břímě je skutečně rozděleno mezi zaměstnance, zaměstnavatele a stát, jde jenom o to, jestli si chceme vybrat systém, platil do roku 2008, kdy zaměstnanec musí odvádět poměrně hodně, anebo jestli si chceme vybrat systém, kdy zaměstnanec neplatí žádné nemocenské pojištění, ale samozřejmě potom také v zásadě první tři dny nemoci musí překlenout svými vlastními prostředky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Samku, vám nezní logicky, že jestliže lidé, jak zmínil i Miloslav Výborný, tedy ústavní soudce, nemusejí platit první tři dny nemoci pojistné na nemocenské pojištění, státní politiku zaměstnanosti, tedy jsou tady jisté úlevy, že jim to kompenzuje, alespoň do jisté míry tedy to, že nedostávají proplacenou nemocenskou.

Vít SAMEK

Ne, tak to není, právě to je, když se zadíváte do nedávné minulosti, do toho roku 2008, tak tento systém byl dlouhodobě velmi přebytkový v řádu nejprve jednotek a na konci i více než 10 miliard korun. Samozřejmě zaměstnanci si na to připláceli, ale to je to sdílení rizika, jistě pochopíte, že když máte pojištěné auto, že je to lepší, než kdybyste někoho na silnici pomlátila a zabila a měla auto nepojištěné, a stejně tak je samozřejmě pro zaměstnance vždycky výhodnější, když je pojištěn. I za cenu, že platí jedno, dvě procenta ze svého, ale získá potom kvalitní zabezpečení. Rozhodně by to většina zaměstnanců přivítala. Tato cesta uspořit za každou cenu a tím lidem dát méně prostředků, není rozumná, tady to dělá třeba příklad zhruba tisícovku měsíčně, a to je jako dost peněz pro nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny, vždyť je to hodně peněz.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A budou teď odbory, pane Samku, tlačit na zaměstnavatele, aby zacelili ten výpadek, aby ty první tři dny nemocenské propláceli svým zaměstnancům.

Vít SAMEK

Tak někde se tak i děje dneska, je to otázka kolektivního vyjednávání, samozřejmě, že optimálnější je v České republice, kde kolektivní pokrytí, kolektivními smlouvami není tak vysoké, a když taková úprava je přímo v zákoně, patří to ke standardu evropské civilizace. Hovořím o tom v souvislosti s tím, že naše pracovní příjmy jsou velmi nízké, kdežto vezmete ve srovnání s Německem, máme třetinové jednotkové náklady práce, takže pro nás a pro naše zaměstnance je to velmi /nesrozumitelné/ opatření.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane ministře Drábku, kolik vůbec stát, dá-li se to říci, ušetří tím, že se nebude proplácet nebo neproplácí nemocenská už první tři dny nemoci a může si dovolit teď podle vás státní rozpočet, aby to bylo jinak.

Jaromír DRÁBEK

Tak stát si v tom případě neušetří vůbec nic, protože je potřeba připomenout, že první tři týdny náhrady nemocenské platí v tuto chvíli zaměstnavatel. To znamená, to vůbec není záležitost výdajů státu. A myslím si, že ten příměr ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ne, pokud by tedy stát měl platit, kdyby Ústavní soud rozhodl jinak, pokud v tomto případě, ano.

Jaromír DRÁBEK

Pokud by Ústavní soud rozhodl jinak, tak by i ty první tři dny nemoci platil zaměstnavatel, protože zaměstnavatel zodpovídá za náhradu nemocenské v prvních 21 dnech nemoci, ale ten příměr s pojištěním auta je skutečně velmi případný a přece každý z nás ví, že pokud si pojistí auto, takže tam má v té smlouvě také zakomponovanou takzvanou spoluúčast, a to je přesně ta takzvaná kárenční doba v prvních třech dnech nemoci. Není prostě možné, aby ta pojistka vždycky kryla 100 procent těch nákladů. A ten současný systém je skutečně takový, že zaměstnanec neplatí žádné nemocenské pojištění, mylně bylo v tom úvodním příspěvku řečeno, že neplatí v prvních třech dnech nemoci, samozřejmě ani při nemoci, ale ani ze svého platu, ze své mzdy neplatí žádné nemocenské pojištění, jde jenom o to, aby to rozložení toho břemene bylo skutečně racionální, a to Ústavní soud jednoznačně uznal a v tom odůvodnění jasně zaznělo, že tak, jak je ten systém nastavený, tak je nastavený rozměr.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A pane Samku, budou odbory teď podnikat nějaké akce, nebo jste, vám nezbývá nic jiného, než se smířit s daným stavem?

Vít SAMEK

No, já bych především opravil pana ministra v tom, že on jakoby formálně má pravdu v tom, že řekne, že zaměstnanci si neplatí, ale je to součást celkových nákladů práce, které, tedy odměny, která je hrazena za práci, tak /nesrozumitelné/ a je označena jako příspěvek zaměstnavatele, tedy to pojistné zaměstnavatele, čili promítá se to do mzdy, snižuje to tu mzdu toho zaměstnance, ale jak říkám, my bychom radši přivítali, kdyby zaměstnanci platili, aby ten systém byl k nim štědřejší, co můžeme dělat, vidíte to, že v preference vláda padají, je vidět, že obecenstvo hlasuje prostě tak, že nevnímá tato opatření, která vláda provádí jako pozitivní pro sebe, rozumíme, jsou výhodné pro někoho jiného, ale to prostě čeští zaměstnanci těžko mohou přijmout.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tolik vedoucí právního oddělení odborářské konfederace Vít Samek. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Já děkuji, na shledanou.

Jaromír DRÁBEK

Pěkný večer.

Vít SAMEK

Na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 10. 5. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme