Drábek: Práce načerno okrádá všechny

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

24. 5. 2012

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Máte slovo, hezký večer, milí diváci. Nelegální práci se v Česku doslova vyhlásila válka. Kdo z vás zaměstnává načerno nebo na takzvaný švarcsystém a přijdou na něj kontroloři, tak dostane pokutu a teĎ pozor, od čtvrt milionu korun až do deseti milionů korun. A kdo z vás nelegálně pracuje, tedy že tuto práci na černo přijal, pak může být chudší o pokutu 10 tisíc až sto tisíc korun. Je to tak správně a na co si dát pozor. Máte slovo, ale nejdřív ti z vás, kteří už od rána telefonovali do rádia Impuls.

posluchač Rádia Impuls

Absolutně nesouhlasím s prací načerno, hlavně ve firmách, kde dochází lidi stále do práce, protože ožebračují státní rozpočet, protože státní rozpočet je založení pouze na daních. Tyto lidi berou podpory ze státního rozpočtu a plus ještě si chodí načerno vydělávat.

posluchačka Rádia Impuls

Vy říkáte práce načerno, to nemusí být práce načerno. Nás všechny Čechy vyházeli a nahradili nás Ukrajincema. Bylo to na hotelu, pokojský, kuchaři, všichni jsme šli do kopru a nastěhovali se tam jeden mafián, který má své Ukrajinky na práci a kde mají Češi práci? Nikde.

posluchač Rádia Impuls

Helejte, práce načerno, ježíšmarjá, to bylo bude, a každý si potřebujeme pomoct nějakým melouchem.

posluchač Rádia Impuls

Viděl jsem a zažil jsem kontrolu policie a inspekce práce. Musel jsem se hrozně smát. Bylo to velice legrační, ale inspekce říkala, že zabodovala. Přitom jim všichni utekli.

posluchačka Rádia Impuls

Neměli by ti kontroloři kontrolovat radši podnikatele, kteří zaměstnávají na místech, kde by mohli dělat Češi, že tam zaměstnávají cizince, protože jim platí méně peněz? Vždyť to nemá obdoby. Tady jděte na Tachovsku, jděte si někam pro práci, ne oni vás tam nevezmou, protože jste Čech ale 4 Ukrajince tam vezmou okamžitě.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, slyšel jste to, lidem velmi vadí zaměstnávání nelegální zaměstnávání cizinců, kteří jdou vlastně pod cenu. Kontrolujete je a dostatečně?

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Já jsem rád, že lidem vadí zaměstnávání načerno jako takové, protože to je skutečně věc, která okrádá všechny daňové poplatníky, co se týká zaměstnávání zahraničních pracovníků nelegálního zaměstnávání zahraničních pracovníků, tak mi k těm kontrolám přistupujeme úplně stejně jako k jinému nelegálnímu zaměstnávání. Ty kontroly jsou od ledna letošního roku mnohem přísnější, ale hlavně mnohem početnější, než byly v minulém roce, protože jsme posílili na dvojnásobek počet kontrolorů, takže skutečně ten počet kontrol se velmi výrazně zvyšuje.

Rudolf BARÁNEK, 1. místopředseda Strany soukromníků ČR

Já myslím, že práci načerno odsuzují všichni, kdo jsou normální. Myslím si, pane ministře, že jste udělali chyby v zákonech. Já nezpochybňuji, že kontrolujete cizince stejně jako naše. Tady tou možností agenturního zaměstnávání jste vlastně legalizovali určité mafiány, které sem vozí cizince. Ty lidi maj pravdu. Ten Ukrajinec nebo kdokoliv jiný i z Evropské unie sem přiveze 100 lidí. 50 nějakým způsobem řekněme, že jsou tady nabílo, a zbytek načerno. Myslím si, že jako představitel vlády byste měl hodně dbát na to, v každé zemi, jestliže v Německu dochází práce, tak vyženou cizince.

Jaromír DRÁBEK

Mohu na to jednou větou reagovat, paní Jílková? Pane místopředsedo, máte naprostou pravdu. Proto také od 1. ledna není možné zaměstnávat agenturním zaměstnáváním cizince ze třetích zemí. Z toho důvodu jsme zavedli ten zákaz.

Rudolf BARÁNEK

Ze třetích zemí.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale prosím vás pěkně, pane generální inspektore, já jsem se dočetla, že by jste za čtvrt roku zjistili 334 nelegálně pracujících osob. A tak to bylo publikováno, upřesněte to.

Rudolf HAHN, generální inspektor Státního úřadu inspekce práce

Paní Jílková, vy máte na mysli, že jsme zjistili tento počet nelegálně pracujících cizinců ze třetích zemí.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, ne, ne, prosím, že tady je, že těch cizinců bylo jenom 115. Chápete, to mi přijde nějak málo, mně jde o to, jestli to děláte dostatečně, jak jsem řekla panu ministrovi.

Rudolf HAHN

Jde o to, jaký údaj používáte. Aktuální údaje říkají, že jsme skrze naše oblastní inspektoráty zjistili zaměstnávání více než tisíce osob ve vztahu nelegálního zaměstnávání, přibližně třetina z nich byli cizinci ze třetích zemí přibližně 150 jich bylo cizinců, občanů Evropské unie.

Roman KAZDA, podnikatel ve stavebnictví

Já si myslím, že ty kontroly jsou sice časté, ale jsou málo důkladné. A mně by zajímalo, jestli jste kontrolovali tady v Praze velké stavební firmy. Protože tady, když přijdete na velkou stavbu, tak tam zaručeně najdete 50 nelegálních zaměstnanců ze třetích zemí.

Rudolf HAHN

Máte na mysli stavby provozované velkými stavebními firmami anebo stavební firmy?

Roman KAZDA

Ano, to jsou generální dodavatelé velké stavební firmy, to znamená ty stavební firmy, které tady ovládají stavební trh.

Rudolf HAHN

Kontrolujeme zaměstnavatele, takže jestli velcí generální dodavatelé mají své subdodavatele, tak to mi vysvětlete, jaký typ kontroly máte na mysli?

Roman KAZDA

Já vám to vysvětlím tak, že ty velké stavební firmy ví o tom, že si najímají subdodavatele, kteří zaměstnávají lidi načerno. A hlavní důvod je ten, že ty lidi jsou levní. Tam rozhoduje jen cena, jenom cena.

Rudolf HAHN

Jakou kontrolu těch velkých stavebních firem máte na mysli, máte na mysli kontrolu těch zaměstnavatelů, kteří načerno zaměstnávají?

Roman KAZDA

Mám na mysli, že přijdou kontroloří s policí na stavbu, obklíčí stavbu, zkontrolují, nechají si nastoupit lidi, podle seznamu subdodavatelů, podle smluv subdodavatelů, ty smlouvy musí být nas tavbě, kde je seznam lidí. Ty lidi by vám tam měli nastoupit a tam byste si to měli napárovat, kdo tam je a kdo tam není.

Michaela JÍLKOVÁ

A oni nenastupují nebo tak co se tam děje tedy, řekněte panu generálnímu inspektorovi, jestli jeho inspektoři pracují špatně. Jen mu to řekněte, viďte, pane generální.

Rudolf HAHN

Já si to rád poslechnu.

Roman KAZDA

Vy říkáte od ledna nebo pan ministr říká od ledna, že probíhají kontroly. Dneska je téměř polovina roku a já jsem žádnou kontrolu neviděl. Nějakou přepadovou kontrolu. Dříve se ty kontroly hlásily předem, protože chodil z pracovního úřadu. Ale dneska žádná přepadová kontrola prostě ještě jsem nezaznamenal nebo jsem se nedozvěděl kromě jedný ve východních Čechách.

Jaromír DRÁBEK

Pane Kazdo, já vám pošlu několik mailů, které mi posílají právě ti zaměstnavatelé, kteří byli zkontrolováni. Oni si často stěžují na to, že oni nikoho načerno nezaměstnávají a proč jsou tedy kontrolováni, to je samozřejmě problém, protože když děláte nějakou kontrolu, tak musíte kontrolovat všechny, na které je nějaké podezření a já bych chtěl požádat o pochopení všechny poctivé zaměstnavatele a poctivé zaměstnance, že jinak ta kontrola prostě nejde provádět, ale skutečně ta četnost kontrol se velmi výrazně zvýšila a já vám doložím desítky případů toho, kde jsme kontrolovali přesně tím způsobem, jak o tom mluvíte, nechat nastoupit na stavbě lidi, spárovat s tím, co je v evidenci zaměstnavatele.

Marie TICHÁ, rozzlobená invalidní důchodkyně

Já jsem se chtěla zeptat, jak je možné, že dneska jako pomocná síla v kuchyni nedostanete, vůbec se do kuchyně jako pomocná síla nedostanete. Pokojská Češka, vůbec nedostanete, nemáte šanci, to je obšancovaný samýma Ukrajinkama. Uklízečka v obchodních centrech nebo prostě obchodní řetězce, pokladní, koloniál, doplňování zboží lahůdky, prostě také samá Ukrajinka, tam přijdete do obchodního řetězce, máte nějakou praxi. Řenete měla bych zájem o brigádu na pokladně, nedostanete se tam. Všude samá Ukrajinka, tak co s tím míníte dělat, to je prostě katastrofální, říkám pomocná síla v kuchyně, pekárny, cukrárny, uklízečky, prostě to je dneska obšancovaný, že potom se divíte, že je nezaměstnanost, když tohle všechno je obšancovaný a lidi by prostě o tuhle práci a já sama bych měla zájem. Recepce, sedíte na recepci v obchodním centru. Samá Ukrajinka tam sedí, jak to je možné, že invalida nedostane tuhle práci, že tam sedí prostě zdravá Ukrajinka nebo Ukrajinec u kamerového systému a hlídá zloděje v obchodním řetězci.

Jaromír DRÁBEK

Tak vidíte a mně si zase řada zaměstnavatelů stěžuje, že nedostávají pracovní povolení pro cizince a žádají o ta pracovní povolení cizince.

 

Marie TICHÁ

A jděte tam na pracovní pohovor a na recepci vám sedí Ukrajinka.

Jaromír DRÁBEK

Já to vysvětlím, protože v letech, kdy česká ekonomika rostla, tak samozřejmě byl nedostatek pracovníků a ta pracovní povolení byla vydávána v poměrně masivním měřítku. My jsme to vydávání pracovních povolení velmi výrazně omezili, ale některá z nich ještě dobíhají, takže pokud je to legální zaměstnávání, tak ta pracovní povolení postupně dobíhají.

Rudolf BARÁNEK

Já si do toho dovolím vstoupit, pane ministře, paní Tichá má pravdu. To co tady diskutujeme, neřeší věc. Vy jako představitel vlády, tedy ústavní činitel, byste, vás by mělo zajímat, když řeknete kontroluje se. Já to nezpochybňuji, kontroluje se. A řeknete nemáme všude kontrolory, prostě stav v té zemi je takový, že zde pracují desetitisíce lidí z třetích zemí načerno a berou našim lidem práci a našim podnikatelům zakázky, to v každé civilizované.

Michaela JÍLKOVÁ

Já bych se vás totiž ráda zeptala, a proč tedy podle vás na ně kontroloři nepřijdou, když jich je tolik těch nelegálních?

Rudolf BARÁNEK

Já to nevím, já nejsem ve státní správě. Já upozorňuji ústavního činitele.

Michaela JÍLKOVÁ

To je pravda, ale proč si myslíte, že to tak je, nebo tady paní Tichá.

Marie TICHÁ

Tady ruka ruku myje, dostane tam obálku.

Jaromír DRÁBEK

Ale ne.

Marie TICHÁ

Ale ano.

Jaromír DRÁBEK

UpozorŇujete já na to odpovídám jednou větou. Upozorňujete na to naprosto správně, proto jsme také nabrali dalších 400 kontrolorů a proto také.

Rudolf BARÁNEK

A uvědomujete si, ta situace je vážná. Uvědomujete si to jako ústavní činitel, že ta situace je vážná?

Jaromír DRÁBEK

Ano, uvědomuji si, že je vážná a dobře víte, že jsem spíše kritizován za to, že postupuji příliš tvrdě, a jak je vidět, tak je třeba postupovat ještě tvrději. Ano, je potřeba skutečně nelegální práci vymýtit.

Michaela JÍLKOVÁ

Dobře, pan ministr jakože se bude postupovat tvrdě. Na tom se shodneme. Pojďme k tomu, jestli se tvrdě postupuje, to mě zajímá.

Rudolf BARÁNEK

Já myslím, že se vysilují zbytečnýma kontrolama, k tomu snad dneska dojdeme a prostě nekontrolují.

Michaela JÍLKOVÁ

Vás to tedy nezajímá, proč ta situace tak je?

Roman KAZDA

Já bych se chtěl zeptat pana inspektora, jakým způsobem probíhá kontrola pracovníků na velké stavbě, tady v Praze konkrétně. Jakým způsobem probíhá kontrola?

Rudolf HAHN

Nejčastěji v součinnosti s Policií České republiky nebo s celní správou. A samozřejmě zaměstnanci, kteří tam vykonávají činnost, jsou legitimováni a je zjišťováno, jestli pracují legálně nebo ne. Chci jen doplnit, co se týče počtu kontrol. Od začátku roku jsme provedli takřka 13 tisíc kontrol v záležitosti nelegálního zaměstnávání. Nechci říci, že to je velké číslo. Mám zájem, aby bylo ještě větší, ale myslím si, že ke zřetelnému posunu za těch několik měsíců došlo, při těch 14 tisících kontrolách jak jsem se již zmiňoval na začátku, bylo zjištěno víc než tisíc osob, které pracovaly nelegálně, z toho přibližně každá třetí osoba je cizinec ze třetí země.

Michaela JÍLKOVÁ

A prosím vás, jaké pokuty dostali ti zaměstnavatelé a jaké pokuty ti cizinci z třetích zemí?

Rudolf HAHN

Ti zaměstnavatelé dostali minimální pokutu 250 tisíc a více, aktuálně projednáváme pokutu ve výši 5 milionů korun a ti cizinci prosím, na to vám v této chvíli neumím specificky odpovědět, ale já se domnívám, že je to především záležitostí toho, aby umožnil, aby někdo nelegálně pracoval, tedy především těch zaměstnavatelů.

Roman KAZDA

Pane Hahne, by tady házíte číslama. Já vám prostě tohle to nevěřím. Já se zaměřuji nebo děláme převážně na velkých stavbách. Já jsem neslyšel a mám ty stavby zmapovaný po Praze, vím, kde je která velká stavba. Já jsem neslyšel, že by tam přišla nějaká takováhle kontrola, jakou tady popisujete. Já bych se to dozvěděl.

Rudolf HAHN

To je mi líto.

Roman KAZDA

Já bych se to dozvěděl. Já jsem se nyní dozvěděl, že někde ve východních Čechách proběhla kontrola, že tam byly nějaký nelegální zaměstnanci, ale tady v Praze jsem neslyšel.

Rudolf HAHN

Potom ty informace nemáte.

Roman KAZDA

Prostě to není pravda. Já si myslím, že se bojíte velkých firem. Netroufnete si na ně.

Rudolf HAHN

Pane Kazdo, já nemám žádné zábrany při kontrole kohokoliv. Velká firma malá firma, instituce. Já v tom zábrany nemám. Jako ukládáme pokuty nejen za nelegální zaměstnávání, ale i za jiné porušení předpisů ve výši mnoha set tisíc korun. Mohl bych vám to doložit i u naprosto velkých firem. Nevím, proč máte dojem, že se velkých firem bojíme, ale vy máte na mysli něco jiného. Ty velké firmy mají zakázky.

Roman KAZDA

No, protože nezažily žádnou kontrolu. O ničem nevím.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, pane Kazdo, já vám nechci zase, že vy o ničem nevíte. Ale také přiznáte, že nemusíte vědět všechno, pane Kazdo.

Roman KAZDA

Samozřejmě.

Michaela JÍLKOVÁ

To jsem ráda, přestože jste muž. Vy muži si často myslíte, že víte všechno. Přitom my ženy toho víme víc, paní Tichá, tak položte otázku.

Marie TICHÁ

Já jsem se chtěla zeptat, já jsem byla na vašem inspektorátě v Dejvicích, jak tam máte to sídlo na inspektorát práce. Byla jsem tam, podala jsem stížnost, že mi pracovní agentura, to už je asi dva tři roky zpátky, dluží peníze. Podala jsem stížnost, proběhl týden, 14 dní, tři neděle,  nic se nedělo. Dostala jsem jednací číslo. Jela jsem tam zpátky, říkám, jak to tedy pokračuje. Samozřejmě se to ztratilo. Nevím, kam to zmizelo, pod tím číslem, se to nenašlo.

Michaela JÍLKOVÁ

Paní Tichá, tady musím říct, vy jste tuto stížnost předávala. Já jsem u toho byla svědkyní i panu ministrovi, tak pojďme se zeptat, pana ministra. Co udělá s těmi stížnostmi.

Marie TICHÁ

Podali jsme tedy novou stížnost. Šlo to do Ostravy a z Ostravy mi přišla odpověď. Že je všechno v pořádku.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, paní Tichá. My jsme podali stížnost, já si to pamatuji, společně panu ministrovi. Byly to dvě pracovní agentury. Je to tak?

Marie TICHÁ

Ano.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, pane ministře.

Jaromír DRÁBEK

Pokud já vím, tak ta pracovní agentura byla zkontrolovaná, byla tam uložena sankce. Já si teď přesně nepamatuji to číslo, ale bylo to.

Rudolf HAHN

200 tisíc, pane ministře.

Jaromír DRÁBEK

Tak říká generální inspektor 200 tisíc korun.

Marie TICHÁ

A ta druhá firma, ten VS Handicap?

Jaromír DRÁBEK

To vám z hlavy takhle říct neumím. Jenom vím, že tam skutečně došlo na základě toho podání k sankci, kterou říká generální inspektor, byla 200 tisíc korun.

Michaela JÍLKOVÁ

To byla agentura MGS, dostala 200 tisíc a VS Handicap 15 tisíc korun.

Marie TICHÁ

A pokračuje to pořád stejně. Ty lidi berou pořád stejné peníze.

Jaromír DRÁBEK

Pokud to pokračuje dál, tak samozřejmě je potřeba udělat následnou kontrolu, protože při opakovaném přestupu může dojít nejen k pokutě, ale například i k odebrání oprávnění.

Marie TICHÁ

Pokrčuje to pořád dál, tak ty lidi berou pořád jen 1500 korun, a mám tady další smlouvy, který ty firmy se rozmnožily a dál okrádají ty invalidi. Už nejsou dneska dvě ty firmy, už jich je asi čtyři nebo pět.

Jaromír DRÁBEK

Pokud je to opakovaný prohřešek, tak potom už přistupujeme k tomu, že ukládáme pokuty, ale také dáváme podnět živnostenskému úřadu na odebrání oprávnění k podnikání.

Michaela JÍLKOVÁ

Navíc teď už ty pokuty jsou mnohem vyšší, paní Tichá.

Marie TICHÁ

To by bylo dobře.

Michaela JÍLKOVÁ

Paní Filipová.

Jarmila FILIPOVÁ, bývalá pracovnice Úřadu práce, nyní v penzi

Chtěla jsem se jen zeptat, jestli ty kontroly provádíte podle plánu kontrol anebo na podněty?

Rudolf HAHN

Oba případy, paní Filipová.

Jarmila FILIPOVÁ

A jak často byl plán kontrol a jak často je podnět v procentech?

Rudolf HAHN

Existuje celoroční plán kontrol a zaměření kontrolní činnosti, které předkládáme ministerstvu po projednání se sociálními partnery, se kterými vláda v tripartitě jedná. Pan ministr potom tento podle své úvahy doplní, eventuálně schválí, takže máme celoroční plán kontrol. Samozřejmě protože oblastní inspektoráty mají lokální nebo regionální působnost, tak potom svým podmínkám rozsahu podnikání a zaměstnávání potom přizpůsobí výběr zaměstnavatelů,ale mohu vám říct, že například v oblasti pracovně právních vztahů, která velmi úzce souvisí s nelegálním zaměstnáváním. Většina našich kontrol je zaměřena na řešení podnětů. Dostáváme takových podnětů mezi 5 až 6 tisíci ročně.

Jarmila FILIPOVÁ

Protože podle plánu kontrol nenajdete vůbec nic, protože se připraví na vaši kontrolu.

Jaromír DRÁBEK

Ale inspekce práce vlastně kromě nelegálního zaměstnávání kontroluje ještě řadu dalších položek a my jsme pro letošní rok, respektive když jsem schvaloval ten právě roční plán kontrolo,to není tak, že by to bylo po jednotlivých firmách,ale to jsou počty kontrol zaměřené na jednotlivé prohřešky, když to takhle řeknu, tak já jsem to posunul to číslo, aby se výrazně posílila kontrola nelegálního zaměstnávání a mnohem nižší počet kontrol je na takové ty záležitost, které souvisí s administrativními pochybeními a tak dále.

Michaela JÍLKOVÁ

Paní Filipová, vy jste měla na mysli to, že když je to někde v plánu, tak vzhledem k tomu, že se v naší zemi nic neutají, tak se to dostane k těm podnikům.

Jaromír DRÁBEK

Tak právě proto od 1. ledna platí to, že my nepotřebujeme tu kontrolu hlásit nějak předem, nebo domlouvat se předem.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale tím, že to je v plánu.

Jaromír DRÁBEK

Ne. tak jak jsem říkal v plánu nejsou konkrétní firmy, konkrétně zaměstnavatelé a tím, že od 1. Ledna platí ta povinnost doložit pracovní smlouvu přímo na pracovišti, tak právě tím jsme zamezili tomu, aby to, že někam půjde kontrola, proniklo dřív, než tam ta kontrola jde.

Rudolf HAHN

Paní Jílková, já to vysvětlím. V plánu kontrol nejsou vymezeny celoročně konkrétní subjekty podnikatelské, které budou předmětem kontroly, tam jsou prosím vymezeny obory podnikání, tam jsou vymezeny činnosti, tam jsou vymezeny, řekl bych, vybrané kritické segmenty z trhu práce. Takže to, že k někomu půjdeme na kontrolu, se z plánu kontrol nikdo není schopen dozvědět a musím vám říct, že velká část našich kontrol probíhá bez toho, že bychom kontrolovanému zaměstnavateli dali předem vědět. Jsou to případy v oblasti bezpečnosti práce.

Michaela JÍLKOVÁ

Aby to někdo předem neavizoval, jak je takové typické u nás v Čechách.

Rudolf HAHN

U nás na inspekci to typické, paní Jílková není.

Roman KAZDA

A technicky ta kontrola probíhá tak, že jste říkal ve spolupráci s policií a inspektoři a kolik těch policajtů tam jde? Určitě čtyři policajty neobklíčí stavbu.

Rudolf HAHN

Kapacity policie jsou pochopitelně limitovány, kapacity celní služby jsou pochopitelně také limitováni. Pochopte, že naši inspektoři a inspektorky jsou civilisté a kontrola nelegálního zaměstnávání je velmi konfliktní věc. Mohu vám říct, že někteří z našich inspektorů už byli i fyzicky napadeni a některé naše inspektorky i zbity.

Roman KAZDA

Já vím totiž, jak to probíhá. Já jsem takovouhle kontrolu zažil před dvěma roky a přišly 4 ženský.

Jaromír DRÁBEK

Pane Kazdo, vy to říkáte už potřetí. Pojďme se domluvit takhle. Já občas se jedu v reálu na ty kontroly podívat,. Tak až příště pojedeme k nějaké stavební firmě, tak já vás k tomu vezmu, abyste viděl, jak to v reálu probíhá a abych vyvrátil všechny vaše pochybnosti.

Michaela JÍLKOVÁ

Pan Kazda se ptal na to, pane generální inspektore, když máte tedy 4 policisty, přijedete do většího objektu, kolikaprocentní máte únik těch nelegálních zaměstnanců jako kolik procent?

Rudolf HAHN

Musím říct, že takové případy jsou také. Ale musím vám na druhé straně říci, že i ti unikající jsou v řadě případů dostiženi. Mohu vám říct, že zábavnou historku z takového případu, kdy unikající byl skutečně dostižen a řekl, že se tam učil klást dlažbu.

Roman KAZDA

Dobrá historka, ale já vám říkám, že na takovou stavbu větší stavbu tady v Praze potřebujete minimálně 50 policajtů a to věřím tomu, že nikdy nebudete mít. Pak ta kontrola je na prd. Tak je to k ničemu.

Rudolf HAHN

Obávám se, že máte pravdu. 50 policistů skutečně Policie České republiky v hlavním městě pro toto najednou k dispozici.

Roman KAZDA

Takže vy jen házíte číslama, kolik jste udělali kontrol. Myslím si, že by bylo lepší.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane Kazdo, já vám to shrnu. Musíte si říkat, lepší vrabec v hrsti než holub na střeše, chápete.

Roman KAZDA

Zavřít hubu prostě.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, mě by zajímalo, víte, protože vy dáváte pokuty i těm občanům, kteří pracují načerno, paní Filipová řekněte, proč se vlastně občané uchylují k práci načerno, byť je to nezákonné podle vás?

Jarmila FILIPOVÁ

Celou dobu, že chtějí tolik pracovat, že už je jim jedno, co budou pracovat, jak budou pracovat, a pokud hlavní chyba je v zaměstnavatelích, kteří řeknou: Já vás zaměstnám, ale bez pracovní smlouvy anebo vás zaměstnám švarcsystémem.

Jaromír DRÁBEK

Proto od začátku letošního roku je minimální pokuta čtvrt milionu přesně z tohoto důvodu pro zaměstnavatele.

Jarmila FILIPOVÁ

Ale to je zavinění zaměstnavatelů.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, reagujete na to, paní Filipová, vy jste chtěla na pana ministra reagovat. Pane Baránku, ale tady právě padl argument, ano, že ti lidé často, vy jste tady za podnikatele. Ti lidé jsou často donuceni pracovat, ať už nelegálně načerno, anebo na švarcsystém, který pro ně z hlediska sociálních jistot není tak jistý. TeĎ mluvím o těch občanech, o těch zaměstnancích.

Rudolf BARÁNEK

Prosím neslučovat práci načerno a švarcystém.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak tomu řeknu nelegální práce. Tak nelegální práce, že jsou těmi podnikateli donucováni.

Rudolf BARÁNEK

Já nevím, kde se paní ucházela o práci.

Michaela JÍLKOVÁ

Paní se neucházela, paní pracovala na úřadu práce. Jí si stěžovali občané.

Rudolf BARÁNEK

Tady je snaha vnutit, že podnikatelé zaměstnávají načerno a lidi se tomu diví. Já zde nebudu obhajovat práci načerno ani náhodou a myslím, že všechno je ve všech souvislostech. Jestli někdo někoho nutí na práci načerno, je to problém pro policii a nikoliv pro tento pořad třeba ano. Já si myslím, a znovu se vrátím ke dvěma pánům, prostě tady je nutno, vy dokážete vždycky pane Hahn vysvětlit, že lidí málo, policistů je málo a tak dále. Já bych chtěl, aby pan ministr uznal, že ta situace s prací cizinců načerno je zde obrovský problém a to ubírá práci pro naše lidi, pro naše podnikatele. A budeme se tu motat do konce pořadu.

Jaromír DRÁBEK

Pane Baránku, já tohle uznávám a přesně podle toho postupujeme tak jak postupujeme. Přesně pro to zpřísnění sankcí, přesně pro to několika násobné zvýšené kontrol, přesně pro to ne kontroly administrativních pochybení.

Rudolf BARÁNEK

Pane ministře, jistě uznáte, že ten problém mezi prací načerno cizincema a našima, berete to jak rozdíl?

Jaromír DRÁBEK

Pro mě je práce načerno velmi špatná, i když je prováděna zaměstnavatelem ve spolupráci s českým občanem nebo občanem Evropské unie.

Rudolf BARÁNEK

Vy mnohdy honíte české občany daleko více, protože vy na ně máte lepší špagát. Prostě ty cizince necháváte bokem při vší snaze pana Hahna.

Michaela JÍLKOVÁ

Na to nám odpoví pan generální inspektor.

 

 

Jaromír DRÁBEK

Máte pravdu, že pokud pracuje cizinec načerno, tak ještě navíc zabírá místo někomu,kdo  by mohl pracovat z českých občanů a tím pádem.

Michaela JÍLKOVÁ

Já bych se také posunula dál. O to máte jistě také zájem.

Jaromír DRÁBEK

Ale práce načerno je špatná, ať je prováděna kýmkoliv, ať je to  z jedné strany nebo druhé.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane generální inspektore, jak intenzivně postupujete tedy proti tomu nelegálnímu zaměstnávání cizinců, protože i vaši inspektoři se nechali slyšet, že naopak to odhalování cizinců je jedno z nejjednodušších.

Rudolf HAHN

Nemyslím si, že odhalování nelegální cizince nebo českého občana je stejně nároční, protože ho najdete na pracovišti a není prokázán pracovněprávní vztah a já nesouhlasím s tím, co říká pan Baránek, že bychom se kontrole cizinců vyhýbali a zaměřovali se specificky na práci načerno českých občanů. V okamžiku, kdy jdete na kontrolu, tak to vlastně nevíte, vy těm cizincům se neumíte vyhnout.

Rudolf BARÁNEK

Jenom jsem chtěl říct, že prostě v zájmu našich lidí, a to je jedno, jestli je to podnikatel nebo zaměstnanec, byste prostě měli přitvrdit. Ten problém v cizincích je tady obrovský. Už to konečně pochopte.

Rudolf HAHN

Přitvrdíme. My to děláme.

Jaromír DRÁBEK

Jsem rád, že to slyším. Myslím si, že to že postupujeme čím dál tvrději je správně. To že se zvýšily sankce je také správně. Mají mít také odstrašující efekt a hlavně je to tak, že nejen to, že práce načerno bere peníze ze sociálního systému, ze zdravotního systému, z daňového systému, ale  kromě toho také samozřejmě je to nefér vůči těm slušným zaměstnavatelům.

Rudolf BARÁNEK

Na práci načerno se shodneme. Buďte tvrdý, ale za chvilku se posuneme v těch kontrolách dál.

Michaela JÍLKOVÁ

A chcete ještě na toto reagovat a půjdeme dál.

Jarmila FILIPOVÁ

Ano, pořád říkám, že při práci načerno vždycky to zaviní podnikatel, ten je na pracovišti, ručí za to, že mají všichni pracovní smlouvy, že všichni pracují a že tam nejsou načerno.

Jaromír DRÁBEK

Paní Filipová, pracovní poměr je dvou stranný právní vztah. Nicméně je to tak, že ty sankce vzhledem k zaměstnavateli, který umožní práci načerno, jsou řádově vyšší, než vůči tomu, kdo tu práci načerno vykonává, protože práce načerno vykonávaná, to znamená, člověk, který vykonává práci načerno, dostane pokutu od 10 do 100 tisíc korun. Ten kdo umožní jako zaměstnavatel výkon nelegální práce, tak je to od čtvrt milionu do 10 milionů.

Rudolf BARÁNEK

Paní Filipová, přece toho člověka tam nikdo nedovedl, ten podnikatel svázaného.

Jarmila FILIPOVÁ

Ale dovedl, protože má umřít hlady?

Rudolf BARÁNEK

To je něco jiného.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale pane místopředsedo, tady já také musí zasáhnout, protože skutečně my ty ohlasy z regionu, kde je nezaměstnanost, máme. Že  někteří podnikatelé situace doslova zneužívají. Prostě řeknou, buď br práci načerno nebo je tady ve frontě někdo další a plus prosím vás ještě jim často neplatí ani minimální mzdu.

Rudolf BARÁNEK

Paní Jílková, to říkáte vy.

Michaela JÍLKOVÁ

No, promiňte, že to říkám já. To ví každý v této zemi, vy to nevíte jak místopředseda Strany soukromníků? Já neříkám že to dělají vaši.

Jarmila FILIPOVÁ

Tak to říkám teďka i já a to jsem 20 let pracovala na úřadu práce a vím, jaké mi přinášeli i potvrzení o mzdách a tak dál.

Rudolf BARÁNEK

Víte, v době krize je pravda, že se dějí různé věci.

Jarmila FILIPOVÁ

A to nebylo v krizi.

Rudolf BARÁNEK

Znovu opakuji, všechno souvisí se vším. Prostě zde aby mohli platit lépe naše lidi, prostě je krize a prostě je nutno zabránit práci načerno těm cizincům a tak dále. Nesvádět to na české podnikatele.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale jedna věc je cizinec ale možná byste jako první místopředseda Strany soukromníků, když zde tak hezky apelujete, víte, na vládní činitele, tak mohl apelovat i na své soukromníky, aby nezneužívali této situace a nebyli vydřiduchové a opravdu ty lidi nepřiváděli do nouzové situace a nefér situace.

Rudolf BARÁNEK

Paní Jílková, to je skoro jako třídní boj.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale já říkám někteří a je to tedy pravda, pane místopředsedo.

Jarmila FILIPOVÁ

Ale lidi tu práci načerno musí vzít, vždyť vy musíte zaplatit nájem, jeden měsíc nezaplatíte nájem a už vám přijde upomínka. Nezaplatíte elektřinu, a když jste na tom úřadu práce, tak dostanete dva tisíce, tak musíte to vzít. Protože říkám, do kuchyně se nedostanete jako pomocná síla na smlouvu, protože je všechno obšancovaný Ukrajinky.

Rudolf BARÁNEK

Paní Tichá, víte co je největší sranda, že oni nás dostali proti sobě. To tak není. Ten český soukromník má zájem podnikat, má zájem zaměstnávat, ale dostaneme se k jiným problémům, které jsou.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale paní Tichá, řekněte, vy takhle znáte případy, kdy jsou lidé nuceni pracovat načerno?

Marie TICHÁ

Ano a ještě jsou takoví chytráci, že dokonce ty firmy jim umožní, že si to napíše na babičku, že si to napíše na tchyni a normálně je na úřadu práce řekněme v Opavě, v Hradci Králové, znám několik takových případů.

Rudolf BARÁNEK

Paní Tichá, zkusme si říct, že jsou dobří zaměstnanci, špatní zaměstnanci. Dobří zaměstnavatelé, špatní zaměstnavatelé, dobří ministři, špatní ministři, snažme se abychom všechny ty složky zlepšovali.

Marie TICHÁ

Ano, ale jsou chytráci, kteří jsou na úřadu práce, berou pomoc v hmotné nouzi a prostě tady si vesele přes léto pracují. V létě si vydělají 12, 14 tisíc řekněme 4 měsíce a jsou prostě vysmátí a celý rok jsou na úřadu práce a jsou na Úřadu práce v Opavě, to prostě Opava, to už v Praze nezjistí, protože to mají napsané na babičku.

Rudolf HAHN

Paní Tichá, ujišťuji vás, že se zaměříme i při kontrolách na nelegální zaměstnávání uchazečů o zaměstnání, kteří čerpají ze sociálního systému a zidentifikujeme, zdali v době kontroly byl v evidenci a úřad práce už z toho své důsledky vyvodí.

Marie TICHÁ

A jak vy zjistíte, dobře, ta paní si to napíše na babičku a vy ji chytíte?

Jaromír DRÁBEK

Když si to napíše na babičku, tak při kontrole ten kdo tam pracuje, tak pracuje nelegálně přece.

Marie TICHÁ

Babička je nemocná, tak ji zastupuju.

Jaromír DRÁBEK

A to nejde.

Rudolf HAHN

A to si myslíte, že jde a bude někdo akceptovat, když to zjistí, nebudu to akceptovat a máme zájem to zjistit.

Marie TICHÁ

No, to jsem teda zvědavá.

Jaromír DRÁBEK

To opravdu nejde. To nemusíte být zvědavá, to opravdu nejde.

Rudolf HAHN

V této republice pracuje několik milionů obyvatel. Nemůžete současně kontrolovat všechny.

Marie TICHÁ

Já znám několik případů, kde prostě si to napíšou na rodinného příslušníka.

Jaromír DRÁBEK

Nicméně v pracovněprávním vztahu není zastoupení možné. To znamená, když tam přijde kontrola, zjistí, že tam někdo pracuje a nemá smlouvu, tak to může být napsáno na kohokoliv z příbuzného, ale on prostě nemá smlouvu.

Rudolf HAHN

A je to za 250 tisíc minimálně.

Roman KAZDA

Já se ještě vrátím k těm cizincům, nejde jen o cizince ze třetích zemí, ale i o cizince z Evropské unie. Já nevím, jestli je normální pracovat 280 hodin měsíčně imrvére.

Rudolf HAHN

To určitě, pane Kazdo ne.

Roman KAZDA

To určitě ne? To určitě právě že jo za minimální mzdu. A těch 280 hodin mají oni doplacený hotově. To není nelegální?

Jaromír DRÁBEK

Tak pokud o takovém případu víte, tak samozřejmě není nic jednoduššího.

Roman KAZDA

Já půjdu žalovat? To si musíte zjistit vy přece, od toho jste úřady ne?

Jaromír DRÁBEK

Pane Kazdo, vy víte nějaký konkrétní případ a říkat: To si musíte zjistit?

Roman KAZDA

To se dozvíte od lidí, my jsme placený takhle vám řekne.

Michaela JÍLKOVÁ

Promiňte, a kdo takto krutě ty cizince z třetích zemí opět až vykořisťuje? Nezlobte se, 280 hodin pracovat?

Roman KAZDA

Ale to není jen ze třetích zemí. I 400 hodin.

Rudolf BARÁNEK

Voloďa.

Roman KAZDA

I 400. Uvědomte si, že oni jsou placený v hodinovce. To znamená za hodinu a jestliže tady udělá, já mluvím o cizincích z Evropské unie, třeba Bulhar, určitě tady nebude dělat zákonný hodiny, to znamená, 180 hodin plus přesčasy povolený. On tady aby si tady vydělal peníze 2 tisíce kilometrů od domova, tak tady nadělá hodiny, aby měl peníze, aby si vydělal třeba 18 tisíc dostal na ruku.

Rudolf HAHN

Pane Kazdo, neznám případ, kde bychom to zjistili a nepostihli.

Roman KAZDA

No, právě že jste to nezjistili. Vždyť to je praxe tady 15 let nebo 10 let. A od tý doby, co je Bulharsko v Unii, tak je to furt.

Jaromír DRÁBEK

Pane Kazdo, nemluvite tady o historii 15 let. My jsme tady přece rozjeli.

Roman KAZDA

Ale to se tady zakořenilo a to tady takhle funguje prostě.

Jaromír DRÁBEK

My jsme tady rozjeli nějaký výrazný posun. Je to výrazný posun a vy tady mluvíte o posledních 15 let.

Roman KAZDA

Není výrazný posun, akorát v tom, že ubyla práce. Tak proto se to zdá. Proto se to zdá, ale pokud by byl a práce jako před 4 roky, tak je tady cizinců nelegálních dvakrát tolik, a vy kontrolujete ty, jenom o kterých víte, to znamená, ty firmy, který jsou zaregistrovaný.

Jaromír DRÁBEK

Ano, to máte naprostou pravdu. Zkontrolovat někoho, o kom není vědět, to se dá dost těžko.

Roman KAZDA

Ale ty, který tady nejsou legálně, tak ty nikdo nezkontroluje, protože je nenajde.

Rudolf HAHN

Když jsou na staveništi, kde bude probíhat kontrola, tak je najdete.

Jaromír DRÁBEK

Kontrolu děláme mnohem přísněji než loni, mnohem četněji než loni, samozřejmě, že vždycky najdete nějaký případ, který není odhalený, to je jako kdybyste říkal, vy jste neodhalili tohohle kapsáře nebo toho kdo přešel na červenou, to přece není možný.

 

Roman KAZDA

Ale to co říkáte, to je prostě blbost. Ne.

Jaromír DRÁBEK

Pokud víte o nějakém případu, tak samozřejmě je potřeba ho prověřit. Ale není možný říct dělají to všichni.

Roman KAZDA

Musíte se snažit.

Rudolf HAHN

Snažíme se.

Roman KAZDA

Nesnažíte.

Rudolf HAHN

Snažíme se výrazně víc než dřív.

Michaela JÍLKOVÁ

Víte pojďme si říct, prosím vás, tak ať se k něčemu dostaneme a už to uzavřeme. Musíme jít dál. Tady pan místopředseda řekl, že ho zaměstnává krycí jméno Voloďa. Vy říkáte, že jsou to nelegální firmy, které nikde nenajdete, tak jak to má ta inspekce najít?

Roman KAZDA

Tak musí kontrolovat a ona je najde.

Michaela JÍLKOVÁ

Ty stavby má kontrolovat nebo co?

Roman KAZDA

Stavby a policajti chodí na ubytovny. Oni je najdou na ubytovně, jenomže na ubytovnách je nenajdou, protože bydlí, bydlí v bytech, protože jsou tady léta, mají byty pronajatý, a tam jich je 10, ty nikdo nenajde.

Rudolf BARÁNEK

Pane Kazdo, berme to podnět pro ústavního činitele.

Jaromír DRÁBEK

Buďte opravdu jako normálně uvažující. Přede nemůžete někoho kontrolovat v bytě, kde bydlí. Musíte ho chytit při tý nelegální činnosti. To přece jinak nejde, a když si porovnáte.

Roman KAZDA

Tak si počkejte před bytem, kam jde se podívejte.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak ale, pane Kazdo, opravdu trochu korektnosti.

Jaromír DRÁBEK

Když si porovnáte počty kontrol před dvěma lety, před rokem a letos, tak ta čísla jsou naprosto, naprosto jasný a nezpochybnitelný. Samozřejmě, že když řeknete, že určitě je nějaká firma, na kterou jsme nepřišli, tak samozřejmě určitě je.

Michaela JÍLKOVÁ

Já bych to, prosím vás, uzavřela, pane Kazdo. Tak voláte po té kontrole, tak se na ně těšíte, aby nakonec k vám nedorazila a nebyl jste celý překvapený. Tak prosím vás, to byl žert.

Jaromír DRÁBEK

Já jsem velmi rád, že tady všichni říkají, že máme postupovat důsledně a přísně v práci načerno.

Michaela JÍLKOVÁ

A nyní pojďme dál, mezi nelegální práci se od ledna počítá i zaměstnávání na takzvaný švarcsystém.

Jaromír DRÁBEK

Nikoliv, paní Jílková. Švarcsystém může být jak legální tak nelegální.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak my mluvíme o tom nelegálním.

Jaromír DRÁBEK

A to je nelegální práce. To vůbec není žádný vymezený švarcsystém.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak prosím vás, nejdřív nám vysvětlete, co to je nelegální švarcsystém.

Jaromír DRÁBEK

Já vysvětlím, co se obecně rozumí pod pojmem švarcsystém. Pod pojmem švarcsystém se obvykle rozumí to, když nějaká firma si svojí subdodávku objednávku živnostníka, ale to může být jak legální tak nelegální, protože když si toho živnostníka objedná na to, aby seděl u pásu osm hodin denně tam dělal na výrobcích a dělal výrobky toho zaměstnavatele, jménem zaměstnavatele, na riziko zaměstnavatele, tak to je normální nelegální práce a je úplně jedno, jestli na to je nějaká obchodní smlouva nebo ne. Když si někdo na stavbě objedná zedníka, který tam postaví tu zeď a až ji postaví, tak ji předá, a dostane za to zaplaceno, tak to žádná nelegální práce není.

Rudolf HAHN

Já se výrazu švarcsystém vyhýbám, protože to je zlidovělý termín, pod kterým si domnívám všichni nepředstavujeme totéž.

Rudolf BARÁNEK

Pane ministře, dobře se nám poslouchalo, někteří lidi si dokonce myslí, že švarcsystém je podle slova černý systém. Ne to je podle podnikatele Mirka Švarce, já jsem u toho za začátku byl, mně teď mrzí pane ministře Drábku, že jak pravičák musím říct něco nepěkného k vám jako k pravicovému politikovi. Zákony, které vytváříte, tady nějaké co je švarcsystém, jestli tam dá o dvě cihly více. Je to obchodní vztah. To není žádné zaměstnávání švarcsystém, nic takového neexistuje. Tak zvaný švarcsystém je obchodní vztah.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás pěkně, ale moment. Jako teď to.

Jaromír DRÁBEK

Je to úplně jednoduché, máte pravdu, pokud je to obchodní vztah, tak na tom není nic špatného, pokud je to podle živnostenského zákona, je to samostatná činnost, která splňuje znaky samostatné činnost a není na tom nic špatného.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, mně jde především o diváky, takže vám přijde, pane místopředsedo v pořádku, když třeba někdo má továrnu a teď tam zaměstná na živnostenský list, dělníky, kteří sedí u toho pásu, každý den osm hodin.

Rudolf BARÁNEK

To je nenormální, o tom se přece nebavíme.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale o tom se tedy bavíme, to se totiž děje. A zaměstná je na živnostenský list, to se děje, pane místopředsedo.

Rudolf BARÁNEK

Já jsem to slyšel. Sto Vietnamek má /nesrozumitelné/.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale to nejsou Vietnamky, to jsou i Češi.

Rudolf BARÁNEK

Ale proč se bavíme o tomto? To je špatné, tečka. Jestliže se na živnostenský list pracuje na pásu, kde sedí sto lidí se živnostenským listem, je to špatné. O tom se nebavíme.

Jaromír DRÁBEK

Jsem rád, že jsme se v tomhle shodli a od 1. ledna se nestalo nic jiného, než že tohle bylo zpřesněno v zákoně o zaměstnanosti, a pokud čtete novinové titulky, že jsme zakázali švarcsystém, tak to je prostě lež.

Rudolf BARÁNEK

Pane ministře, poslouchejte mě. Já vím, že to říkáte, ale zákon o zaměstnanosti a novela Zákoníku práce, zde vás vyzývám jak pravicového ministra, to je obrovský paskvil. Vy likvidujete iniciativu lidí, nebavím se o těch lidech na tom pásu, bavím se o normálních řemeslnících a tak dále.

Michaela JÍLKOVÁ

Víte co, pojďme mluvit konkrétně, tak u kterých profesí vám to vadí, takže řemeslníky jste řekl, u koho ještě?

Rudolf BARÁNEK

Ne, ne, žádné rozdělování na profese ne.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, tak u čeho vám to vadí?

Roman KAZDA

Paní Jílková, já bych se chtěl zeptat na konkrétní příklad pana Drábka.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, počkejte, ať si to pan místopředseda domluví, ale já chci vědět, co vám vadí?

Rudolf BARÁNEK

Systém, jakým to dal pan ministr do zákona o zaměstnanosti a do Zákoníku práce.

Michaela JÍLKOVÁ

A vy víte o někom, kdo by byl nespravedlivě potrestán za legální švarcsystém, víte o někom?

Rudolf BARÁNEK

Jiný švarcsystém než legální není.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale teď jsme slyšeli, že je také nelegální.

Rudolf BARÁNEK

Jestli dovolíte, počkejte, zákony pana Drábka přináší mezi, to je ten velký problém, že přináší mezi lidi strach. Nechte mě domluvit, pane ministře, situace je taková, že velké firmy z důvodů kontrol se snaží ty velké firmy říkat tomu živnostníkovi: Už s tebou neuděláme radši smlouvu, protože by na nás mohl přijít pan Hahn.

Michaela JÍLKOVÁ

A jakému živnostníkovi v jaké profesi, ano?

Rudolf BARÁNEK

V jakékoliv profesi.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, co tam dělá, tedy on tam přijde na zakázku anebo tam chodí několik let, každý den? Tak nám to vysvětlete?

Michaela JÍLKOVÁ

No tak nám to vysvětlete, no řekněte, pane Kazdo.

Roman KAZDA

Mě by zajímalo, když jste mluvil o tom zedníkovi, jak staví zeď. Jestli tedy 4 zedníci živnostníci budou stavět pořád dokola zeď pro jednoho odběratele na základě smluvního vztahu. Jestli je to u vás nezákonná práce.

Jaromír DRÁBEK

Nevidím v tom problém, pokud nemají stanovenou pracovní dobu, pokud nepoužívají pomůcky zaměstnavatele, pokud nejednají jménem zaměstnavatele, pokud nemají jednoho nadřízeného, pokud nepoužívají jeho materiál, je to naprosto jasný.

Roman KAZDA

Tak to je legální. Ale takhle to bylo vždycky? To je jasný, že si cihly nepřinesu.

Michaela JÍLKOVÁ

Já vám nerozumím, pane místopředsedo, musíte mluvit tak, řekněte konkrétně, co vám vadí, u kterých profesí, tak nám řekněte situaci.

Rudolf BARÁNEK

Soukromý sektor má tolik profesí.

Jaromír DRÁBEK

Vy jste říkal, že ten zákon je špatně, tak co konkrétně v té úpravě pod 1. ledna je špatně? Mimochodem vy máte svého náměstka na ministerstvu průmyslu, který zodpovídá za podnikatelské prostředí a od něj nepřišla jediná připomínka k té novele zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti.

Rudolf BARÁNEK

Nemohla. Vy jste to protáhl jako partyzán z Vysokých Tater.

Jaromír DRÁBEK

Zákoník práce i zákon o zaměstnanosti šel řádným připomínkovým řízením, řádným připomínkovým řízením, na tom trvám.

Rudolf BARÁNEK

Nešel. Nešel, pane ministře, já vám navrhuji, paní Jílková, nejde o odpověď která řemesla. Soukromé podnikání nejsou jenom řemesla, je to i obchod.

Michaela JÍLKOVÁ

A víte co já udělám, já totiž tomu nerozumím. Paní Tichá, vy rozumíte, co tím chce pan místopředseda?

 

Marie TICHÁ

To nevím, ale několik firem, dala jsem si inzerát, že hledám brigádu nebo hledám práci, několik soukromých firem nebo osob mi volalo, jestli bych nechtěla pracovat, vybalovat zboží v hypermarketu na živnostenský list. Nevím, proč bych měla jít vybalovat zboží na živnostenský list. Já prostě chci mít hodinovou sazbu a nedělat si tam někde halvu, že zapomenu podat daňové přiznání, nemám placenou dovolenou, nemám placenou marodku, někde tam upadnu a budu tam půlroku marodit a kdo mi to zaplatí? On mi sice sliboval 90 nebo 95 korun na hodinu, ale jako kdo mi potom toho čtvrtroku bude za mě platit?

Jaromír DRÁBEK

Paní Tichá, říkáte to naprosto přesně, a pokud tam pracujete ve stanovenou pracovní dobu, někdo vám říká, co máte dělat, pracujete s tím zařízením zaměstnavatele, tak pak by to byla nelegální práce.

Marie TICHÁ

Ano, já chci prostě, mně volají na vybalování zboží do hypermarketu na živnostenský list, proč tam nemůžu jít formou brigády? Já třeba budu mít 70 nebo 60 korun na hodinu, ale odpracuji si to, dostanu své zaplaceno a nemusím se o nic starat.

Jaromír DRÁBEK

Vidíte, paní Tichá to tady vysvětlila nejlépe.

Jarmila FILIPOVÁ

Já jenom jsem se chtěla zeptat, proč to tak vehementně prosazujete ten švarcsystém? Protože to vyhovuje pouze podnikatelům? Nevyhovuje to OSVČ a nevyhovuje to státu, protože stát dostává málo na daních.

Rudolf BARÁNEK

Paní Tichá, jste na velkém omylu.

Jarmila FILIPOVÁ

Filipová, ale za 20 roků nejsem na omylu.

Rudolf BARÁNEK

Jste na omylu, jste na velkém omylu. Podívejte se, to musí vyhovovat všem.

Jarmila FILIPOVÁ

Ale nevyhovuje. Jenom podnikatelům.

Rudolf BARÁNEK

Třeba vám to nevyhovuje.

Jarmila FILIPOVÁ

Já nejsem podnikatel.

Rudolf BARÁNEK

A ke komu budete chodit do práce, když ti podnikatelé nebudou? Ke komu budete chodit do práce?

Jarmila FILIPOVÁ

Já už do pohřební služby.

Jaromír DRÁBEK

Počkejte, neutíkejme od tématu. My už jsme se tady přesně jasně shodli na tom, že když je to samostatná práce, je to správně, je to legální obchodní vztah. Je to naprosto jasný. A takhle to je napsáno v tom zákoně o zaměstnanosti.

Jarmila FILIPOVÁ

Ano, když podniká na živnostenský list, tak dostane.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, paní Filipová.

Rudolf BARÁNEK

V tom zákoně o zaměstnanosti máte chyby. Tam je nutno novelizovat některé věci. Vy třeba tam dáváte, jestli je to v pracovní době, tak to automaticky vnímáte. Jaká pracovní doba ve vztahu dvou firem?

Jaromír DRÁBEK

Já vám to vysvětlím úplně jednoduše, pokud ten člověk má stanoveno, že jeho směna začíná v pondělí v osm ráno.

Rudolf BARÁNEK

Jaká směna pro živnostníka.

Jaromír DRÁBEK

No právě, pokud to má stanoveno.

Rudolf BARÁNEK

A co má stanoveno?

Jaromír DRÁBEK

Pokud má stanovenou pracovní dobu.

Rudolf BARÁNEK

Ale vy se bavíte o těch na tom pásu, ale já se o nich nebavím. Já se bavím o řemeslech.

Jaromír DRÁBEK

Takže kde je ta chyba v zákoně.

Marie TICHÁ

A pokud budu chtít podnikat, tak si založím živnostenský list. Pokud budu dělat instalatéra, na živnostenský list, ale pokud budu chtít vybalovat.

Rudolf BARÁNEK

A proč ne?

Marie TICHÁ

Ale to je každého volba. Pokud budu chtít mít svůj krám, tak si otevřu svůj krám. Pokud budu chtít dělat zedníka na živnostenský list, tak budu,ale proč mě nutí, abych šla vybalovat do hypermarketu zboží na živnostenský list, já chci pracovat normálně, kde budu mít normální mzdu. Já nechci podnikat, já nepotřebuju podnikat, pokud budu mít potřebu podnikat, tak budu podnikat.

Rudolf BARÁNEK

Když nechcete podnikat, nepodnikejte.

Jaromír DRÁBEK

Já bych rád slyšel, kde je ta chyba v zákoně. Vy jste říkal, že v zákoně je chyba, tak bych rád slyšel, kde je ta chyba.

Rudolf BARÁNEK

Práce v pracovní době, to je špatné, a ty řemeslníci, to je špatné.

Jaromír DRÁBEK

Pokud má někdo stanovenou pracovní dobu, tak je to jeden ze znaků. Pokud nemá stanovenou pracovní dobu, je to v pořádku.

Rudolf BARÁNEK

Ale živnostník nemá stanovenou pracovní dobu.

Michaela JÍLKOVÁ

Už musíme končit, vidíte támhle ty minuty. Tak pane inspektore, kdybyste mohl vysvětlit panu místopředsedu Baránkovi, kdy to tedy je nelegální a kdy to je legální, abyste se uklidnil.

Rudolf BARÁNEK

To mi nemusí vysvětlovat pan Hahn. Já vám navrhuji, pane ministře, premiér, řekl abychom to analyzoval, šéf poslanců abychom to analyzovali. Já vás vyzývám, abychom udělali komisi a podívali se na ty zákony.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane místopředsedo, a teď vám řeknu, víte co vy jste mě teď naštval. Já tento pořad, ten je občanů, ten je našich televizních diváků. Ten je pro ně.

Rudolf BARÁNEK

A živnostník není občan?

Michaela JÍLKOVÁ

Je i pro živnostníky, ale řeknu vám, počkejte, a řeknu vám jednu věc, pokud jste sem přišel proto, abyste si domluvil schůzku nebo nějaké jednání s panem ministrem, tak proto to tady není. My tady vysíláme pro diváky, aby to pochopili.

Rudolf BARÁNEK

Víte, kolik lidí má strach z těch živnostníků, že k němu dostanou pokuty, dokonce se říká, že lidi od Hahna mají provize za ty pokuty. Říkají to pane Hahn vaši lidi.

Rudolf HAHN

Neříkají. To jsou hlouposti. Pane Baránku, chci vám říct, že v České republice je možné téhož cíle legitimně dosáhnout buď v zaměstnaneckém poměru anebo v obchodním vztahu. Jde především o tom, jakým způsobem je ta práce vykonávána, organizována a tudíž prováděna. To nemá cenu strašit desítky tisíc OSVČ, že se na ně chystá inspekce.

Rudolf BARÁNEK

To strašíte vy.

Rudolf HAHN

Já nevím, odkud ta fáma pochází, jako možná z některých médií, které říkaly, že stát se zaměřil na švarcsystém, ale pro mě osobně švarcsystém jako takový není samostatným tématem, pro mě tématem je nelegální zaměstnávání a budu se zaměřovat na ty případy, u kterých mezi námi není totiž rozpor. Totiž na ty OSVČ, pracující vedle českých zaměstnanců v pracovním poměru u výrobního pásu. To rozhodně nehodlám s našimi inspektory navštívit desítky tisíc řemeslníků.

Michaela JÍLKOVÁ

Musíme končit, pane generální inspektore, kdybyste byl tak laskav, protože v tom má zase pan místopředseda pravdu, vy víte, že jste dostali tisíce dotazů od firem, tisíce dotazů, že mají strach, jestli se dopouštějí legálního švarcsystému nebo nelegálního. Jasně řekněte, kteří se mají bát, že se dopouštějí toho nelegálního, protože v tom mají nejasnosti. Najímají si na to advokátní kanceláře. Stručně.

Rudolf HAHN

Definice závislé práce je v § 3 Zákoníku práce. A jestli má někdo pochybnosti a potřebuje naši radu, máme v každém kraji jeden pracovní tým, v sídle inspektorátu poskytujeme poradenství, poskytujeme poradenství po okresních městech, jsme připraveni každému poradenství poskytnout, ale říct vám jednoduchou větou nebo dvěma, třemi větami kdy už jde o švarcsystém jde nebo nejde, tak to vám nedokážu, protože musíte analyzovat konkrétní případ, protože znaky závislé práce, je jich několik a musí být všechny splněny společně.

Michaela JÍLKOVÁ

Ony jsou 4, tak je řekněte. Prosím vás, řekněte ty čtyři znaky.

Rudolf BARÁNEK

Já je znám, já je nepotřebuji. Mám je tady.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale vy, že je nepotřebujete, chtějí je třeba slyšet. Pane Baránku, ale opravdu, víte, že je třeba chtějí slyšet televizní diváci ty čtyři znaky?

Rudolf BARÁNEK

To určitě, paní Jílková.

Michaela JÍLKOVÁ

Takže řekněte 4 znaky a končíme.

Rudolf HAHN

Osobní výkon práce, na pracovišti zaměstnavatele obvykle, v dohodnuté době, vyhýbám se termínu pracovní době, podle pokynů zaměstnavatele.

Michaela JÍLKOVÁ

A vystupují jeho jménem. Jménem firmy.

Rudolf HAHN

Vystupují jeho jménem. Takže nepřichází v úvahu, aby pokladní v kterémkoliv obchodě deklarovala, že je finanční poradkyní a přitom byla jako skutečně odpovědna podle pokynů zaměstnavatele za inkasování tržby.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane ministře, závěrem jednu větu už přetahujeme. Poctiví občané se tedy musí bát?

Jaromír DRÁBEK

Jediná věta, poctivý zaměstnavatelé a poctiví zaměstnanci se nemusí bát. Jenom prosím o pochopení, že ty kontroly skutečně musí být tvrdé, jinak bychom nic neodhalili.

Michaela JÍLKOVÁ

Milí diváci, příští týden se budeme věnovat tématu, o které si už dlouho píšete, protože vás velmi rozčiluje drahé volání z mobilních telefonů a SMS. A říkáte, jak je to možné, že se u nás tak draze volá. Přijďte diskutovat s ministrem průmyslu a obchodu Kubou. Přihlašte se na telefonu 261137766 nebo na e-mailu Mateslovo@ceskatelevize. Milí diváci, já se na vás těším a vy už víte, že ve čtvrtek Máte slovo. Na shledanou.

 

ČT1, 24. 5. 2012, Pořad: Máte slovo

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme