Czernin: Lidé na venkově ztrácejí důvod tam žít

TOP 09 bude na podzim volit nové vedení a o místo v čele se už přihlásil nynější místopředseda strany a senátor Tomáš Czernin, který by chtěl vystřídat současného lídra Jiřího Pospíšila. Strana podle něj nabízí unikátní kombinaci konzervativní a proevropské politiky, která může oslovit městského i venkovského voliče, uvedl v Interview ČT24.

19. 7. 2019

Czernin přiznává, že kondice strany TOP 09, která letos oslavila desáté výročí založení, není dobrá. „Členové TOP 09 potřebují nový náboj, nový elán, v poslední době ty výsledky nebyly úplně nejlepší, to si můžeme přiznat,“ říká kandidát na předsedu.

V pozici šéfa strany by prý nejprve sestavil stínovou vládu, která by mohla oponovat současnému kabinetu. „Je načase pro jednotlivé obory najít odborníky a sestavit stínovou vládu, protože sám nerozumím perfektně všemu a máme řadu vynikajících odborníků, které by bylo dobře uplatnit,“ představil své plány.

Konzervatismus je solidarita, tvrdí Czernin

Czernin se považuje za zastánce autentického konzervatismu, který je založen na evropských hodnotách vycházejících z křesťanských a judaistických tradic. „V poslední době se mnohé strany snaží si ten konzervatismus přivlastnit a spojují ho s různými nezdravými jevy. Tím myslím populismus, rasismus a xenofobii. To jsou ale jevy, které jsou naprosto neslučitelné s těmi evropskými tradicemi,“ prohlásil. 

„Naopak se domnívám, že konzervatismus je především solidarita a umění kompromisu. A to, že jsem konzervativní, v žádném případě neznamená, že odmítám nové věci, to znamená, že si vážím toho, co platí stále,“ vysvětlil. Mezi jinými konzervativními stranami TOP 09 podle Czernina vyniká tím, že je jasně proevropská. 

Podle Czernina musí TOP 09 oslovit nejen městské, ale také venkovské voliče, které se podle něj zatím nedařilo příliš získávat. Jejich situace je přitom podle něj čím dál tím obtížnější. „Lidé na venkově ztrácejí důvod tam žít. Život tam se jim neustále ztrpčuje. Myslím, že stát by měl občanům pomáhat, měl by pro ně vytvářet servis, a ne je vodit a už vůbec ne šikanovat,“ prohlásil.

„Vidíme na vesnicích, že mizí hospody, mizí obchody, mluví se o zavírání pošt, teď jsme nedávno zachránili ještě na nějakou dobu matriky, ale lidé jsou za všemi službami nuceni jezdit do měst a dopravní infrastruktura také není dobrá,“ popisuje.

Pospíšil chce představit svou vizi

Podporu kandidatuře Tomáše Czernina do čela TOP 09 už vyjádřili oba zakladatelé strany Miroslav Kalousek i Karel Schwarzenberg, kteří zároveň kritizují současného předsedu Jiřího Pospíšila. Podle nich nelze dobře spojit funkce předsedy strany a europoslance.

V tomto ohledu Pospíšila kritizuje i Czernin. „Při vší úctě k současnému předsedovi se domnívám, že strana potřebuje větší nasazení, že se zkrátka nedá řídit z Bruselu nebo ze Štrasburku a současně být předsedou klubu pražských zastupitelů, že těch funkcí je zkrátka moc,“ uvedl.

Pospíšil se stal znovu europoslancem v květnových volbách a k obhajobě křesla předsedy se zatím přímo nevyjádřil. V čele TOP 09 nahradil Pospíšil před dvěma lety Kalouska, který úmysl neucházet se o předsednickou funkci oznámil krátce po sněmovních volbách 2017, v nichž TOP 09 získala 5,31 procenta hlasů a jen těsně se dostala do sněmovny.

Opoziční TOP 09 uspořádá volební sněm 23. a 24. listopadu v pražském hotelu Don Giovanni. Kandidaturu na předsedu strany zatím ohlásil jen Czernin. Pospíšil oznámil, že se chystá svoji vizi další cesty TOP 09 představit v druhé polovině srpna.

Podívejte se na celý díl Interview ČT24 kde místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin také komentoval spory o jmenování ministra kultury nebo sucho, které zasáhlo českou krajinu. 

Zdroj: ČT24,Interview, 18.6.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme