Drábek: Zdravotně postižení nebudou muset k bankomatu

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

2. 9. 2012

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pojďme to tedy vzít postupně, pane ministře, vy jste, myslím, nesouhlasně kroutil hlavou u některých argumentů, které pan Krása uváděl.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ano, já bych si dovolil uvést na pravou míru některé informace, jednak zdravotně postižení budou mít možnost i nadále čerpat dávky prostřednictvím poštovní poukázky tam, kde prostě pro to budou mít zdravotní důvody, tak jednoznačně tato možnost bude i nadále bez problémů fungovat, to znamená, to, co pan Krása ventiluje jako ten největší problém, že zdravotně postižení budou muset k bankomatu, nebudou muset k bankomatu, to je prostě zbytečné strašení, co se týká poplatků, tak jednoznačně všechny ty základní funkce jsou bezplatné, je to skutečně na základě smlouvy, která byla uzavřena po ukončení výběrového řízení, na základě vítězství ve výběrovém řízení s Českou spořitelnou, ty základní funkce jako výběr z bankomatu každé dávky nebo převod na jiný běžný účet, když někdo má svůj běžný účet, veškeré placení v obchodech, dnes už také na základě jednostranného kroku České spořitelny i cash back, to jsou všecky položky, které jsou zdarma.

Jan PUNČOCHÁŘ

Nicméně asi také máte, jako řada občanů, zkušenosti s proměnlivostí bankovních ceníků nebo ceníku bankovních služeb. To, co teď říkáte, přeci za dva měsíce nemusí platit.

Jaromír DRÁBEK

Právě proto jsou ty základy, základní parametry dány smlouvou mezi státem a Českou spořitelnou, to znamená, zřízení toho technického účtu, vedení toho účtu, informace o zůstatku, placení kartou, výběr z bankomatu té dávky, to všechno je zaručeno smlouvou, to znamená, to není na libovůli té banky, s těmito parametry Česká spořitelna vyhrála to výběrové řízení, shodou okolností také to bylo jedno z těch, které přezkoumával Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ten průběhu toho výběrového řízení, to znamená, tam jsou pevně tyto parametry zakotveny ve smlouvě, není možné je změnit nějakým jednostranným úkonem.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Kráso, když vezmeme dvě věci, které ministr Drábek zmínil, pojďme začít tou první, říkal, že nadále zůstane ta možnost vyplácet dávky poštovní poukázkou. Co je tedy z vašeho pohledu špatně, pokud ten postup ministerstva rozporujete?

Václav KRÁSA, předseda NRZP

Pane ministře, mně je to velmi líto, ale pan ministr všechno vykládá účelově, mě nazval veřejně, že jsem lhářem, já musím říci, že se k tomuto skoro vůči panu ministrovi také odhodlám, protože to jsou účelové řeči, především pan ministr jednoznačně říká, že pokud tomu zdravotní stav bude odpovídat, to znamená, že každý ten člověk by se musel podvolit novému zdravotnímu vyšetření, zda mu budou doručovány dávky poštovní poukázkou nebo ne, ale tady jde například o seniory, o maminky s malými dětmi, které budou mít taky sKarty, protože berou rodičovský přídavek, příspěvek, ty všichni mají daleko k bankomatům, jsou oblasti, a my je máme trošku i zmapovaný, kde je taky 20 kilometrů k nejbližšímu bankomatu, to prostě není jenom o tom, že se to týká lidí se zdravotním postižením. Pan ministr říká, že budou mít možnost poštovní poukázkou, ale ne bezplatně, tam bude ten proces probíhat tak, že nejprve spořitelna pošle peníze na poštu, to stojí asi 24 korun, my máme ceník, a potom pošta pošle nebo doručí ty peníze přímo klientovi také za poplatek a to stojí asi 25 korun, my máme vypočítáno, že zhruba tato jedna platba občanovi bude stát zhruba 50 korun, a to třeba u dávky jako je příspěvek na mobilitu, který je 400 korun měsíčně, je prakticky osmina této dávky pryč, to je úplný nesmysl, já ještě musím říci, to, co říká pan ministr, o tom cash backu, to je prostě znova, nezlobte se na mě, to je lež, to je ohlupování lidí, cash back můžete použít jedině tehdy, když v tom krámě uděláte minimální nákup 300 korun, a to mají všechny řetězce, u takové dávky příspěvek na mobilitu nebo přídavek na dítě, ten je tak 500 korun, tak je úplně nesmysl říci, že můžu vybírat peníze cash backem, když tam napřed musím udělat nákup za 300 korun, to opravdu si pan ministr z lidí dělá trošku hlupáky. Takže to je opravdu velmi složité.

Jan PUNČOCHÁŘ

Nechme pana ministra zareagovat. Pojďme začít tím cash backem, tam jste souhlasně přikyvoval, že to pan Krása tedy nedesinterpretuje.

Jaromír DRÁBEK

Skutečně je to tak, že cash back je nástroj, který při placení kartou zároveň umožňuje vybrat v hotovosti, což já skutečně nevidím jako problém, protože nejspíš každý z nás musí jednou za čas nakoupit nějaké potraviny, takže v tom skutečně nevidím žádný problém. Já bych chtěl jenom opravit zase jednu věc, která tady zazněla úplně, úplně mimo realitu, samozřejmě že to poskytování prostředků zdravotně postiženým prostřednictvím poštovní poukázky bude i nadále bezplatné, není to tak, jak tady se snažil interpretovat pan Krása ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Ale za všech okolností prostě zdravotně postižený řekne, chci to dostávat poukázkou a bude to ...

Jaromír DRÁBEK

Není k tomu potřeba žádné nové zdravotní posouzení, protože to zdravotní posouzení má samozřejmě úřad práce k dispozici, včetně toho rozčlenění schopnosti orientace, schopnosti mobility a tak dále.

Jan PUNČOCHÁŘ

Ale přinejmenším to znamená, že ten člověk, protože vy jste se rozhodli zavést sKarty, bude muset znovu na úřad práce o to zažádat, předpokládat.

Jaromír DRÁBEK

Tak vzhledem k tomu, že stejně úřad práce navštěvuje, nechci říkat každou chvíli, ale s nějakou periodou, tak si myslím, že to není žádná nepřiměřená zátěž. Ještě bych chtěl jednu, vyvrátit jednu, a to já jsem skutečně nazval lží, ano, to má pan Krása pravdu, protože rozesílal svým členům informaci o tom, že na tom technickém účtu k sKartě musí zůstat nějaký povinný zůstatek, myslím, ve výši 200 korun, tak to je, prosím, lež, žádný povinný zůstatek na tom technickém účtu zůstat nemusí. Já  jsem to nazval lží, pana Krásu to urazilo. Já si myslím, že to skutečně lež je.

Jan PUNČOCHÁŘ

Na druhou stranu, pokud vím, tak minimální bankovka, kterou je možné si vybrat z bankomatu České spořitelny, je 200 korun, takže pokud by si člověk chtěl v bankomatu, což prezentujete jako jednu z možností výběru sociální dávky, tu dávku vybrat a zrovna tam měl 4199 korun, tak těch 199 korun tam musí zůstat.

Jaromír DRÁBEK

Ano, těch 199 korun, pokud se ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Takže to není povinný zůstatek, ale je to reálný, reálný dopad tedy toho opatření ...

Jaromír DRÁBEK

Pokud se rozhodne to používat pouze výběrem z bankomatu, nikoliv například převod na svůj běžný účet, což je výrazná nadpolovina, nadpoloviční většina těch případů, protože většina lidí si to nechává zasílat na svůj běžný účet, pokud se skutečně rozhodne to čerpat pouze výběrem z bankomatu, nepoužít platební nástroj, nepoužít cash back, tak skutečně mu tam těch 199 korun zůstane do příštího měsíce, kdy se k tomu přičte zase ta další částka.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Škromachu, vy se tady usmíváte, takže předpokládám, že sKartu nepovažujete za tak báječný produkt nebo projekt, jak ho popisuje mi Drábek.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/

Já myslím, že pan Drábek tady označuje někoho, že lže, ale on lže téměř pokaždé, když o tom mluví, protože vždycky upraví tak, aby se to líbilo a přitom je potřeba vzít celou tu historii. Existovala jednou jedna malá firma, kterou ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Zkuste to historii nějak rychle ...

Zdeněk ŠKROMACH

Velmi rychle to vezmu, malá firma, kterou vlastnil pan ministr z jeho dnešním náměstkem, kteří připravili projekt elektronického účtu, poté, co se dostali do vedení ministerstva, vytvořili společenskou poptávku po takovéto vlastně způsobu placení dávek, například tím, že budou kontrolovat, aby lidi neutráceli peníze za alkohol, za hry a podobně a za kouření, přitom vlastně ten výsledek je takový, že je tady velká zakázka pro jednu, pro jednu velkou spořitelnu, nebo pro jednu velkou banku, na druhé straně prakticky je nekontrolovatelné, a myslím si, že je to dobře, protože tam nemá stát co kontrolovat, ty dávky jsou určeny pro lidi v určité situaci, ale to, co je zásadní, pane ministře, běžte, sedněte si do vozíčku, přijďte k bankomatu a vyberte si tam svoje peníze svojí kartou, zkuste to někdy. Zkusil jste to? Nezkusil jste to. A to si myslím, že je jenom to nejmenší. Vy žijete v Praze, kde máte tady bankomat na každém rohu. Zajeďte si na venkov, zajeďte si na Moravu a běžte za tím seniorem, který dostává důchod nebo ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Ty nepůjdou na sKartu.

Zdeněk ŠKROMACH

Časem půjdou, pan ministr to říká jasně, že půjdou všechny peníze přes tohle, ale i ti důchodci berou dneska, dneska sociální dávky, když nemají, když nemají na bydlení a podobně, tak běžte, běžte a ukažte jim, kde si mají vybrat ty peníze, kde se v obchodě platí kartou na venkově, skoro nikde. A ta dostupnost je jednoznačný, jeden z největších problémů. A nakonec, proč není součástí smlouvy s bankou taky to, aby v každé obci byl bankomat, aby ta dostupnost tam skutečně byla, což není. Proč ti lidi mají dojíždět někam, copak ta babička nebo dědeček pojedou taxíkem, vezmou si taxíka, zaplatíte jim ho? Zaplatíte jim dopravu k tomu nejbližšímu místu, kde si mohou vybrat peníze, nebo kdy si vůbec můžou upravit to, že jim to bude chodit na účet. Já myslím, že celý ten systém je prostě postavený pouze zase účelově, měla by tam být jednoznačně volba a potom další věc, Senát schválil pozměňovák, který pan ministr taky odmítá, aby veškeré pohyby na účtu byly, sKarty, byly bezplatné, přece proč by měl klient toho systému platit něco, co zanedbalo ministerstvo, ať se stará ministerstvo. Pan ministr to jednoznačně odmítl, takovouto úpravu s tím, že přece on chce ušetřit a tak, kdo to zaplatí, zaplatí to zdravotně postižení, zaplatí to senioři, rodiny s dětmi, takový je přístup k tomuto. A to bychom se mohli samozřejmě bavit i o dalších věcech.

Jaromír DRÁBEK

Tak teď já nevím, jestli mohu reagovat na všechny položky tak, jak šly po řadě.

Jan PUNČOCHÁŘ

Zkusíme na nic nezapomenout.

Jaromír DRÁBEK

Já zkusím na nic nezapomenout, poznamenával jsem si to. Opravdu jsem úplně neporozuměl, jak moje dvacetiletá zkušenost z komerční sféry, včetně toho, že jsem vlastnil nebo spoluvlastnil některé firmy, jakou to má souvislost s Českou spořitelnou, já jsem osobně, jestli si dobře vzpomínám, nebyl nikdy klientem České spořitelny, moje firmy, nevím, jestli měly někdy účet u České spořitelny, někdy v historii ano, ale vůbec nevím, jakou to má souvislost, prostě to je svérázný způsob dnešní politické práce některých lidí, že vždycky se snaží vytáhnout někde nějakou neprokazatelnou nitku, ano, samozřejmě, kdo se pohyboval 20 let v komerční sféře, tak lze vždycky najít, že měl někde známého v nějaké firmě, nebo že se s někým stýkal v nějaké firmě, nebo že měl měla firma, kterou kdysi vlastnil, vazbu na nějakou jinou firmu, která něco dělá, to je, to je prostě velmi těžké obhájit, že něco neexistuje. Ano, já se nestydím za to, že jsem se 20 let pohyboval v komerční sféře, myslím si, že je to docela dobrý předpoklad pro to, aby člověk rozuměl normálnímu životu, říkáte, že já žiju v Praze, nežiju v Praze, respektive v Praze jsem pracovně ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Rozumějme normálnímu životu a té dostupnosti, možnosti vůbec se k té dávce dostat.

Jaromír DRÁBEK

Přesně tak, ten návrh, který jde ze Senátu, o kterém mluvil pan místopředseda Škromach, tak ten neříká, že pohyby na účtě mají bezplatné, ten říká, že všechny služby spojené s kartou, mají být bezplatné. To znamená, například se /nesrozumitelné/ do toho, že buď stát bude muset hradit České spořitelně neomezený počet výběrů z bankomatů, anebo v podstatě snižuje komfort těm lidem, protože říká, musíte si například těch 7600 korun rodičovského příspěvku vybrat najednou a nemůžete si to vybrat nadvakrát. To si myslím, že není úplně vstřícný návrhů vůči klientům ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Říkáte, že si to můžou vybrat na dvakrát a vy jim za to zaplatíte.

Jaromír DRÁBEK

Zaplatí za to 6 korun, ano, zaplatí za to 6 korun v bankomatu České spořitelny, což si myslím, že pro někoho, kdo nechce mít doma například 7600 korun v hotovosti najednou, takže je docela přiměřená cena, zvlášť vzhledem k tomu, například, že ten technický účet ke kartě je neexekuovatelný, to znamená, není možné ho postihnout, není možné ho postihnout exekucí, prakticky je neexekuovatelný, protože je to technický účet, tedy není možné sdělovat jeho číslo účtu, bude to zakomponováno i do nové legislativy.

Jan PUNČOCHÁŘ

Mám pocit, že tedy ombudsman i Česká spořitelna říkají něco trochu jiného, že ta chyba nastat může a že se člověk bude muset exekuci bránit ...

Jaromír DRÁBEK

Ne, ne, není to možné ...

Zdeněk ŠKROMACH

Pan ministr říká, co bude, ale nikoliv, co je dneska.

Jaromír DRÁBEK

Můžu, já jsem taky neskákal do řeči, jestli mohu ...

Zdeněk ŠKROMACH

Pardon, já se omlouvám.

Jaromír DRÁBEK

Já tomu rozumím. Jenom poslední poznámku, nebudu zdržovat, co se týká té dostupnosti, kromě počtu bankomatů je potřeba právě také říci, že je možné tou kartou zaplatit na 80 tisících místech, že na 6 tisících místech je možné použít cash back. Samozřejmě pojďme nechat těm lidem, ať si vyberou, proč chcete ty lidi zase svazovat, pojďme těm lidem nechat, ať si vyberou, jakým způsobem se k těm penězům chtějí dostat. Uvidíte, že stejně jako v Itálii a v řadě dalších zemích, že po pár měsících ti lidé budou rádi ty karty využívat, už dnes nám chodí lidé na úřady práce a říkají, kdy už dostaneme tu kartu, my už chceme tu kartu, abychom mohli s těmi penězi nakládat jiným způsobem, než chodit na poštu do fronty.

Jan PUNČOCHÁŘ

Proč tedy nenecháte ty lidi, aby si dobrovolně vybrali, jestli chtějí sKartu nebo ne a musí jí dostat každý.

Jaromír DRÁBEK

Dostane jí každý, protože tu kartu budeme používat i k zvýšení efektivity práce, protože bude sloužit jako autentizační, protože ta karta má čip, takže není jediný způsob použití, ten platební, slouží tak karta i jako identifikační, nicméně to, jestli někdo použije tu platební funkci nebo ne, to je skutečně výhradně na něm.

Jan PUNČOCHÁŘ

A ještě jenom ta poznámka o tom, že na 80 tisících místech bude možné platit a 6 tisíc bankomatů a podobně, to ale přece vůbec neodpovídá na tu otázku, jestli konkrétní člověk, který má sKartu, má k nejbližšímu 20 kilometrů nebo ne.

Jaromír DRÁBEK

Samozřejmě, ano, jistě, ale to ani dnes neodpovídá na tu otázku, jestli má k nejbližší poště tolik nebo tolik kilometrů, já jenom chci ukázat, že ta dostupnost se velmi výrazně zvýší oproti dnešnímu stavu.

Jan PUNČOCHÁŘ

Jenom, pane Kráso, vy jste chtěl reagovat, pokud jsem zaregistroval.

Václav KRÁSA

Ano, já na to musím reagovat, nezlobte se, to jsou všechno zase účelové jenom lži, já to jinak nemůžu nazvat, jak je to se zahraničím, v zahraničí nejsou žádné platební karty, ale jsou tam takzvané dobíjecí karty, jako je třeba u nás na telefon, to znamená, že ten, kdo dobíjí tu kartu, tak nemá sebemenší informace o tom klientovi a je to pouze u chudinských dávek, my máme podrobnou rešerži celého toho systému, a není tam spojena ta funkce veřejné listiny, jako je u nás, což je průkaz ZTP, ZTP/P a bankovní karty. To je prostě nepřípustné, to my zásadně odmítáme, protože ta banka získává o sta tisících lidech v této zemi exkluzivní informace, například tím, že u rodičů, u příspěvku na rodičovské, u rodičovského příspěvku, ona vlastně ví přesně, z jakého základu je ten rodičovský příspěvek stanoven. Ona ví například přesně u příspěvku na dítě, že ta rodina je v určité finanční situaci, proto bere příspěvek na dítě. Ona ví přesně další a další údaje, čili ta banka má exkluzivní, exkluzivní informace. A pak ještě musím říci jedno, já mám účet u České spořitelny sporožiro, 5 let beru příspěvek na péči na tento účet a já vůbec nerozumím tomu, proč mě teďko bude někdo nutit, že mám mít druhý účet u České spořitelny, kam mi půjde příspěvek na péči a já budu muset převádět si tuto částku na svoje sporožiro, to přeci nedává logiku, to každý musí vidět, já takový účet nechci, nejedná se o technický účet, kdyby to byl jenom nějaký technický účet, což je nesmysl, to bankovnictví vůbec neexistuje, my samozřejmě jsme ve spojení i s bankovní asociací, a je to vlastně normální účet, protože je z něj možné platit, platit je z něho možné, je z něho možné vybírat a podobně, já neznám termín technický účet, který pan ministr pořád používá, je to normální účet, na který jdou příjmy a z kterého jdou výdaje. A já prostě si myslím, že nepotřebuji druhý účet, když mám u České spořitelny sporožiro, prostě občan je tady nucen, aby, a mimo zákon dokonce, aby si zvolil pouze jednu spořitelnu, jednu banku, a to Českou spořitelnu a je to samozřejmě proto, protože byla, protože Česká spořitelna na tom bude profitovat, my si to prostě nepřejeme, jsou to exkluzivní údaje, které tato banka bude mít a my si myslíme, že jsme v pluralitní demokracii, tudíž každý občan má právo si zvolit svůj bankovní ústav a jinak to prostě nemůže být.

Jan PUNČOCHÁŘ

Ta argumentace je srozumitelná. Pojďme to vzít postupně, tedy od toho sdružování údajů, což je věc, kterou vám vytýká i ombudsman, tedy podotýkám.

Jaromír DRÁBEK

Ano, co se týká sdružování údajů, tak to je prostě věc toho, zda občan, pro občana je příjemnější raději nosit několik dokladů, anebo raději nosit jenom jeden doklad, už dnes každý občan musí mít ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Ale vy mu neříkáte, co je pro vás příjemnější, vy mu prostě hodíte kartu, kde ty údaje jsou ...

Jaromír DRÁBEK

Já jenom chci říci, to samozřejmě nebyla věc, která by spadla bez nějaké diskuse, přece minulý rok se o tomto problému velmi detailně diskutovalo, nakonec jsme skutečně zvolili ten jednotný průkaz, protože jsme v těch diskusích dospěli k tomu, že je lépe než přidávat k občanskému průkazu, řidičskému průkazu a průkazu zdravotní pojišťovny ještě dva další dokumenty, tak je lépe ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane ministře, s kým jste o tom diskutovali, jestliže vám předseda Národní rady osob se zdravotním postižením říká, že to nechtějí, což jsou tedy uživatelé těch karet, kterým tvrdíte, že jste chtěli zjednodušit práci.

Jaromír DRÁBEK

Ano, samozřejmě, nicméně musím říci, bohužel v řadě případů se stává, že Národní rada osob se zdravotním postižením zdaleka nevyjadřuje názor všech zdravotně postižených, jednali jsme o tom i s dalšími organizacemi zdravotně postižených, nicméně je potřeba prostě se vždycky dívat na všechny ty parametry. Já rozumím tomu argumentu, z mého pohledu převážil ten argument, že je lépe mít jeden dokument, než dva dokumenty, samozřejmě ale toto je skutečně, to uznávám, toto je záležitost prostě názoru, argumentace a toho, co je levnější, co je dražší, co je příjemnější pro klienta, co je méně příjemné pro klienta. Jestli mohu ještě k těm dalším jednotlivým bodům, důležité je, že tato podoba jednotná ušetří daňovým poplatníkům přibližně 20 milionů korun měsíčně, protože 20 milionů korun měsíčně jsou náklady na distribuci těch dávek v tom stávajícím ...

Jan PUNČOCHÁŘ

To ušetří daňovým poplatníkům, otázka je, jestli to ušetří těm, těm konečným uživatelům, pokud budou za část těch služeb platit, nebo pokud budou jezdit k těm bankomatům a podobně.

Jaromír DRÁBEK

To je samozřejmě vždycky věc v porovnání toho, co je přínosné pro konkrétního člověka, co je přínosné pro celou společnost, já jsem přesvědčen o tom, že sKarty zvýší komfort těch lidí a že jim nebudou nic ubírat, že je to prostě krok kupředu i směrem k těm klientům, co se týká toho, že je to, že je, pan Krása tvrdí, že je to normální standardní běžný účet, no, není, kdyby to byl normální běžný účet, tak se na něj dají posílat peníze, to je technický účet ke kartě, protože nikdo jiný na něj nemůže převést peníze, než ministerstvo práce a sociálních věcí, respektive Úřad práce České republiky.

Jan PUNČOCHÁŘ

To je ta odlišnost tedy.

Jaromír DRÁBEK

Ano, to je ta odlišnost, že je to jednoúčelový účet a odněkud jinud na něj nemohou směřovat peníze, než z toho jednoho místa, proto je to technický účet, protože slouží pouze k distribuci, nikoliv k běžnému nakládání jako s běžným účtem. Ano, je tam ta variantnost v použití, v tom čerpání, o tom, myslím, že už jsme mluvili docela detailně, ale technický účet je to právě proto, že není možné jej použít na nic jiného, než na převod dávek ze strany státu.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pardon, mě se tady ošívá pan Škromach, já už ho musím nechat reagovat.

Zdeněk ŠKROMACH

Já jsem chtěl poznámku k těm údajům, ten problém je v tom, že tady, a není to první případ za této vlády, kdy vlastně osobní údaje občanů, které vlastně má právo a měl by i chránit stát, tak je předává privátním subjektům bez jaksi mnohdy i souhlasu i toho, toho občana, a to si myslím, že je ten velký problém.

Jan PUNČOCHÁŘ

A myslíte, že to stát dělá proto, že nedostatečně chrání osobní údaje, anebo tím sleduje nějaký zájem, který není veřejný.

Zdeněk ŠKROMACH

Tak je možné za tím hledat cokoliv, nechtěl bych ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Co za tím vidíte vy, pane místopředsedo.

Zdeněk ŠKROMACH

Tak myslím si, že to je zvýhodňování určitých privátních subjektů, který má přístup k datu, k osobnímu datu, které vlastně má k dispozici pouze stát. A i to má svoji hodnotu, o které pan ministr hovoří, že o ní šetří, ale na druhé straně vlastně poskytování těchto údajů zvýhodňují určité privátní subjekty.

Jaromír DRÁBEK

Tak já musím říci, že banka není standardní soukromý subjekt, že banka je velmi přísně ohraničená zákonem o bankám a tam to bankovní tajemství je skutečně velmi přísně chráněné. Nicméně skutečně je to tak, že Česká spořitelna zvítězila v otevřeném tendru, do kterého se přihlásily 3 největší české banky, byl to tendr, který každý občan mohl sledovat od vypsání výběrového řízení 30. června minulého roku, přes všechnu komunikaci, se všemi účastníky toho výběrového řízení, i dnes je to ještě zpětně dohledatelné na webu, přezkoumával to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Myslím si, že tady skutečně ten průběh byl naprosto transparentní.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Kráso, poslední otázka na vás, zaregistroval jsem, že někteří zdravotní postižení chtějí zažalovat ministerstvo práce a sociálních věcí právě kvůli projektu sKaret, v jaké fázi ty žaloby jsou, pomáháte s tím nějak zdravotně postižením, nebo co od toho očekáváte?

Václav KRÁSA

Tak my jsme zjistili, že musí žalovat jednotlivci, zatím lidé se zdravotním postižením nedostávají sKarty, zatím jsou vybírány ty skupiny, které s tím mají nejmenší problémy, to znamená lidé ve velkých městech a lidé, kteří jsou zpravidla zdraví, to znamená, že jim nedělá potíže vybrat z bankomatu. My už máme několik občanů, kteří okamžitě podají žalobu, jakmile bude, budou, převezmou kartu, sKartu, my ale teďko máme ještě podání u ÚHOS, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, pan ministr říkal, že už to jednou prozkoumával, on prozkoumával něco zcela jiného, nežli my jsme, nežli my jsme nyní napadli, protože vlastně ten, já to nechci tady více komentovat, protože to je poměrně složitá otázka, ale jedná se o to, že my jsme napadli především to, že ve skutečnosti nebyla ta soutěž podle koncesního zákona a přitom to, co ta banka nyní provádí, tak je klasická koncese.

Jaromír DRÁBEK

Jednoduchá reakce, jenom velmi stručná, nechci tím zatěžovat diváky, skutečně je to tak, nicméně při tom přešetřování, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže samozřejmě přešetřoval celé to výběrové řízení, to znamená, zda bylo potřeba postupovat podle nějakého speciálního zákona, a to, že ministerstvo je přesvědčeno, že se nejedná o koncesi, to je naprosto jasné, ty argumenty k tomu jsou zřetelné, ale nechci tady s tím zdržovat, ještě jenom dovolím si jednu poznámku, pan Krása tady před tím říkal, že on chce ty peníze dostávat i nadále na účet, to je samozřejmě možné, naprosto bezproblémové. A ta karta má tu výhodu, že když například změníte běžný účet, no, tak jenom v bankomatu naťukáte to nové číslo účtu, místo toho ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Za předpokladu, že na ten bankomat dosáhnete tedy.

Jaromír DRÁBEK

Za předpokladu, že na ten bankomat dosáhnete, to samozřejmě, místo toho, abyste v 95 procentech případů těch lidí, kteří to umějí, musel běžet a podávat písemnou žádost na úřadu práce, to je jenom příklad toho zlepšení komfortu, protože prostě nebudete muset s některými věcmi obíhat úřady, samozřejmě, že, znovu říkám, pro zdravotně postižené bude i nadále možná ta varianta poštovní poukázka, možná ta varianta přímé komunikace s úřadem práce.

Jan PUNČOCHÁŘ

A nebudou za to nic platit.

Jaromír DRÁBEK

A nebudou za to nic platit.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Škromachu, poslední reakce, vy souzníte s tím, že sKarta ve výsledku přinese větší komfort uživatelům sociálních dávek?

Zdeněk ŠKROMACH

Jsem přesvědčen, že ne, nakonec hlavně pan ministr zapomíná na venkov, odkud pocházím a kde jednoznačně tyto karty budou pro lidi velkým problémem. Bude potřeba do budoucna ten koncept zcela změnit, protože se, nakonec i praxe ukáže, že ten koncept není správný.

Jaromír DRÁBEK

Tak já věřím, že se tady po pár měsících sejdeme a že spíše budeme hodně realitu, než to, jak ...

Zdeněk ŠKROMACH

Pane ministře, po letech, já věřím, že to bude po několika měsících a že to už ministrem budete.

Jaromír DRÁBEK

To já na to přistoupím, i když nebudu ministrem. Rád si to s vámi řeknu.

Jan PUNČOCHÁŘ

Už teď se těšíme. Taková byla nedělí Partie s Jaromírem Drábkem, Zdeňkem Škromachem a Václavem Krásou. Děkuji, že jste přišli. Na shledanou.

Zdeněk ŠKROMACH

Na shledanou.

Jaromír DRÁBEK

Pěknou neděli.

Václav KRÁSA

Na shledanou.

Jan PUNČOCHÁŘ

A já se na vás těším opět příští neděli v 11 hodin tady na Prima Family.

Prima Family, 2. 9. 2012, Pořad: Partie

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme