Daň z hlavy nikdo nechystá

Reakce Ludmily Müllerové na článek Petra Uhla

13. 8. 2010

Petr Uhl se ve svém komentáři (Právo 11. 8.) obává, že nová vláda chystá návrat do feudalismu. Prý hodlá zavést daň z hlavy. Skutečnost je však zcela jiná, protože pan redaktor vyvozuje své soudy z mylných předpokladů. Základním východiskem článku je představa, že se bude zavádět zcela nová speciální povodňová daň. Její výnos má údajně plynout do „protipovodňového fondu“.

Zaprvé, žádný fond se nezřizuje, jde pouze o novou výdajovou položku v rámci státního rozpočtu. Nejde o účelové určení, jako např. odvod části spotřební daně z pohonných hmot do Státního fondu dopravní infrastruktury. Zadruhé, žádná „daň z hlavy“ se nezavádí, pouze by se u každého poplatníka mohla snížit základní sleva na dani z příjmů fyzických osob o sto korun měsíčně. Tato daň je sdíleným příjmem státního rozpočtu a také rozpočtů obcí a krajů. Současně by zde vznikl závazek vlády použít dodatečný výnos, který se díky konstrukci snížení slevy snadno spočítá, na protipovodňové účely.

Abych demonstrovala, že Petr Uhl volí zbytečně silná slova a dělá z komára velblouda, podívejme se na jednoduchý příklad. Představme si dva poplatníky, jednoho s hrubým příjmem 15 tisíc Kč, druhý bere 90 tisíc Kč, uplatňují pouze základní slevu na dani z příjmů. „Chudší“ odvádí na dani necelou tisícovku, „bohatší“ asi šestnáct tisíc. Po případné změně by každý odváděl o stokorunu více.

Pak by „bohatší“ poplatník platil asi šestnáctkrát větší částku, i když si vydělá pouze šestkrát více. Kromě toho, daň by představovala pro „chudšího“ poplatníka 7 % z platu, zatímco pro „bohatšího“ 18 %. Vidíme, že ten s vyšším platem přispívá do veřejných rozpočtů absolutně i relativně více.

Jinými slovy, i po provedené změně bude v českém daňovém systému zabudována výrazná solidarita vysokopříjmových s nízkopříjmovými skupinami, což hodnotím kladně. Petr Uhl v žádném případě nemůže hovořit o „nesolidárním, feudálním přístupu vlády“ či o „odírání lidí“. Nebo protipovodňová opatření nechrání všechny bez ohledu na příjem?

Daň z hlavy tedy vláda nechystá a slova o návratu feudalismu naprosto neplatí.

Ludmila Müllerová
senátorka a místopředsedkyně TOP 09