Drábek: Vysvětluji férově svoje postoje a kroky

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

2. 10. 2012

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek odejde z funkce, pokud se prokáže, že se jeho náměstek Vladimír Šiška opravdu dopustil trestného činu. Tuší už hlava resortu, co se vlastně za zdmi ministerstva práce a sociálních věcí dělo? Budete se ptát. Hostem Interview je Jaromír Drábek, dobrý večer. Dobrý večer, pane ministře, vítám vás v Interview.

Dobrý večer.

Včera i dnes dopoledne vám chyběly informace o celé této záležitosti. Jste už dnes večer moudřejší?

Tak já musím říct, že ten stav trvá, kdy se dozvídám jednotlivé útržkovité informace z veřejného prezentování prostřednictvím policejního mluvčího. Já žádné přímo informace od policie nemám. To znamená, to včerejší, ta včerejší zpráva, že první náměstek Šiška byl zadržen a byl obviněn z trestného činu uplacení, podplacení, tak ta byla základní. Potom během odpoledne proběhlo médii vyjádření policejního mluvčího, že to obvinění nemá souvislost se zakázkou na takzvanou systemizaci pracovních míst ani se zakázkami na informační systémy. Aspoň tak já jsem to rozkódoval. Žádné další informace v tuto chvíli nemám.

A myslíte si, že byste měl mít nárok na informace přímo od policie? Neznamenalo by to už zase ovlivňování v souvislosti s prošetřováním celého případu?

Tak já samozřejmě vím, že na to nemám žádný zákonný nárok, ale možná je k úvaze zamyslet se nad takovou otázkou, protože je celkem zvláštní situaci, kdy ministr neví, z čeho a proč byl obviněn jeho první náměstek, když se to dozvídá prostřednictvím médií, když policejní mluvčí odpovídá útržkovitými informacemi na otázky médií a ministerstvu žádné informace policie neposkytne.

Na druhou stranu zase v České republice není nic zvláštního na tom, že informace unikají různými kanály, tak možná i z tohoto důvodu chce policie tyto informace tajit.

Tak já si myslím, že ministr vlády, a to nechci nijak zdůrazňovat svoji osobní funkci, ale myslím si, že ministr vlády má právo na některé informace, které se týkají například řízení jeho resortu a post náměstka na ministerstvu je skutečně velmi důležitý. A pokud i ministr nemá ani právo dozvědět se informace o tom, co vlastně ten dotyčný člověk měl spáchat, tak potom se velmi těžko reaguje nějakými konkrétními kroky. A nakonec vidíte, že i od včerejška já se snažím férově reagovat, vysvětlovat svůj postoj k tomu jednotlivé kroky, které zvažuji. Ale na základě toho, že nemám v podstatě žádné relevantní informace, no, tak se velmi těžko k těm jednotlivým krokům mohu vyjadřovat. To je velmi nepříjemná situace.

Nicméně určitě nad celou záležitostí velmi intenzivně přemýšlíte a domníváte se.

Tak to v každém případě. Já jsem...

Kam vedou vaše domněnky, co se mohlo stát?

Tak já musím znovu zopakovat, že nerozumím tomu obvinění v tom smyslu, že si neumím představit, že první náměstek podplatil někoho, že někomu někam nesl peníze. Já si prostě neumím představit, proč by to dělal, za jakým účelem, v jaké souvislosti.

Třeba by to mohl být nějaký další úředník v rámci ministerstva práce a sociálních věcí.

To ale by potom ten úředník musel být přece obviněn také z přijímání úplatku. Ale já nechci tady rozvíjet nějaké spekulace. Ale tím jenom vysvětluji, proč si myslím, že člen vlády by měl mít právo na informaci, když jeho náměstek je z něčeho obviněn, aby například také, pokud by to bylo tak, jak vy říkáte, no, tak aby mohl zabránit krokům, které by mohly způsobit nějaké další škody.

Nějaká firma? To by mělo smysl?

Tak já nevím. Objevují se v médiích různé spekulace. Já jsem zaznamenal různé spekulace i toho charakteru, že se může jednat o nějakou mstu nějakého dodavatele, který ztratil zakázky na ministerstvu. To jsou ale spekulace, které já nemohu v podstatě ani nijak vyhodnocovat.

Další spekulace, které se samozřejmě rojí, jak moc je vaše čisté svědomí v tomto ohledu? Můžete říct, odmítnout veškeré spekulace o tom, že byste o něčem věděl, měl třeba jenom podvědomí o tom, že se něco nekalého na ministerstvu práce a sociálních věcí děje?

Tak já musím říct, že to jednoznačně odmítám. My jsme se naopak snažili na ministerstvu práce a sociálních věcí nastavit procesy tak, aby byly naprosto transparentní, zejména u veřejných zakázek, u výběrových řízení, kde dneska na webu ministerstva je možné dohledat jednotlivé zakázky od zadávací dokumentace až po smlouvu uzavřenou. Každý si může zkontrolovat, jak ta smlouva vypadá, kdo zvítězil v tom výběrovém řízení, kolik se za tu zakázku zaplatí a v tomhle tom mám naprosto čisté svědomí. A já jsem to říkal i dnes dopoledne novinářům. Já s Vladimírem Šiškou spolupracuji intenzivně 9 let. Je to jeden z mých nejbližších spolupracovníků. Já si prostě neumím představit, že by se mohl dopustit něčeho takového, jako že by někomu nosil peníze za něco. Opravdu si to neumím představit.

Právě možná z tohoto důvodu, že jste intenzivně spolu spolupracovali skoro 10 let, že se znáte, je to koneckonců vaše pravá ruka, jak Lenka Kohoutová z ODS sama naznala. Je to jakýsi statutární zástupce ministra.

Tak já mám úzký tým spolupracovníků, kteří se mnou skutečně pracují už téměř 10 let. Ten úzký tým spolupracovníků se mnou pracoval i na minulých pozicích, pracuje se mnou na ministerstvu práce a sociálních věcí. Je to sehraný tým a pro mě je to velká výhoda.

A jak si tedy celou tuto situaci vysvětlujete? Z toho, že jste sám říkal, že teď vás neparafrázuji, ale že byste dal vlastně za svého náměstka ruku do ohně, že mu věříte, že stále věříte tomu, že se ničeho nekalého nedopustil. To znamená, jak si vysvětlujete reakci policie, že přijde a obviní dva vysoce postavené úředníky z vašeho resortu?

Víte, to bohužel v tuto chvíli není otázka na mě, ale právě na policii, protože já na to, abych odpověděl na tuto otázku, tak nemám od policie žádné informace, které bych pro to mohl použít. Já skutečně jsem jasně vyjádřil, že svému prvnímu náměstku důvěřuji, že pokud se prokáže, že se dopustil něčeho, co lze označit za trestný čin, tak že je to potom moje chyba s mojí odpovědností a že v takovém případě odejdu z ministerské funkce.

Když se toto prokáže, co tím máte na mysli, který časový okamžik, co budete potřebovat znát, jaké výstupy budete požadovat, abyste vůbec byl ochoten složit funkci?

Tak to je jednoduché, jsou dvě možnosti, buď to se ukáže, že je tak jednoznačně průkazné a doložitelné, že skutečně někomu nabízel peníze, že se snažil někoho uplatit, pak je to jednoznačné a nepotřebuji na to rozhodnutí soudu. Jinak samozřejmě...

To znamená nějaká nahrávka, nebo jak byste si to představoval? Abychom v tom opravdu měli jasno.

Já to nechci v tuto chvíli přesně vymezovat, protože to neumím, protože nemám žádné informace. Prostě ve chvíli, kdy bude jednoznačné, že se něčeho takového dopustil. A já znovu zdůrazňuji, že tomu nevěřím. Že pokud se prokáže, že skutečně se něčeho takového dopustil, tak potom z funkce odejdu. Jinak samozřejmě, samozřejmě že konečné rozhodnutí nebo konečné posouzení je případně na soudu, pokud bude jaksi to trestní řízení vedeno až do té fáze soudu. Samozřejmě že tím konečným verdiktem je pravomocné odsouzení. Nicméně já si myslím, že ta kauza se vyřeší mnohem dříve než u toho soudu.

Sociální demokracie si to nemyslí, ta to bere jako alibistické řešení, že možná už nemusíte být dávno u kormidla této země. Nečasův kabinet už nemusí dávno existovat, když se najednou zjistí, že pan Šiška se opravdu mohl dopustit něčeho nekalého. Jak to vnímáte? Není to trošku alibismus z vaší strany?

Tak já nevím, já nevím, jestli sociální demokracie má více informace než já. Myslím si, že i v tom politickém soupeření je potřeba zachovat určitou míru soudnosti a pokud mají stejně informací jako já, což věřím, že mají stejně informací jako já, že jich nemají více, tak si myslím, že je to takové trochu plácnutí do vody. A nakonec myslím si, že poslední týdny je to tak, že téměř každý týden dostávám výzvu k rezignaci od předsedy sociální demokracie. Takže v tomto to vidím jako jednu, jeden kamínek v mozaice.

Spíš možná jde o to, že vy jste sám přiznal jakousi odpovědnost za to, že jste si dovedl pana Šišku, vašeho náměstka na ministerstvo práce a sociálních věcí. Tak jestli už tento moment, i když je to tedy v rovině obvinění, jestli už to není natolik závažné, že byste za to mohl vzít politickou odpovědnost.

Ne, já si to nemyslím a právě z toho důvodu, že je to je člověk, kterého znám velmi dlouho a s kterým velmi úzce spolupracuji velmi dlouhou dobou, proto chci počkat na to, až budu mít dostatek informací, abych to mohl skutečně vyhodnotit, jaká je realita. Já skutečně z toho, že policejní mluvčí prohlásil, že někdo byl obviněn z podplácení, které navíc já si ještě neumím představit, jak by bylo realizovatelné, tak z tohoto kusého jednotlivého výroku skutečně tu politickou odpovědnost vyvodit nemohu.

Na druhou stranu těch signálů o tom, že je něco v nepořádku, bylo v minulosti poměrně dost. Hodně se psalo například o novém systému na výplatu sociálních dávek, kvůli kterému nejen na vás, ale i na náměstka Vladimíra Šišku podal nadační fond proti korupci trestní oznámení. Koneckonců nadační fond mluví i o tom, že tak jak vy jste zde zdůrazňoval, že je všechno přehledně na vašich stránkách, tak že dáváte jenom kusé informace, neinformujete vlastně pravdivě o vítězích jednotlivých tendrů a potom se to všechno musí dozvídat lidé právě z úst představitelů Nadačního fondu proti korupci. Tak není na tom zrnko pravdy? I když je pravda, že samozřejmě protikorupční policie vyloučila, že by se to týkalo třeba právě systému na výplatu sociálních dávek?

Ano, to poslední, co jste řekla, to je velmi důležité a jinak si myslím, že každý občan si může najet www.mpsv.cz a sám si udělat obrázek o tom, jak dostatečné informace tam jsou seřazeny podle jednotlivých zakázek, včetně čísla, včetně objemu peněz, včetně vítěze, včetně smlouvy. Myslím si, že to skutečně není potřeba, abych nějak výrazně obhajoval, protože to každý včetně vás může udělat.

Takže ani není potřeba o tom, přemýšlet o tom, že třeba dříve jste měl okleštit nějaké pravomoci pana náměstka Šišky, aby nerozhodoval o tolika záležitostech. Protože se rojí spekulace o tom, zda všechny ty zakázky byly správně nastavené?

Tak víte, spekulace se vždycky rodí ve chvíli, kdy se něco dělá, protože ve chvíli, kdy jsme z roku na rok ušetřili řádově 200 milionů korun na provozu informačních systémů, tak to je samozřejmě velký přerod, který znamenal výraznou změnu i ve struktuře dodavatelů, ve struktuře těch zakázek. To samozřejmě je v každém případě podnět pro to, aby se rojily různé spekulace, zvláště když jaksi někteří nepřejí tomu přerodu, protože třeba léta měli sta milionové příjmy z ministerstva práce a sociálních věcí. To si myslím, že je normální. Já si myslím, že jsem se snažil v minulých měsících jasně dokládat a jasně vysvětlovat, proč postupujeme tak, jak postupujeme. A já stále považuji a trvám na tom, že ten postup byl správný, protože pokud se nám podařilo z roku na rok na provozních nákladech ušetřit tak, jak jsem řekl, cirka 200 milionů korun, tak si myslím, že to je výsledek, který i za ty potíže a za ty spekulace stojí.

Médii už proběhla informace o tom, že jste náměstka Šišku z jeho funkce odvolal. Kde ho tato zpráva zastihla?

Tak médii proběhla ta informace ne úplně přesně. Já jsem podepsal odvolání pana Šišky z funkce, vyhlásil jsem, že je to na dobu trvání toho trestního řízení. A samozřejmě že ta výpověď nebo toto odvolání nabyde účinnosti dnem předání. To zatím nevíme, jak technicky uděláme, protože zatím není možné mu to odvolání předat. Nicméně pro úplnost je potřeba dodat, že ze zákoníku práce jasně vyplývá, že v tuto chvíli pro takzvané překážky na straně zaměstnance stejně tu funkci nemůže vykonávat.

Co se vlastně vůbec dělo včera na ministerstvu práce a sociálních věcí? Přišla tam tedy protikorupční policii.

Tak já mám v tuto chvíli informace od svého ředitele kabinetu, protože já jsem nebyl přítomen na ministerstvu, já jsem byl na cestě po Ústeckém kraji, kde jsem měl jednotlivé diskuse s veřejnosti. Můj ředitel kabinetu mě informoval telefonicky. Přišla skupina 8 neuniformovaných příslušníků policie, nahlásili se jako návštěva k řediteli odboru informatiky. Poté postupně odcházeli jednak s ředitelem informatiky, jednak s prvním náměstkem, někteří z nich tam zůstali. Ředitel kabinetu je kontaktoval právě s dotazem, proč tam jsou a v podstatě mu bylo odpovězeno, že nemá právo na žádné informace. To je právě to, co já jsem označil za skandální a potom to bylo mírně desinterpretováno. Já skutečně považuji za skandální a neomluvitelné, že na přímý dotaz mého nejbližšího podřízeného, který mým jménem se ptal, proč ti lidé byli odvedeni z ministerstva práce a sociálních věcí, se nám nedostalo odpovědi a po této policejní mluvčí ohlásil veřejnosti. Já vím, že to není žádné porušení zákona, ale považuji to skutečně za velmi podivné jednání.

Odnesla si policie nějaké věci, došlo k zapečetění kanceláří, tak jako to bývá u různých dalších případů?

Ne, to je také zvláštní. Právě že k ničemu takovému nedošlo, že skutečně ti lidé tam přišli, odešli zase s těmi dvěma zaměstnanci, tak jak jsem říkal, po jednotlivých skupinách. Ale nedošlo k žádné razii, k žádnému prohledávání, neodnesli si žádné dokumenty. Prostě i to mi připadá celkem takové zvláštní, ale musím říct, že to jsou všechno jenom nějaké indicie, které já v tuto chvíli nemám možnost nějak vyhodnocovat.

A vás třeba kontaktovali a předvolali vás k výslechu?

Ne.

Čekáte to v nějakých následujících dnech?

Tak já nevím, já jsem na to samozřejmě připraven. Ministr s tím samozřejmě musí počítat. Já počítám s tím, že různé organizace i různí jednotlivci podávají řadu trestních oznámení, protože to není nijak drahá záležitost kvůli jednotlivým záležitostem. Tak jak vy jste sama řekla, tak zatím žádné takové trestní podání nevedlo k tomu, abych já byl kontaktován policií. Pokud to bude potřeba, také jsem samozřejmě připraven učinit jakoukoli součinnost, která bude potřeba.

Vy jste se dnes ráno sešel s předsednictvem své strany. Jaká byla vůbec na jednání atmosféra, jak byste to popsal?

Tak my jsme měli řádné každotýdenní předsednictvo, kde probíráme samozřejmě aktuální politické záležitosti. Já jsem informoval členy předsednictva v podstatě o tom, o čem teď tady mluvíme i o těch věcech, které se udály na ministerstvu, tak jak jsem před chviličkou popsal. I o svém postoji zejména k tomu, že nemám žádné informace, na základě kterých bych se mohl rozhodnout. Diskutovali jsme o tom, jak tato situace, jak tuto situaci obecně řešit, protože to je situace, která je skutečně velmi nestandardní. Já jsem také oznámil svoje rozhodnutí, že v případě, že bude prokázána, v případě, že by byla, a já k tomu znovu říkám a zdůrazňuji to, nevěřím tomu, ale v případě, že by byla prokázána ta trestná činnost, tak že odstoupím z funkce. To bylo v podstatě k tomuto bodu vše.

Na brífinku TOP 09 vám vaši spolustraníci vyjádřili podporu, ale včera například vaše kolegyně Karola Haasová, která vede kandidátku TOP 09 pro krajské volby v Ústeckém kraji, vás vyzvala k rezignaci, i když to bylo lehce upraveno právě na tiskové konferenci. Rezignaci byste měl minimálně zvážit taky podle předsedy TOP 09 v Olomouckého kraji Tomáše Chalánka. A když budu citovat ministra zdravotnictví Leoše Heger, hází to špatný stín na celou stranu TOP 09, řešení se musí nalézt, je to záležitost značně závažná. V těch slovech úplně nevidím osobní podporu, vy ano?

Tak já musím říct, že se ztotožňuji s tím, co vyjádřil můj kolega ministr zdravotnictví Leoš Heger. Já tu situaci taktéž považuju za závažnou a myslím si, že by se měla vyřešit. Jenom to řešení není v mých rukách, já prostě nemám informace dostatečné k tomu, abych mohl tu situaci jakýmkoliv efektivním způsobem v tuto chvíli řešit. Co se týká vyjádření paní Haasové a vyjádření pana Chalánka, tak já myslím, že dneska jasně zazněla slova jak krajského předsedy ústecké krajské organizace TOP 09, tak předsedy olomoucké organizace TOP 09 pana Chalánka, které si myslím, že uvádějí na pravou míru ty výroky.

Na druhou stranu ale třeba ministr zdravotnictví neřekl vysloveně podporu Jaromíra Drábka, což zaznělo například z úst Miroslava Kalouska nebo předsedy strany Karla Schwarzenberga.

Víte, vy tady říkáte, že z úst ministra Hegera nezaznělo něco, co zaznělo z úst někoho jiného. Tak to je přirozené, že každý řekne něco a nemusí všichni říct úplně přesně to samé. Pro mě je důležitá ta podpora, která je vyjádřena usnesením předsednictva TOP 09 a já se budu ze všech sil snažit, abych tu podporu nezklamal.

Je ale pár dní před volbami, jaký dopad to bude mít vůbec na TOP 09?

Tak samozřejmě, že to není nic příjemného. Nicméně my jsme jasně řekli před dvěma skoro už a půl lety, když jsme vstupovali do vlády, že nebudeme dělat populární kroky, že budeme dělat kroky, které povedou k dlouhodobému zlepšení situace v České republice. Já jsem tady nakonec o tom mluvil, pokud jsme udělali některé razantní kroky, které například vyvolaly nevoli u některých dodavatelů, pokud děláme kroky, které jsou sice nutné třeba z hlediska stability penzijního systému. Ale samozřejmě že jsou nepříjemné, tak já samozřejmě musím počítat s tím, že to bude mít i odezvu v tom vnímání toho, co děláme. To prostě tak je, ale my jsme do toho šli s tím, že musíme počítat i s negativní odezvou.

Vy jste se včera bavil i s premiérem Petrem Nečasem, v jakém duchu se nesla tato mimořádná schůzka?

Tak tu schůzku jsme si domluvili během dne. Já jsem především informoval pana premiéra o všech informacích, které jsem já měl v tu chvíli k dispozici.

To je právě zvláštní, že vy jdete s informacemi za panem premiérem a vlastně žádné nemáte.

Tak já jsem ho informoval o tom, co se stalo na ministerstvu, to jsem tady popsal. A předpokládám, že pan premiér ode mě chtěl slyšet, aspoň tak jsem to vyrozuměl a tak jsem také to pochopil při té schůzce, moje hodnocení, můj pohled na tu věc, to jsem mu samozřejmě sdělil.

A zároveň jste ho ujišťoval o tom, že pana Šišky si stále vážíte a že nevěříte tomu, že se něco nekalého stalo?

Ano, říkal jsem mu i toto svoje hodnocení.

Když budete pokračovat v informování, co jste několikrát řekl před médii, že s premiérem budete mít další schůzky, abyste ho spravoval o dalších informacích, ke kterým se dostanete. Cítil jste i nějakou lhůtu, že vám řekl premiér, že do nějaké doby chce mít celou záležitost vyřešenou?

Ne, o ničem takovém nebyla řeč. A já to jenom upřesním, já jsem řekl panu premiérovi, že pokud budu mít nějaké nové informace, tak že ho budu informovat, což také samozřejmě splním. S premiérem se vidíme na řadě jednání, minimálně na jednání vlády, ale i při různých dalších příležitostech. Samozřejmě jsme v telefonickém kontaktu.

A mluvil nebo neznačil i třeba to, že je ochoten zajít v krajním řešením za prezidentem republiky a navrhnout vaše odvolání?

Tak to, prosím, bych skutečně nechtěl mluvit o tom, co říkal pan premiér mně do očí při naší osobní schůzce. Znovu zdůrazňuji, že ta schůzka byla informativní, ale pokud se budete ptát na názory pana premiéra, tak se, prosím, ptejte jeho.

Ale vy jste u toho byl.

Já jsem u toho byl a jak říkám, ta schůzka byla informativní.

A byl byste ochoten přijmout tuto variantu?

Přijmout variantu čeho?

Že by premiér šel za prezidentem této republiky a navrhl vaše odvolání

To je samozřejmě právo premiéra. Já na funkci ministra nijak nelpím. Já jsem se 20 let živil v komerčním sektoru a nebude mi dělat žádný problém se tam vrátit.

Nebojíte se toho, že celá tato kauza vrhne i špatné světlo vlastně na celé ty reformy, které vy prosazujete? Říkal jste, že reformním kabinetem.

Ano, to je otázka, která směřuje naprosto správným směrem. Protože samozřejmě že taková kauza velmi výrazně posunuje tu diskusi od věcných záležitostí, k záležitostem, které nesouvisí s těmi vlastními reformními kroky, ale tak jak jsem říkal, i s tím prostě musíme počítat, pokud se dělají nepopulární opatření, no, tak prostě se bohužel musí také počítat s tou variantou, že se občas zaměří pozornost na něco jiného než na věcné řešení problému.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí. Děkuju, že jste byl hostem Interview, na shledanou, dobrý večer.

Děkuju za pozvání, pěkný večer.

Daniela Písařovicová

ČT24, 2. 10. 2012, pořad: Interview ČT24

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme