Dluhopisy pro občany

6. 12. 2010

Pilotní emisi dluhopisů pro domácnosti hodlá ministr financí Miroslav Kalousek spustit na začátku léta příštího roku. „Nevidím jediný důvod, proč by na těchto cenných papírech měly vydělávat jen velké finanční instituce," prohlásil ministr s odkazem na zvyklost, že ve vyspělých ekonomikách drží obyvatelé v dluhopisech deset až patnáct procent státního dluhu. „V České republice to je dosud přibližně jedno procento. Přál bych si, abychom se k úrovni ve vyspělých zemích v tomto ukazateli začali přibližovat," uvedl Kalousek. Pokud by se jeho slova naplnila, tak by při současné výši státního dluhu domácnosti vlastnily státní dluhopisy za 130 až 200 miliard korun.

Drobným investorům stát nabídne dva druhy cenných papírů podle délky jejich splatnosti: krátkodobé na jeden až dva roky a dlouhodobé na pět až šest let. Cena jednoho dluhopisu bude jedna koruna a zájemce si jich musí koupit minimálně za tisíc korun. Ohledně výše úroků u jednotlivých variant zatím ministr nechtěl být konkrétní, ale naznačil, že stát bude muset nabídnout ceny, které jsou srovnatelné a mírně výhodnější než nabízejí komerční banky u vkladů. Z výnosů z dluhopisů si však stát strhne patnáctiprocentní daň a navíc bude zapovězena možnost s cennými papíry volně obchodovat. Lidé však budou moci jen dlouhodobé dluhopisy prodat zpět státu, ale až po jednom roce od nákupu. Za to si stát naúčtuje určitou srážku z úroků.

Občané si budou moci státní bondy nakoupit prostřednictvím bank nebo finančních zprostředkovatelů, od roku 2012 se pak má prodejní síť rozšířit o systém Czech Pointů či elektronické makléře.
Ačkoli se banky mají podle plánů ministerstva na prodeji dluhopisů podílet, může tento plán pro ně znamenat určité ohrožení v podobě odlivu levných peněz. Banky by pak měly méně prostředků pro financování hypoték nebo poskytování úvěrů.

Zástupci tuzemských bank se proto zatím k záměru ministerstva financí stavějí rezervovaně a nepřipouštějí si výrazný odliv klientů. „Každý nový produkt může mít tendenci nahradit či doplnit produkty současně nabízené, ale obecně Češi preferují možnost mít peníze k dispozici či spořící účty," uvedl mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Obdobně hovoří i mluvčí Komerční banky Monika Klučová: „Dluhopisy jsou zajímavým investičním nástrojem, ale dlouhodobým. Většina našich klientů však využívá produkty se splatností do jednoho roku."

Ministr Kalousek tvrdí, že peníze od občanů nepotřebuje proto, že by České republice na trzích nikdo nechtěl půjčit, nýbrž aby je více zainteresoval na situaci státních financí a přiměl je více si všímat, jak politici nakládají s veřejnými penězi.

Jiří Štefek

Týden, 6. 12. 2010, rubrika: Ekonomika, strana: 61.

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme