Drábek: Smysl této vlády je nezadlužovat stát

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

11. 4. 2012

Na lince máme místopředsedu TOP 09 Jaromíra Drábka, dobrý den. Za hlavní pozitivní výsledek této krize a současně existence vlády, označuje koalice pokračování úsporných kroků. Ale vedl se o tom nějaký spor? Přece Věci veřejné říkají, že se škrty souhlasili jejich zástupci už na setkání ekonomických ministrů, že s nimi nikdy neměly problém?

Ono to skutečně není nic nového. Bohužel to není nic nového. Musím říci, že možná by úplně stačil ten úvodní příspěvek a nebylo by k němu příliš co dodat. Protože skutečně tato vláda, pokud má nějaký smysl její existence, tak je to odpovědné hospodaření státu směřování k tomu, aby se naše země dále nezadlužovala, abychom nepředávali naši zemi našim dětem příliš zadluženou. To je skutečně jediný podstatný úkol této vlády, a proto také TOP 09 v té vládě setrvává.

Nynější kabinet se ovšem postaral o největší zvýšení daní a zdražení od roku 1993. Jak to, že něco takového dělá pravicová vláda.

Pokud chce být vláda odpovědná, tak celkem nezáleží na tom, jestli je pravicová nebo levicová. V období ekonomické stagnace v období, kdy nerostou příjmy, z výběru daní, tak prostě není jiná možnost, jak udržet vyrovnané nebo vyrovnané hospodaření státu nebo směřovat tu trajektorii k vyrovnanému hospodaření státu. Ono totiž přes všechna ta úsporná opatření a o tom byla diskuse v minulých měsících, tak ta samotná úsporná opatření na výdajové straně státního rozpočtu prostě v období ekonomické stagnace nestačí, proto byť je vláda pravicová, prostě musí využít i tu druhou stranu, to znamená stranu příjmovou, alespoň mírně posílit příjmy státního rozpočtu a straně, zejména nepřímých daní, to je ta úprava daně z přidané hodnoty, protože to je úprava, která nepodvazuje další rozvoj ekonomiky.

Měla by současná vláda pokračovat jako garant udržení deficitu v rozumných mezích, když není schopna čerpat desítky miliard korun z evropských fondů?

To je položka, která je určitě velmi důležitá a je pravda, že v tuto chvíli při skládání těch parametrů rozpočtu ať na letošní rok nebo na příští rok se o ní příliš nemluvilo, ale je to skutečně jedna z těch zásadních položek, protože je to položka v desítkách miliard korun a to je skutečně úkol pro tuto vládu, aby zajistila bezproblémové financování projektů z evropských fondů tak, aby se nemohlo stát to, že se něco takzvaně zaplatí z Evropských fondů, ale nakonec to skončí tak, že se to zaplatí ze státního rozpočtu. Pokud mohu mluvit za náš resort, tak my jsme garanty operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, tam žádné problémy v čerpání nemáme a považuji to za velmi dobrou zprávu, protože ty peníze, které využíváme z evropských fondů, tak prostě jsou propláceny bez jakýchkoliv problémů.

A ještě na závěr, jak do těch úspor vlastně zapadají církevní restituce a dohodli jste se nějak, že je skrze sněmovnu protlačíte?

Co se týká církevních restitucí, já považuji tuto otázku za uzavřenou, to je prostě náprava záležitosti, která se 20 let nepodařila napravit a já jsem rád, že tato koalice k tomu měla odvahu.

A je tedy jisté, že projdou sněmovnou?

Nikdo na těch jednáních nezpochybňoval to, co již jednou bylo dohodnuto, to co jednomyslně odhlasovala vláda, to co bylo předloženo Poslanecké sněmovně. To není otázka, ke které by se koalice měla vracet.

Český rozhlas - Rádio Česko, 11. 4. 2012

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme