Drábek: Vznik dětských koutků

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

23. 7. 2012

A naším hostem po telefonu je nyní ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Dobré poledne.

Pěkné poledne.

Podle dnešních Lidových novin se do přeplněných státních školek loni nedostalo 40 tisíc dětí. Myslíte, že by ty dětské koutky mohly vyřešit tento problém?

Ano, určitě částečně ano nebo z velké míry ano. To je také důvod, proč chceme, aby ta legislativa byla co nejsrozumitelnější, tak, aby každý zaměstnavatel, ať už se jedná o státní organizaci, nebo ať se týká komerčního zaměstnavatele, tak aby měl možnost takovou dětskou skupinu zřídit a tím na jednu stranu vyjít vstříc svým zaměstnancům, ale na druhou stranu také přitáhnout ty svoje zaměstnance k zájmu o to, aby co nejdříve a co nejlépe byli schopni sladit ten rodinný a profesní život.

V čem tedy je nebo bude jednodušší založit dětský koutek, dětskou skupinu oproti "normální" školce?

Tak jak bylo řečeno v příspěvku, tak ono už dneska to jde a my jsme si to na ministerstvu vyzkoušeli právě proto, abychom věděli, s čím vším se bude ten případný zájemce o zřízení dětské skupiny potýkat. Jde především o hygienické předpisy, ale problém je v tom, že dnes ta pravidla jsou roztříštěná do mnoha různých zákonů, a pokud by se někdo v tom chtěl zorientovat, tak skutečně stráví velmi dlouhou dobu studiem těch jednotlivých předpisů. Proto my na ministerstvu jednak děláme poradenství v této oblasti, ale, za druhé, to, co bylo řečeno, připravujeme jednu právní úpravu, to znamená jeden zákon, kde budou přehledně znázorněna ta pravidla, také v podstatě návod, jakým způsobem postupovat.

Zároveň, pane ministře, mateřská škola, to je škola, to je pedagogické zařízení, vzdělávací zařízení, ne odkladiště dětí. Jaký výchovný efekt budou mít ty firemní koutky, když tam nebudou muset pracovat ani kvalifikovaní pedagogové?

Tak dětská skupina není klasickým předškolním zařízením a ani nemá ambicí být předškolním zařízením. Skutečně musíme rozlišovat mezi mateřskou školou jako předškolním zařízením, to znamená výchovným vzdělávacím instrumentem a dětskou skupinou, která skutečně je spíše formou péče o dítě prostřednictvím pečovatelky. Je to stejné, jako když například se domluví maminky, které jsou na mateřské dovolené, a v jeden okamžik hlídá několik dětí jedna z nich a v druhý okamžik druhá z nich.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí. Děkujeme. Na shledanou.

Děkuji za pozvání. Pěkné odpoledne.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 23. 7. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme