Drábek: Příspěvek rodičům za vás uhradí stát

Jak by mohl vypadat mezigenerační bonus

Jedno procento z příjmu ve prospěch svých rodičů v důchodu by si člověk mohl odečíst z daní, navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí. A přispět na důchod bude dítě nejspíš moci nejen biologickým rodičům.

Koalice se minulý týden v rámci diskusí o důchodové reformě shodla na principu mezigenerační solidarity. Potomek se bude moci dobrovolně rozhodnout, zdali chce svým rodičům přilepšit částkou, která odpovídá jednomu procentu jeho vyměřovacího základu pro pojistné (tj. hrubé mzdy). Jak to bude fungovat v praxi, se zatím příliš netuší. Kolem návrhu se vznáší spousta otazníků a jasno zatím příliš nemají ani sami ministři.

Podle premiéra Petra Nečase by nejlepším řešením bylo připsání jednoho procentního bodu z důchodového pojištění plátce na účet rodičů. "Tři procenta z odvodů by si mohli lidé přeposlat do penzijního fondu a jeden procentní bod ve prospěch svých rodičů," popsal plánované změny v odvodech na penzijní pojištění po poradě ekonomických ministrů minulý pátek.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek má však jinou představu. Procento na přilepšenou rodičům by nešlo z důchodového pojištění, ale z daní. "Jde skutečně o bonus, který budou moci děti dobrovolně rodičům poskytnout, aniž by jim byl krácen z jejich vlastního spoření na důchod či jim byl odečítán z platu," popsal svoji představu.

Pomoc rodičům odepíšete z daní

Potomek, který by tímto způsobem svým rodičům přilepšil, by si pak mohl poskytnutou částku odečíst z daní, resp. ji uplatnit jako slevu na dani v daňovém přiznání. "Nic by ho to tedy nestálo, peníze by dostal zpátky a hradilo by se to ze státního rozpočtu," přibližuje, jak by mohla mezigenerační solidarita fungovat v praxi, ředitel odboru sociálního pojištění Jiří Biskup. Zároveň však upozorňuje, že není zatím rozhodnuté, jak bude mechanismus nakonec skutečně nastaven. "Ministerstva se teď zabývají zejména přípravou druhého a třetího pilíře."

Není proto jasné, jestli bude jedno procento ze mzdy možné připsat jen rodičům ve starobním důchodu nebo i v invalidním ani jestli půjde jedno procento rozdělit mezi oba rodiče v případě, že spolu nežijí. V pátek nicméně úředníci učinili další krok, když rozhodli, že o částku odpovídající jednomu procentu vyměřovacího základu bude možné přilepšit jak oběma rodičům, tak jen jednomu z nich.

Procento otčímovi?

A co v případě, kdy potomek nežil se svým biologickým rodičem a chce přispívat nevlastnímu? Už dnes je v zákoně o důchodovém pojištění uvedeno, že dítětem se rozumí nejen dítě vlastní nebo osvojené, ale také dítě převzaté do trvalé péče nahrazující péči rodičů. "Ten vztah bude definován, nebude to moci být kdokoli, ale zřejmě bude širší než jen biologičtí rodiče," domnívá se Biskup, jehož odbor bude mechanismus asignace připravovat.

-vok-

Týden.cz, 8. 3. 2011, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme