Drábek: Rodičovský příspěvek budu chtít změnit ještě víc

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

15. 3. 2011

* Jak hodnotíte rozhodnutí Ústavního soudu?

Respektuji nález Ústavního soudu a to, že zrušil k 31. prosinci letošního roku zákony, které byly v rámci úsporných opatření přijaty na podzim loňského roku.

* Co to pro vás znamená. Budete je předkládat znovu?

Z mého pohledu to znamená jedinou věc. V nejbližších dnech předložím návrhy úprav zákonů, tak aby věcně ta opatření, která byla nastavena úsporným balíčkem, byla realizována i po 1. lednu 2012. Takže ty zákony předložím znovu, s výjimkou těch, co se týkaly jen roku 2011. Tak abychom byli od roku 2012 schopni plynule pokračovat v úsporných opatřeních.

* Jak se změní rodičovský příspěvek?

Budu znovu předkládat změny rodičovského příspěvku, které jsem předložil na podzim loňského roku, tedy rozvolnění rodičovského příspěvku (tento návrh z konečné verze škrtů vypadl - pozn. red.). Tak aby si každý rodič mohl zvolit svoje vlastní, individuální čerpání rodičovského příspěvku. Aby mohl pružně přecházet mezi jednotlivými formami čerpání příspěvku.

* Která úsporná opatření už příští rok nebudou platit?

Především zastropování sociálního pojištění na šestinásobku průměrné mzdy. To opatření skončí tak jako tak k 31. prosinci 2011. (Stropy pro sociální pojištění chce vláda snížit na čtyřnásobek průměrné mzdy. U zdravotního pojištění ale mají zůstat na šestinásobku. - pozn. red.)

* Obnovíte od příštího roku i nižší podpory v nezaměstnanosti?

Pro změny v oblasti zaměstnanosti budu navrhovat beze změny ta opatření, která již byla jednou schválena. To se týká i nemocenského pojištění nebo pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

* Budou všechny tyto změny opět projednány najednou?

Balík budu předkládat formálně stejně jako loni na podzim, aby bylo naprosto jasné, že to jsou stejná opatření, která pouze reagují na nález Ústavního soudu. Máme dostatek času, aby legislativní proces mohl proběhnout standardním způsobem.

Hospodářské noviny, 15. 3. 2011, Rubrika: Česko, Strana: 5

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme