Další „losovačky“ za 653 milionů

Kraj se podle opozice chystá rozdělit zakázky losem, což bude od dubna zakázané.

21. 2. 2012

Opoziční představitelé za TOP 09 a STAN vyzvali hejtmanství, ať od metody losování při rozdělování veřejných zakázek upustí. Vedení kraje tvrdí, že od 1. ledna již tento způsob zužování výběrových řízení nepoužívá.

Takzvanou „losovačku“, kterou zakazuje novela zpřísňující podmínky veřejných zakázek, hejtmanství údajně použilo v prosinci a v lednu na zakázky za 388 milionů korun. Podle zástupců TOP 09 a STAN se stejný způsob chystá použít i na zakázky za více než 653 milionů korun. Zúžení počtu zájemců o zakázku pomocí náhodného výběru mezi firmami je podle nich neprůhledné a hazarduje s penězi daňových poplatníků. „Je to hazard s veřejnými penězi a evropskými dotacemi. Žádáme krajské radní, aby takový výběr okamžitě zastavili a umožnili všem firmám, které splní podmínky, podat nabídku,“ uvedla krajská předsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Podle Markéty Vítkové z tiskového oddělení krajského úřadu se zástupci TOP 09 a STAN vlamují do otevřených dveří. „Rada kraje rozhodla, že u veřejných zakázek vypsaných od 1. ledna 2012 nebude používáno zužování výběrového řízení formou losování. Tudíž TOP 09 a STAN chtějí něco, co od 1. ledna tohoto roku již platí,“ dodala. Informace opozice o chystaných tendrech vedení kraje nekomentovalo.

Podle TOP 09 a STAN se však má losovat jedenáct nově vypsaných výběrových řízení.

čtk

Mladá fronta DNES, 21.2.2012, str. 02, rubrika: Střední Čechy