Drábek: Kojenecké ústavy za dva roky skončí

26. 8. 2011

Kojenecké ústavy, do nichž úřady umisťují děti do tří let, pokud se jim nezdají podmínky, v nichž dítě vyrůstá, budou do konce roku 2013 zrušeny. Včera to uvedl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Úřady se budou muset naučit více využívat například možností pěstounské péče či více spolupracovat s rodinou při výchově dětí.

„Od 1. ledna 2014 by pak nebylo možné umístit dítě do tří let do ústavní péče a potom chceme pokračovat v tom, aby do roku 2016 byl tento věk zvýšen na sedm let,“ řekl Drábek.

Důležitým argumentem jsou podle něj i výdaje státu na tuto péči. Dítě umístěné v ústavu stojí stát podle Drábka měsíčně 37 000 korun, dítě v pěstounské péči necelých 10 tisíc korun.

Ministr také uvedl, že v mnoha evropských zemích ústavy pro tak malé děti vůbec neexistují. V České republice je jich 34 a jen loni do nich sociální pracovníci poslali přes 2000 dětí. Podle kritiků se ústavy často volí jako nejjednodušší řešení. Podle Miloslava Macely, ředitele odboru rodiny na ministerstvu práce, jsou děti odebírány například předluženým rodinám, které nejsou schopny dítěti zajistit jeho potřeby. Takovým rodinám by měli úředníci pomáhat a vyhnout se tomu, aby dítě rodičům vzali.

K zákazu kojeneckých ústavů vyzvala Česko mezinárodní organizace UNICEF, která zastupuje práva dětí. Zároveň doporučila rozvoj komunitních služeb rodinného typu a pěstounské péče.

Česko se podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vyznačuje vysokým počtem dětí umístěných v institucionální péči, zvláště pak právě ve věkové kategorii dětí do tří let.

„Během roku 2010 prošlo kojeneckými ústavy, dětskými domovy do tří let a dětskými centry 2077 dětí, což je nejvyšší počet od roku 1998,“ sdělila včera Právu mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Nejčastějším důvodem pro umístění dětí do zařízení jsou podle ní sociální důvody.

svi

Právo, 26. 8. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme