Drábek: Senioři dostanou kartu na výběr důchodů z bankomatů

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

22. 8. 2011

Jan BUMBA, moderátor

Pro mnohé důchodce je výplata penzí takový malý rituál. Paní pošťačka přinese složenku, kterou si pak nechají proplatit na poště. Jak ale upozornila Mladá fronta DNES, to by se mělo změnit. Od roku 2013 mají dostat senioři kartu, se kterou si budou moci vybrat důchod jen ve speciálních bankomatech. Převratnou novinku chce zavést ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, dobrý den, pane ministře.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Dobré poledne.

Jan BUMBA

Opravdu by na tom šlo ušetřit třičtvrtě miliardy korun za složenky, tak velká by to mohla být úspora?

Jaromír DRÁBEK

Tak opravdu dnes jsme už v jiné době, kdy není nutné všechny různé doklady a dokumenty tisknout a doručovat osobně. Ta elektronická komunikace má výhodu v tom, že je mnohem pružnější, ale také mnohem levnější. A už dnes velké procento důchodců si nechává převádět svůj starobní důchod na svůj běžný účet, na tom se nic nezmění, ta možnost bude samozřejmě i nadále, ale u té hotovostní výplaty my skutečně musíme postoupit ve směru, aby bylo to zpracování co nejvíce elektronické a tedy co nejlevnější.

Jan BUMBA

Bylo by to výhodné ale i pro ty samotné důchodce, protože jak jsem četl v novinách, pokud by mělo být těch speciálních bankomatů méně než tisíc, tak by často museli dojíždět.

Jaromír DRÁBEK

Ne, prosím, tam je, ty údaje vycházejí z podmínek výběrového řízení, které je dnes na webovských stránkách ministerstva práce a sociálních věcí a ta se týkají té první fáze. To znamená zavedení bezhotovostní výplaty některých sociálních dávek, to se vůbec netýká důchodů. To znamená, těch bankomatů samozřejmě bude přiměřeně tomu, aby každý důchodce měl ve svém dosahu možnost vybrat si ten důchod v hotovosti. Samozřejmě, že ta karta bude zároveň sloužit i jako platební, to znamená, důchodci, kteří dnes používají bankovní účet a k němu kartu, tak pro ty se nezmění vůbec nic, ti ostatní budou moci se chovat tak, jako se chovali doposud, jenom například místo na poštu k přepážce si půjdou pro tu hotovost k nějaké, k nějakému bankomatu, anebo třeba také na poštu, pokud zrovna shodou okolností třeba Česká pošta vyhraje to výběrové řízení.

Jan BUMBA

Takže vy v zásadě chcete důchodcům pořídit takovou klasickou debetní kartu.

Jaromír DRÁBEK

Není to úplně klasická debetní karta, protože to není spojeno s vlastnictvím nějakého formalizovaného účtu, ale tou kartou je možné nakládat jako standardní kartou, na kterou jsme všichni zvyklí.

Jan BUMBA

Zároveň je tam ta informace, že jenom jeden výběr měsíčně by byl zdarma z bankomatu, není to málo?

Jaromír DRÁBEK

Tak i dnes, pokud někdo dostává starobní důchod v hotovosti, tak si ho nechá vyplácet jednou, nečerpá ho na té poště na čtyři splátky, z toho také vycházíme, že v zadávacích podmínkách a tak, jak jsem o tom mluvil, v současné době je zadání pouze na první etapu, ta se netýká důchodů, takže každá přidělená částka je možná k výběru samozřejmě jednou, pokud někdo chce tu částku vybírat na několikrát, tak samozřejmě to už je potom doplňková služba, kterou je potřeba nasmlouvat s tím poskytovatelem individuálně.

Jan BUMBA

Kdy bude rozhodnuto o tom, která bankovní instituce to bude obhospodařovávat?

Jaromír DRÁBEK

Tak co se týká dávek v hmotné nouzi a dávek státní sociální podpory, tak tam to výběrové řízení by mělo být ukončeno na konci srpna, podávání nabídek a poté během několika málo týdnů bychom měli vyhodnotit výběrové řízení. Samozřejmě bude také záležet na tom, jak bude postupovat legislativní proces, jak ty návrhy zákonů budou projednávány v Poslanecké sněmovně a v Senátu. V každém případě směřujeme to cílování k 1.lednu příštího roku, kdy by ten systém měl naběhnout, znovu zdůrazňuji, nebude se to však týkat důchodců, to se týká pouze vybraných sociálních dávek a dávek v hmotné nouzi.

Jan BUMBA

Důchodců by se to týkalo od roku 2013.

Jaromír DRÁBEK

Důchodců se to bude týkat pravděpodobně v další etapě, to přesné datum v tuto chvíli nechci říci, my si musíme ověřit na tom menším vzorku lidí, kteří jsou v systému hmotné nouze a v systému státní sociální podpory, že je reálné rozšířit ten systém i na důchodce, protože těch je několikanásobně více.

Jan BUMBA

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Děkuji vám, na shledanou.

Jaromír DRÁBEK

Děkuji za pozvání, na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme