Drábek: S růstem DPH se hned zvýší také důchody

7. 3. 2011

Pokud by se DPH zvýšila již od října letošního roku, současně budou valorizovány důchody a přijata další sociální opatření.

Uvedl to v neděli v diskusním pořadu ČT ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podle jeho slov zatím nelze říci, o jakou částku by se penzistům přidalo.

Odmítl současně obavy stínového ministra práce a sociálních věcí a místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, že valorizace bude nedostatečná, protože podle pravidel se důchody valorizují podle minulého průběhu inflace. „Vláda má pravomoc rozhodnout o jakémkoli zvýšení důchodů, tedy i s ohledem na předpokládaný cenový vývoj,“ kontroval Drábek s tím, že tak se bude i postupovat.

Řekl, že se kloní k tomu, aby k témuž termínu byly učiněny i všechny další související kroky, například zvýšeno životní minimum. Stejně by se postupovalo i v případě, kdyby k růstu DPH došlo až od ledna příštího roku.

Samotná penzijní reforma by měla podle Drábka odstartovat od ledna 2013 s tím, že do té doby nabydou účinnosti všechny potřebné zákony.

Právo, 7. 3. 2011, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme