Dlouhodobě se i firmám zvýšení daní vyplatí, věří poslanec Nový

Vláda se chystá zvýšit daně firmám. Odůvodňuje to tím, že jim stát v období epidemie a energetické krize pomohl a že je čas na oplátku státu pomoci s veřejnými financemi. Zhorší konsolidační balíček konkurenceschopnost českých firem? Poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09) vnímá negativní dopady balíčku jen jako krátkodobé.

25. 5. 2023

„To, že vláda přichází s konsolidačním balíčkem, je dobrá zpráva, veřejné finance je třeba dát do pořádku. Záleží ale na tom, jak je mix opatření poskládaný,“ uvádí v Pro a proti prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

„Na balíček je třeba se dívat jako na celek,“ žádá ale politik. „Z pohledu celku je objem úspor vyšší než objem nových příjmů.“

Prezident tvrdí, že jedním z důvodů současné rozpočtové krize je, že jsme si žili nad poměry.

„Od začátku bylo jasné, že do daní bude třeba sáhnout. Nepříjemné je, že to dělá pravicová vláda. Nabízelo se několik modelů, ale tato vláda si vybrala široký mix a o to víc emocí a diskusí to vyvolává, zda je třeba to které opatření dělat,“ dodává Rafaj.

Zahraniční investice

Veřejné finance by šly ozdravit i bez zásahu do daní, připouští poslanec. „Fixovali bychom výdajovou stranu rozpočtu a příjmová strana by se s ohledem na růst a inflaci zvyšovala. Ale k tomu jsme nedostali prostor, protože válečný konflikt na Ukrajině vše změnil. Je tedy třeba veřejné finance ozdravovat rychleji.“

Kromě daňové sazby je důležitý také daňový základ, ze kterého se daně počítají, upozorňuje Nový. „Zahraniční investoři se dívají i na tento daňový základ a všeobecné podmínky pro podnikání a podobně. O zahraničních investicích u nás tedy rozhoduje mnohem víc faktorů.“

„Určitě jsme zhoršili investorské faktory. Do jaké míry se to projeví, to uvidíme časem. Jsou tu ale celé řady kontextů, které nevyplývají v daňové oblasti dobře, třeba zdanění práce. Vláda si tedy vybrala jeden ‚slajd‘ a tím s námi manipuluje,“ tvrdí prezident.

To politik odmítá a připomíná, že daňová problematika je velmi složitá a nerozhodují jen daně z příjmu právnických osob. „Pan kolega má pravdu, že jeden z faktorů se zhoršil, ale protože směřujeme ke zdravým veřejným financím, je tu zase faktor, který se zlepšil.“

Vyčištění dotačního problému

Chystané dotační škrty v tuto chvíli záleží na dotčených ministerstvech, upozorňuje Nový. „Karta je na jejich straně a sám budu zvědav, kam jednotliví ministři dotační škrty zacílí.“

To, co se v krátkém období může zdát jako kontraproduktivní, se může prý ukázat jako v dlouhém období pro ekonomiku výhodné. „Když vyčistíme dotační problém, krátkodobě to může způsobit problémy firmám, ale dlouhodobě se nám to rozhodně vyplatí,“ obhajuje vládní úspory Miloš Nový (TOP 09).

Poslechněte si celou diskusi. Moderuje Lukáš Matoška.

zdroj: plus.rozhlas.cz, 19.5.2023