Drábek: Děti mají právo na rodinu

5. 1. 2012

Vláda včera dětem potvrdila, že mají právo na život v rodině. Schválila strategii, jež začne do dvou let zavírat kojenecké ústavy a děti posílat pěstounům. Úředníci mají také více pomáhat rodinám v krizi.

Od roku 2014 neskončí v kojeneckém ústavu ani jedno dítě do tří let. O dva roky později přestanou úřady posílat do domovů i děti mladší sedmi let. Tak velkou změnu ústavní péče Česko v uplynulých šedesáti letech nepamatuje. Vláda Petra Nečase včera schválila, že posílí práva dětí. Mezi nimi i právo na rodinu. O opuštěné děti se proto místo ústavů postarají profesionální pěstouni.

Jaromír Drábek: „Je jednoznačně prokázané, že ústavní péče zejména v nejnižším věku má negativní následky na rozvoj osobnosti.“

Domov poskytnou i dětem nemocným, zneužívaným, závislým na drogách nebo dětem z babyboxů, které potřebují najít náhradní „rodinu“ během pár hodin.

„Je jednoznačně prokázané, že ústavní péče zejména v nejnižším věku má negativní následky na rozvoj osobnosti,“ odůvodňuje změny ministr sociálních věcí Jaromír Drábek. Nejprve se ústavy přestanou plnit nejmenšími dětmi, později i předškoláky. „Touto strategií zahajujeme další část sociální reformy a jdeme do ní s moderním pohledem na dítě. Materiál shrnuje kroky do roku 2018, tak abychom na děti pohlíželi jako na svébytné bytosti, jež mají v každém věku nezpochybnitelná práva,“ shrnul.

Pomoc přímo rodině v krizi

Plán je přitom celkem jednoduchý. Stát začne v první řadě prosazovat, aby vůbec nebylo nutné stěhovat děti do kojeneckých ústavů. „Musíme usilovat o to, aby dítě zůstalo v přirozené rodině. Pokud úsilí nebude korunované úspěchem, budeme pro ně hledat náhradní rodinnou péči,“ upozornil ministr. Drábek tím poslal jasný vzkaz na jednotlivé sociální úřady, které o odebrání dětí rodičům rozhodují. Lze ho vnímat jako pokyn: Neposílejte děti do ústavů zbytečně.

I to se totiž v Česku nyní stává. Rodina přijde o byt, potomci putují do domova. Matka neumí o kojence pečovat, úřad jí ho vezme. Svědčí o tom statistiky. Například v roce 2010 přijaly kojenecké ústavy 2 077 dětí a 1 132 jich opět vrátily rodičům. Tomu by se dalo zabránit, kdyby stát rodinám v krizi více pomáhal.

Jaromír Drábek: „Musíme usilovat o to, aby dítě zůstalo v přirozené rodině. Pokud úsilí nebude korunované úspěchem, budeme pro ně hledat náhradní rodinnou péči.“

Profesionální pěstouny pak začnou úředníci shánět letos. Do roku 2014 stát potřebuje tři sta až pět set nových rodin. Nyní je v Česku přes 8 300 pěstounů.

Ministerstvo chce zájemce lákat na mnohem vyšší odměny. Nově se platy náhradních rodičů zvednou na osm až dvaatřicet tisíc korun, v minulosti se rozpětí pohybovalo od tří do dvaadvaceti tisíc.

Často jsou však mezi pěstouny i vlastní prarodiče dítěte. A těm se výplata odměn zpřísní. To proto, že se s dávkami podvádělo. „Už nedostanou pěstounské příspěvky automaticky. Kdo peníze potřebuje, dostane je. Nedostanou je však ti, kdo plánují dávku zneužít. Setkali jsme se totiž s případy, kdy prarodiče pobírali pěstounské příspěvky, ale děti žily u svých rodičů,“ poukázala na změnu mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová.

Děti patří domů, řekla vláda a od roku 2014 ruší kojenecké ústavy

Vládu k razantní změně péče o kojence a předškoláky donutily především mezinárodní organizace zabývající se právy dětí. Ve vyspělých zemích Evropy totiž už dávno není zvykem posílat kojence do ústavů a k tomuto pravidlu se připojily i některé země bývalého východního bloku. Jen Česko dlouho váhalo.

Ministr Drábek včera slíbil, že do dvou let už bude pěstounská péče nad tou ústavní „velmi výrazně převládat“. Za tyto plány ho však kritizují kojenecké ústavy i někteří lékaři.

Z ústavů budou centra pomoci Ještě předtím, než stát zavře kojenecké ústavy, vybuduje síť služeb. Sem se řadí asistenti, kteří naučí sociálně slabé rodiče o děti pečovat – třeba i tak běžné věci, jako je vaření a přebalování. Zhruba čtyři roky potrvá vytvoření systému podpory pro pěstouny, kteří se starají o postižené děti. A začne vznikat i krizové bydlení pro rodiče, kteří se i s dětmi náhle ocitnou na ulici.

„Kojenecké ústavy se postupně do roku 2018 přemění na centra služeb, na stacionáře, na poradny. Tato zařízení pomohou biologickým i pěstounským rodinám zvládat obtížné situace. Například denní stacionáře se postarají o vážně nemocné děti odkázané na trvalou péči,“ popsala podpůrný systém mluvčí ministerstva práce.

„Děti mají právo na rodinu,“ shrnuje motto změn Drábek. Třeba i proto, že v útlém věku se kojenci učí milovat jednu osobu. A pokud mají více „tet“ v ústavu, nepoznají hluboký vztah a nemusí ho pak navázat ani v dospělosti. Mají tedy menší naději, že založí vlastní fungující rodinu.

FAKTA

Práva dětí podle národní strategie

- děti mají právo vyjadřovat své názory ve všech situacích, které se jich týkají. Například i u soudů, na úřadech, ve škole, dokonce i v politických diskusích. Zavedení zásad do praxe podpoří osvěta.

- mají právo na výchovu v rodině, a to ve vlastní či náhradní. Do roku 2014 přestanou úřady přesouvat do ústavů děti do 3 let a o dva roky později děti do 7 let věku.

- všechny děti mají od narození znát své rodiče a být pokud možno v jejich péči.

- stát má zabránit široce rozšířené praxi tělesných trestů. Tresty mají respektovat důstojnost dítěte.

- zdravotně postižené děti mají právo vzdělávat se v běžných školách.

Kateřina Frouzová

Mladá fronta DNES, 5. 1. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme