Drábek: Nový systém je levnější i spravedlivější

18. 1. 2012

Ministerstvo práce a jemu podřízené úřady začaly na začátku ledna uvádět do praxe legislativní změny, které souvisejí s první fází sociální reformy. „Obecně lze říci, že se týkala zejména změn v administraci a správě vyplácených sociálních dávek tak, aby byl systém levnější, byrokraticky méně náročný a také spravedlivější z hlediska příjemců dávek,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Letos by rád připravil druhou fázi reformy. „Ta se zaměří na ohrožené skupiny obyvatel, jako jsou děti, zdravotně postižení či senioři. Cílem je mimo jiné posílení rodinného typu péče o děti, řešení dlouhodobé péče o starší či nemohoucí lidi a také transformace sociálních služeb, která se zaměřuje na konkrétní potřeby člověka v konkrétním prostředí a situaci,“ uvedl ministr.

Z legislativního pohledu to pro Drábkův resort znamená parlamentní projednání novely zákona o sociálněprávní ochraně dětí, kterou už loni v prosinci schválila vláda.

Norma přináší řadu změn v oblasti pěstounské péče, která se výrazně zprofesionalizuje. „Důraz bude kladen na prevenci a systematickou práci s rodinou, aby co nejvíce ohrožených dětí mohlo dále vyrůstat v rodinném nebo náhradním rodinném prostředí,“ upozornil Drábek.

Ministři se již na začátku ledna shodli na tom, že v Česku by za pár let neměly končit v ústavech a dětských domovech ani děti do sedmi let.

Do nich by se neměly posílat od roku 2016. Děti do tří let by do těchto zařízení měly přestat chodit už od roku 2014.

Počítá s tím národní strategie ochrany práv dětí. Dokument obsahuje cíle, úkoly, časový plán plnění i to, které instituce za to mají být odpovědné. Nový systém ochrany dětí by měl začít fungovat do roku 2018.

„Považuji schválení strategie za velmi důležitý krok, v podstatě tak zahajujeme další část sociální reformy,“ uvedl Drábek.

Vláda podle něj z celkově 16 opatření velmi podrobně diskutovala o věku, ve kterém by se o opuštěné děti mohly začít starat ústavy. Jak upozornila ČTK, Česko je dlouhodobě terčem kritiky mezinárodních organizací za vysoký podíl dětí, které vyrůstají v ústavech.

ČR čelí kvůli ústavům kritice z ciziny

České republice to loni vytýkal třeba Výbor OSN pro práva dítěte. Ministerstvo práce připravuje změny. Novela, která podpoří profesionální pěstounskou péči, by měla začít platit už letos v červenci.

Ve druhé části sociální reformy ministerstvo práce připravuje také zákon o dlouhodobé péči a dále zákon o ucelené rehabilitaci osob se zdravotním postižením. Rovněž už chystá i rozsáhlejší novelu zákona o sociálních službách a návrh zákona o sociálních pracovnících.

„Pro další období bude klíčový samozřejmě vývoj ekonomiky a situace na trhu práce. Resortní opatření musí být koncipována tak, aby řešila celé spektrum potřeb zaměstnavatelů a zároveň patřičně chránila zaměstnance, aniž by zatěžovala státní rozpočet dalšími zbytečnými výdaji či vytvářela na zaměstnavatele nesmyslné požadavky,“ dodal Drábek.

Právo, 18. 1. 2012, Rubrika: Co přinášejí reformy, str. 12

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme