Drábek: Není možné, aby obchodníci ignorovali sKarty

Obchodníci, u nichž se dá platit kartou či kteří nabízejí cashback, by měli tyto služby poskytovat i na sociální kartu. Ministerstvo práce se chystá "dbát na to", aby obchody přistupovaly k sKartě stejně jako k jiným platebním kartám. Na dotaz to řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Úřady práce začaly sociální karty, přes něž mají potřební dostávat dávky a podpory, zkušebně vydávat. Do konce roku by jich měly přidělit milion. Od ledna by pak měl nový systém běžně fungovat.

23. 8. 2012

"sKarta je standardní platební kartou typu Maestro. Všechny karty, které jsou tohoto druhu včetně sKarty, mají stejná pravidla. Není možné, aby nějaký obchodník akceptoval jednu kartu a jinou kartu téhož typu neakceptoval. Budeme dbát na to, aby tato jednotná pravidla byla dodržována," uvedl Drábek.

Nový systém karet provozuje Česká spořitelna, která zvítězila v tendru a s ministerstvem uzavřela smlouvu. Podle Drábka bude jeho úřad ale dál jednat o tom, "aby podmínky pro držitele sKaret byly co nejvýhodnější".

Právě výhodnost karet zpochybňuje opozice, odbory či rada postižených. Výhrady k nim má i ombudsman. Pomoc od státu lidé přestanou dostávat poštou či na svůj bankovní účet, ale budou si ji vybírat z bankomatu s sKartou. Zdarma bude u každé dávky jen jeden výběr, za každý další se zaplatí běžný bankovní poplatek. Bezplatný bude pak ještě přes bankomat převod dávky na jiné konto a zjištění zůstatku, placení kartou a cashback. Ostatní služby jako třeba výběr peněz ve spořitelně či jejich zaslání poukázkou se budou platit.

Přístup k dávkám se zhorší

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) to kritizuje. Podle ní se přístup k dávkám zhorší, protože se mnozí lidé k bankomatu nedostanou. Ani placení kartou není podle šéfa NRZP Václava Krásy vždy možné. "Ministerstvo neustále uvádí, že držitelé sKaret si budou moci nakupovat v obchodních řetězcích. Je to zcela účelová a nepravdivá argumentace. Příspěvek na péči je určen na nákup služeb, a nikoliv na nákup potravin. Poskytovatelé služeb nemají platební terminály a je možno jim platit jen hotově a převodem z účtu na účet. Avšak jakákoliv jiná transakce z účtu sKarty bude zpoplatněna," uvedl Krása.

NRZP se obrátila na antimonopolní úřad, který se začal sKartami znovu zabývat. Vedení rady vyzvalo Drábka, aby do rozhodnutí úřadu vydávání karet pozastavil. Někteří senátoři navrhují pak novelu, která by platební funkci sociálních karet omezila.

"V tuto chvíli nevidím žádný závažný důvod, proč bych ze své pozice ministra měl nějakým způsobem bránit úřadu práce ve vydávání sKaret. Jsou vydávány podle platné legislativy," řekl Drábek.

Přes sociální karty by lidé měli dostávat dávky v hmotné nouzi, příspěvek na péči, na mobilitu a na pomůcky, rodičovskou, přídavky na dítě, pěstounské dávky, porodné, pohřebné či příspěvek na bydlení. Mají sloužit i jako průkazky pro postižené.

ctk

tyden.cz, 22. 8. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme