Drábek: Dvakrát vyplacené dávky vymáhat po lidech nebudeme

5. 2. 2012

Někteří lidé sociální dávky nedostali vůbec, dalším je naopak úřady poslaly dvakrát. Tvrdí to předseda Radek John z Věcí veřejných. Na chaos ho prý upozornila listonoška. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek nyní slibuje: po lidech dvakrát vyplacené dávky vymáhat nebudeme. "Kdo dostal duplicitní dávku, má jednoduše na určitý čas předplaceno," řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Co naopak vymáhat chce, to je penále po firmě, která systém pro vyplácení dávek dodala. "Pokud vím, vyplaceno bylo duplicitně několik desítek dávek. Tyto peníze budeme chtít po firmě, která chyby v systému neuhlídala," řekl Drábek.

Přesto znovu čelil ostré kritice. "Vyplácení sociálních dávek je manažersky nezvládnuté," zhodnotil postup ministerstva Pavel Juříček ze Svazu průmyslu a dopravy. Projektu podle něj chyběl například jasný cíl, čeho přesně chce rezort slučováním dávek dosáhnout.

Odborář Josef Středula zase vyzval ministra Drábka, aby zajistil beztrestnost zaměstnanců úřadů práce, kteří mnohdy vypláceli dávky neoprávněně. "Pokud by to neudělali, nevyplatili by dávku vůbec, protože by jim to současný systém paradoxně neumožnil," vysvětlil.

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory se nyní vyplácejí z jenoho místa - z úřadů práce. Pod úřady práce proto přešlo také 1660 úředníků, kteří původně působili na radnicích.

Změna je ale od počátku terčem kritiky. Ta zaznívá od odborů, úředníků, opozice i koaličních partnerů. Opoziční ČSSD požaduje Drábkovo odvolání. "To, co se povedlo současnému ministrovi, nemůže ustát," zopakoval v nedělní debatě stínový ministr socialistů Zdeněk Škromach. Drábek podle něj zaujal obyčejnou maskovací taktiku a svádí vinu na Českou poštu a na podřízené.

Premiér Petr Nečas ale za ministrem Drábkem stojí. Ve sněmovně uvedl, že situace na úřadech práce je velmi komplikovaná, ale je přesvědčen, že reformní změny jsou nutné a jdou správným směrem. Poděkoval pak úředníkům. "Bez nich by situace byla v podstatě neřešitelná a dramaticky horší," řekl Nečas. Drábek podle něj vládu ujistil, že lednové problémy se dořeší a systém bude fungovat standardně.

ČTK

tyden.cz, 5. 2. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme