Drábek: Sociální karta bude zdarma

24. 1. 2012

Vystavení sociální karty, vedení účtu, jeden výběr z bankomatu a jeden převod na účet, to vše bude zdarma, slibuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Veškeré ostatní služby si už ale příjemci dávek, pro které jsou sKarty určeny, zaplatí. Za každý další výběr z bankomatu České spořitelny dá šest korun, za "cizí" bankomat 40 Kč. A ztráta "sockarty" vyjde na 240 korun. Užívat se začnou od poloviny roku.

Sociální kartu dostanou od srpna příjemci všech dávek s výjimkou důchodů a dávek z nemocenského pojištění, tedy lidé na podpoře v nezaměstnanosti, ženy na rodičovské, zdravotně postižení, pěstounské rodiny a lidé žijící z dávek pomoci v hmotné nouzi.

Posledně jmenovaní budou jako jediní muset kartou i platit, aby se zamezilo zneužívání státních peněz např. v barech nebo hernách. Platební terminály v těchto zařízeních nebudou autorizované ministerstvem, a sociální kartu jako platební proto neuznají. Navíc bude karta sloužit jako jakási "občanka" na úřadech práce, které od Nového roku vyplácejí všechny dávky.

Zavedením sKaret je součástí sociální reformy, která začala platit od ledna. Od tehdy se původně měly i vydávat sockarty podobné klasickým platebním kartám. Přípravu ale zpomalil podnět na Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, který ale nakonec dal smlouvě MPSV s výhercem výběrového řízení Českou spořitelnou zelenou.

"Díky zpomalení bylo více času na detailnější projednání podmínek a výsledek jse z hlediska klientů nad rámec původních podmínek vypsaných v zadání," uvedl ministr Drábek. Jako příklad uvedl webový portál, který klientům poskytne stejný servis jako elektronické bankovnictví - přehled plateb, zůstatek na účtu a podobně.

Česká spořitelna počítá s tím, že do konce roku vydá na milion karet, podle Drábka jimi ročně na dávkách "proteče" zhruba 80 miliard korun. Ministerstvo do budoucna počítá s tím, že kontrolu ještě přitvrdí - vedle potřebné autorizace zavede elektronické účtenky, pomoci kterých bude možné zjistit, za co člověk dávky utratil. V létě se také mluvilo o možnosti vyplácet pomocí sKaret důchody. To ale Drábek odmítl s tím, že o tom nepadlo ve výběrovém řízení ani slovo.

Stát údajně České spořitelně za spravování sKaret nic platit nebude. "Vstupní náklady odhadujeme na desítky milionů, které by se nám v dlouhodobém horizontu měly vrátit na poplatcích za nadstandardní služby," řekl Dušan Baran, místopředseda představenstva České spořitelny.

Iva Vokurková

tyden.cz, 24. 1. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme