Czernin: Rusko používá Sputnik ke kolonizaci

Vakcína Sputnik V je pro Rusko kolonizačním prostředkem. Ve druhé části rozhovoru pro CNN Prima NEWS to říká senátor a 1. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. Poukazuje na to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá dostatek látky ani pro své vlastní obyvatelstvo. Očkování Sputnikem by pak podle Czernina bylo v podstatě jisté, pokud by v Česku kvůli nestabilitě současné vlády nastoupil úřednický kabinet jmenovaný českým prezidentem Milošem Zemanem.

12. 4. 2021

Vládu premiéra Andreje Babiše tvořenou jeho hnutím ANO s ČSSD dosud svými hlasy drželi komunisté. Ti nyní podle informací CNN Prima NEWS v drtivé většině odhlasovali vypovězení tolerance Babišovu kabinetu. Nicméně do voleb zbývá pár měsíců a zdá se, že klíčové zákony již Babiš s pomocí komunistů prosadil. Potřebuje tedy vůbec ještě jejich podporu?

Ono už se vícekrát ukázalo, že tu podporu najde i u jiných stran, takže myslím, že pro prosazování zákonů je úplně nepotřebuje. Ale otázkou je, jak dlouho vůbec tato vláda vydrží. Nakonec i další strany teď ohlásily, že vládu podporovat nebudou.

Čili myslíte, že by se opoziční strany nyní pokusily vyvolat hlasování o nedůvěře vládě?

Já tomu věřím. Je to věc poslanců, ale všechno nasvědčuje tomu, že to k tomu spěje. Nakonec i Andrej Babiš sám vyhlásil, že po skončení výjimečného stavu o důvěru bude žádat. Tak se nechme překvapit, zda to dodrží.

Pokud by k hlasování došlo a vláda důvěru nezískala, tak by rozhodnutí měl ve svých rukách prezident Zeman. Mohlo by buď dojít k předčasným volbám, nebo by mohl jmenovat úřednickou vládu, což už v minulosti učinil. Nebyla by právě úřednická vláda, která nemusí hrát o politické body, nyní lepším řešením než současný kritizovaný kabinet?

Obávám se, že by to nebylo nejšťastnější řešení. A to v tom smyslu, že by rozhodnutí ohledně dostavby Dukovan padlo ještě rychleji, a můžeme předpokládat, jak by dopadlo, tedy že by tu zakázku získal Rosatom. Také by se vyhlásilo očkování Sputnikem. To je věc, které bych se dost obával, protože ta vakcína není schválená a Ruská federace ji nestačí vyrábět ani pro své vlastní obyvatelstvo. Navíc se z toho stává vlastně i nový kolonizační prostředek. Prezident Putin slibuje, že zachrání Evropu tou svojí vakcínou, ale není schopen naočkovat vlastní obyvatelstvo. V tuhle chvíli je sice jakýkoliv prostředek, který zastaví epidemii, vítaný, ale jestli je to prostředek neschválený a neprověřený, tak se obávám, že to riziko je velice vysoké. Nemůžeme lidi takovému nebezpečí vystavovat.

Vaše TOP 09 do říjnových sněmovních voleb míří v uskupení SPOLU společně s ODS a KDU-ČSL. Podle aktuálních průzkumů byste měli skončit na třetím místě a zcela jasně by se nabízelo vytvoření velkého kabinetu společně s Piráty a hnutím STAN. Na Slovensku aktuálně rovněž vládne široká koalice o čtyřech stranách a nedávno si prošla krizí, kterou odnesl premiér Igor Matovič. Mohl by v Česku fungovat kabinet o pěti stranách?

To se samozřejmě musí ukázat, až nastanou nějaká koaliční vyjednávání. Já se domnívám, že doba, kterou prožíváme za účasti Andreje Babiše, ať již jako premiéra nebo ve vládě, nás opravdu naučila, že musíme hledat soulad a mít jako hlavní cíl se jeho vlády zbavit. Věřím, že soulad by se našel a dokáže se najít koalice, která tuto zemi z toho marasmu opravdu vyvede.

Mohlo by se ovšem stát, že uskupení SPOLU s koalicí Pirátů a STAN po volbách nemusí dát dohromady potřebných 101 hlasů v Poslanecké sněmovně, aby mohla vládnout. Je reálné, že byste o spolupráci jednali i s ČSSD, případně SPD?

Koalici s SPD si opravdu neumím představit, stejně tak s komunisty. Já bych se něčeho takového jistě účastnit nechtěl. Proti tomu je sociální demokracie přece jenom tradiční demokratická strana, ale jsou jistě otázky, ve kterých bychom se střetli, a to dost zásadně. Hledat shodu by bylo jistě těžší, ale nakonec demokracie je o domluvě a kompromisu. Samozřejmě by potom asi bylo zapotřebí voličům vysvětlit, proč každá strana někde musí ustoupit, ale demokracie je i ustupování. Jistě by mi ale bylo milejší, kdyby ty dvě koalice, Piráti se STAN a SPOLU, měly dohromady aspoň tu stojedničku.

Průzkumy v posledních letech vaší straně predikují výsledky vždy kolem pěti procent, tedy přesně na hraně vstupu do Sněmovny. Ještě poměrně nedávno však pro TOP 09 nebyl problém získat dvouciferný výsledek. Čím to je, že se vám v posledních letech nedaří vrátit tam, kde jste byli dřív?

To je asi věc voličů a hlavní roli v tom hraje marketing hnutí ANO. Nikdo nemá takové finanční zdroje jako současný premiér. Ale věřím tomu, že si lidé už uvědomují, že ANO není žádná demokratická strana. Že je to skutečně spíš firma, která je vlastnictvím jednoho muže, který tady učinil pokus uchvátit naši zem ke svému prospěchu. A já věřím, že si lidé uvědomují, že to není správná cesta. Ale to, jak se tady v posledních sedmi letech vládlo, nás vlastně dohnalo k tomu, že si minimálně TOP 09, KDU-ČSL a ODS uvědomily, že je tu více věcí, co nás spojuje, než co nás rozděluje. Máme společnou touhu vyvést zemi z tohoto marasmu, takže bylo celkem logické, že nás to svedlo dohromady a spojili jsme síly. To rozhodnutí je správné a do budoucna se nemusíme zabývat tím, která strana by těch pět procent měla a která neměla. Hledím na to se slušným optimismem.

To mi trochu přijde, jako byste se připravovali na trvalejší spojení TOP 09, ať už s lidovci či občanskými demokraty. Může něco takového nastat?

To určitě na pořadu dne není a záleží na vývoji v dalších letech. Nikdo nic takového nezamýšlel. My se na té koalici dohodli jako rovnocenní partneři a o této možnosti nepadlo slovo.

V předešlých letech jste se mohli opřít o své nejvýraznější tváře, kterými tedy bezpochyby byli Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg. Nicméně, ani jeden z nich nebude v říjnových volbách kandidovat. Nebojíte se, že by s jejich odchodem skončila i TOP 09?

Nebojím se. Oni neodešli, oni pouze nebudou kandidovat. Karel Schwarzenberg má pochopitelný důvod, a to je věk. Jak on sám říká: Tělo odpírá poslušnost. Ale znám ho opravdu dobře a přiznám se, že tu hlavu jako on bych chtěl mít. Stále ji má jako mladík, takže věřím, že bude ještě dlouho morální oporou TOP 09. To samé, ale v jiném smyslu, se týká Miroslava Kalouska, který tedy sice nebude kandidovat do Sněmovny, ale to neznamená, že by se stáhl z veřejného života a že nějakým způsobem do toho nebude mluvit. Takže oni zůstávají, a nakonec si myslím, že TOP 09 má i celou řadu dalších osobností, o které se může opírat, takže bych neházel flintu do žita.

Zdroj: CNN Prima News, Tomáš Kačmár, 11.4.2021

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme