Czernin: Korespondenční volba se mohla řešit už dávno

Ani v nadcházejících senátních a krajských volbách nebude možné volit korespondenčně. Poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na televizi CNN Prima NEWS zmínila, že realizovat volbu pomocí pošty není do října časové možné. Podle Valachové by se navíc mohl koronavirus přenášet pomocí volebních lístků. S tím nesouhlasili další dva hosté debaty, 1. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti).

5. 8. 2020

Tři ze čtyř možných alternativních variant hlasování, které 28. července představil Jan Hamáček (ČSSD), si ministr vnitra obhájil před opozicí. Jde o drive-in hlasování (neboli volení z auta, pozn. red.), zavedení volebních okrsků pro zařízení podléhající karanténě a zřízení speciálních výjezdních volebních komisí. Další možné detaily projednají zástupci politických stran s ministrem vnitra Hamáčkem ve středu dopoledne.

„Stanovisko ČSSD je stejné jako to Jana Hamáčka. Je nutné změnit zákony tak, aby byl možný drive-in, aby vznikly zvláštní volební okrsky a v poslední řadě, aby bylo možné hlasovat do přenosné hlasovací schránky,“ potvrdila Valachová slova Hamáčka.

Zástupci TOP 09 a Pirátů by však doplnili čtvrtou možnost, a to korespondenční volbu, kterou jde v určité formě volit už ve 24 státech Evropské unie. „TOP 09 dlouhodobě prosazuje korespondenční volbu. Vláda ji má navíc ve svém programovém prohlášení,“ řekl Tomáš Czernin.

S ním souhlasil také Vojtěch Pikal. „Na středeční jednání jdu s tím, abych se znovu zeptal, co brání zavedení korespondenční volby. Byl by to nejjednodušší způsob volby, který by současně zaručil volební právo všem,“ poznamenal místopředseda Sněmovny.

Korespondenční hlasování však mezi Hamáčkovými návrhy ani nefigurovalo. Podle ministra vnitra by se totiž nestihlo projednat. Navíc by idea korespondenční volby neměla podporu většiny v Poslanecké sněmovně. „My hlavně chceme, aby volby byly zdravotně bezpečné. Korespondenční volba s ohledem na možnost infikování skrze volební lístky neřeší podstatu věci,“ řekla Valachová.

Zástupci opozice však oba argumenty v debatě vyvrátili. „Máme tu koronakrizi od začátku března. Korespondenční volba se mohla řešit už dávno, a ne dva měsíce před volbami,“ ohrazoval se Czernin proti tomu, že na poštovní volbu není čas.

Pikal zase zpochybňoval to, že by korespondenční volba měla být nějak nebezpečná kvůli přenášení koronaviru. Podle něj hlasování pomocí dopisů naopak nebezpečí přenosu snižuje, protože omezuje množství pohybu voličů po Česku. Navíc třeba hlasovací lístky z drive-in budou několik dnů ležet tak, aby vyprchala jakákoliv rizika přenosu koronaviru, což by se dalo zrealizovat i u korespondenční volby.

Podívejte se na celý rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 a senátorem Tomášem Czerninem

Zdroj: CNN Prima News, 360°, 5.8.2020

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme