Drábek: Upravit právo na stávku potřebujeme

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

4. 6. 2012

Odbory se nechtějí účastnit tripartity, čili společného  jednání s vládou a zaměstnavateli. V praxi by to vypadalo tak, že nebudou přítomny na jednání, ale chtějí se účastnit schůzek pracovních skupin. Na druhém telefonu mám Jaromíra Drábka, ministra práce a sociálních věcí, dobré odpoledne i vám. Pane ministře Drábku, dobrý den. Pokud se slyšíme.

Dobrý den, pěkné odpoledne.

Tak, jsem ráda, že spojení se podařilo. Pane ministře, já bych se ráda vrátila k těm důvodům, o kterých se zmiňují odboráři, proč nechtějí chodit na tripartitu. Konkrétně, pokud jde o ten zákon o stávce, nebo ten návrh. V jaké podobě to teď vypadá, že bude? Protože pokud vím, na vládě jste trošku vedli spor o to, jestli například by vedení firem měla znát den před stávkou akcí nejenom počet stávkujících, ale i jejich jména. Jak to teď vypadá? V jaké fázi tohle, tenhle konkrétní návrh je?

Věcný záměr zákona o stávce se připravuje přibližně rok poté, co soud v minulém roce konstatoval, že chybí úprava práva na stávku, že nestačí ta úprava, která je v zákonu o kolektivním vyjednávání, že Listina základních práv a svobod předpokládá zákon o obecné stávce. Na té přípravě se účastnila jak strana odborů, tak strana zaměstnavatelů, tak ústavní právníci. To, co je dnes v projednávání ve vládě, je výsledkem velmi detailních diskuzí. A samozřejmě i na vládě probíhala diskuze o jednotlivých úpravách. Já jsem dnes odborům slíbil, že pokud budou chtít diskutovat některé konkrétní jednotlivé věci, tak že jsem k tomu připraven, to nic nemění, v tom není žádná změna. To nic nemění na tom, jakým způsobem byl dosavadně ten zákon připravován, jakým způsobem bude připravován dále.

Takže jste třeba případně ochoten vyhovět těm kolegům i z vlády, kteří se domnívají, že by to stačilo, tedy ohlašovat počet stávkujících až po stávce. Prosím stručně.

Ano, samozřejmě. To je, to je naprostý detail, protože i dnes musí jí oznámit to, že účastnili stávky. Jde jenom o to, jestli to má být dopředu, nebo zpětně. To je skutečně detail.

Ale víte, sice říkáte, že konzultujete s odboráři, a oni se obávají, že ten seznam jmen stávkujících například může vést k persekuci. Váš pohled?

Kdyby to tak bylo, připusťme tuto hypotetickou úvahu, bylo by to samozřejmě protizákonné. Ale ten seznam stejně musí vzniknout, ať těsně po stávce, nebo před stávkou. Takže ten seznam stejně je k dispozici.

Teď, pokud jde o ten argument odborů k důchodové reformě, nebo k tomu důvodu, proč říkají, že je třeba ji odložit. Obávají se, že ten průběžný systém ztratí 20 miliard. Váš přístup?

Tak to číslo určitě nebude tak vysoké. Zejména v prvních letech po náběhu toho spořícího systému. A toto je argument, který se dá použít samozřejmě vždy. My máme ve zpoždění, my máme zpoždění v zavádění spořícího pilíře přibližně 10 let oproti ostatním státům. A bylo by velmi nezodpovědné vůči dnešní mladé generaci, generaci 20 letých, 30 letých, kdybychom ještě dále i s tím zpožděním otáleli.

Jaromír Drábek. Ministr práce, ještě poprosím o stručnou reakci Václava Pícla, místopředsedu Českomoravské konfederace odborových svazů. Pokud by byla vláda, případně tedy konkrétně ministr Drábek, pokud by byli ochotni trochu upravit ten zákon o stávce, už by to pro vás bylo přijatelnější?

Tam asi zásadní problém není v tom, jestli se bude předkládat jmenný seznam 24 hodin před konáním stávky. To je jedno z těch omezení, který, které jaksi znemožňují právo na stávku, nebo přivádějí zaměstnance do velmi tíživé situace. Sama jste o tom hovořila, že by mohl být na ně vyvíjen určitý tlak. Ale nám spíš jde o to, že ten zákon je pojat tak, že vlastně to právo na stávku budou mít pouze zaměstnanci tam, kde jsou odbory. A my si myslíme, že to je velká chyba. Protože právo na stávku má z Listiny práv a svobod každý zaměstnanec, každý občan. A vlastně touto, tímto novým zákonem, tou novelou zákona o kolektivním vyjednávání by se znemožnilo například pracujícím, kde nebudou odbory, a rozhodnou se, že chtějí nějakým způsobem protestovat, stávkovat proti svému zaměstnavateli, tak toto právo by jim bylo odepřeno.

Pane ministře, pane ministře, ještě nás, pokud vím, slyšíte. I vás poprosím o krátkou reakci. Jste v tomhle ochotni nějak vyjít vstříc odborům?

Ale samozřejmě, to je jenom otázka právního uchopení. To je skutečně odborná právnická otázka. Já jsem ochoten diskutovat o jakémkoliv bodě. Já jenom nejsem ochoten diskutovat o tom, že se má zastavit práce na něčem, za co já kompetenčně odpovídám, a kde soud konstatoval, že takovou úpravu je potřeba připravit.

Jaromír Drábek, ministr práce, děkuji vám, na shledanou.

Pěkné odpoledne. Na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 4. 6. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme