Cvičné letouny: v Itálii to jde, proč ne v Česku?

4. 2. 2021

Italská společnost Leonardo dodala první dva cvičné proudové letouny M-345 tamnímu letectvu, jež dosud objednalo 18 z celkového počtu 45 letadel, které aktuálně poptává. Itálie tak podporuje svůj obranný průmysl. V Česku se to však bohužel nedaří.

Nový model M-345, navržený tak, aby splňoval základní i pokročilé požadavky pro výcvik pilotů, doplňuje model M-346, který se používá primárně pro jejich pokročilý výcvik. Itálie tak má aktuálně k dispozici velmi vyspělou leteckou flotilu, jejíž integrovaný systém je technologickou špičkou.

Jde o vysoce výkonné letadlo, které pomáhá pilotům přejít od základního výcviku k přípravě na pilotáž sofistikovaných nadzvukových letadel. Akvizice nových letounů je tak pro italské letectvo zásadním krokem v modernizaci jeho flotily. M-345 byl také vybrán jako nový letoun akrobatického týmu italského letectva Frecce Tricolori. Z Itálie bychom si měli brát příklad.

Vstřícný přístup k pořizování pokročilých cvičných letounů představuje významný krok k podpoře tamního obranného průmyslu. V Česku tento proces zaostává. Ačkoliv vodochodské Aero připravilo do výroby model L-39 NG, který se svou technickou vybaveností řadí mezi špičky, ale stále není jasné, zda se pro tento typ najde využití při výcviku českých pilotů.

Přitom současné cvičné letouny dosluhují a neexistuje za ně náhrada. Už nyní je jasné, že i kdyby byly letouny L-39 NG objednány teď hned, mezi objednávkou a dodávkou vznikne prodleva, kterou není čím zaplnit. Ministerstvo obrany údajně počítá s využitím simulátorů, ty ale v žádném případě nejsou plnohodnotným řešením.

V kontextu italského modelu je třeba konstatovat, že český přístup ke dvěma významným otázkám, tedy k výcviku pilotů i podpoře českého obranného průmyslu, není dostatečně odpovědný. Nezdá se, že by tato vláda do voleb ještě byla schopna udělat zásadní rozhodnutí v této věci. Můžeme jen doufat, že se to v dalším volebním období změní a naši, ale i zahraniční piloti, kteří se u nás létání učí, dostanou plnohodnotný výcvik.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Mladá fronta DNES, 3.2.2021