Cifršpióni ministerstva financí loni zajistili 808 miliónů korun

8. 2. 2012

Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí (MF), který bojuje proti praní špinavých peněz a financování terorismu, loni zajistil přes 808 miliónů korun. O rok dříve to bylo 287 miliónů. Vyplývá to ze zprávy útvaru, kterou včera zveřejnilo MF.

Útvar loni také podal 256 trestních oznámení, o rok dříve jich bylo 296. Počet oznámení o podezřelých obchodech a transakcích loni stoupl o 83 na 1970.

FAÚ předal loni 747 podnětů k šetření celníkům a daňové správě, předloni jich bylo 639. „Na základě těchto podnětů byla doměřena daň v objemu jednotek miliard korun,“ uvedl včera ministr financí Miroslav Kalousek.

Z výroční zprávy útvaru vyplývá, že narůstá podíl případů daňové trestné činnosti, trestné činnosti obecně podvodného charakteru a dále trestné činnosti korupční povahy. Součástí toho je podle útvaru vždy snaha o legalizaci takto získaných peněz.

„I v době nutných úspor jsem útvar personálně posílil a investoval do vyhledávacího a analytického vybavení, což přináší ovoce,“ řekl Kalousek.

(svj)

Právo, 8. 2. 2012, Rubrika: Trhy a ekonomika, str. 15

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme