Chystám nový útok na stravenky

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

14. 6. 2010

* Vidím, že pijete kávu z hrnku s nápisy "KDU-ČSL" a "Bratr Kalousek". Vzpomínky?

Odmítám se ho vzdát, byl to dárek. Ostatně TOP 09 dostala ve volbách od lidovců spoustu hlasů, i na jižní Moravě nás volili.

* Bratr Kalousek... Jak si vlastně dnes říkáte v TOP 09?

Pane, paní, dámo. Bratře a sestro si říkáme - a tam to pořád tak cítím - v tělovýchovné organizaci Orel. Je to úctyhodný termín, který vyjadřuje určitou intimitu. Když ale takové oslovení zoficiálníte, může to znít pokrytecky. Proto jsem to nerad používal i v KDU-ČSL.

* Když vidíte, jak lidová strana dopadla ve volbách, cítíte nostalgii? Přece jen jste v ní strávil půlku života.

Vždycky je škoda, když odejde devadesátiletá tradice. Kdybych se z toho radoval, zahodil bych víc než dvacet let svého života. Je mi opravdu hluboce líto, že ta strana ve sněmovně nebude, protože jakýsi vyvažující prvek tam patří. Ale zaplatila daň za mimořádné pokrytectví a neschopnost svých představitelů, které si sama zvolila. Mizí tím ovšem jen značka, křesťansko-demokratické ideje z parlamentu nezmizely, díky TOP 09 naopak paradoxně posílily.

* Připadá v úvahu budoucí fúze TOP 09 a KDU-ČSL?

To naprosto vylučuji, převzali bychom tím i to, před čím jsem v panice utíkal. Jsou možné individuální vstupy, po dvojicích, po trojicích. Ale nevezmeme každého.

* A co TOP 09 a ODS? Mohou dvě strany s tak podobnými programy dlouhodobě existovat vedle sebe?

My jsme bytostně konzervativní strana, zatímco ODS je spíše středová, i když si dává jiné nálepky. Navíc TOP 09 je výrazně proevropská. Jestli a jak dlouho budeme existovat vedle sebe, o tom rozhodnou voliči. Teď jsme odsouzeni ke spolupráci a myslím, že jsme schopni spolupracovat slušně.

* Můžete totéž říci i o Věcech veřejných? Ostatně, když jste loni zakládali TOP 09, jednali jste s nimi, jestli nevytvořit společný projekt.

Tehdy mě navštívili a navrhovali předvolební koalici. Ale nakonec jsme usoudili, že je pro nás lepší dlouhodobé partnerství se starosty, kteří sice nejsou ideově zakotveni, ale ve svém pragmatickém způsobu řešení komunální politiky k nám mají velmi blízko. Věci veřejné jsou naopak strana, jejímuž politickému zakotvení nerozumíme. A nejsem si jist, jestli mu rozumí samy Věci veřejné. Protože nemůže existovat ideově zakotvená strana, která řekne občanům -klikněte si na počítači, jestli chcete, nebo nechcete eutanazii, a my to pak budeme prosazovat. To není strana, to je jen nájemní moderátor. Říkám to ve vší úctě, takhle to je.

* Pokud Věci veřejné nemají žádné ideje, pak by mělo být o to jednodušší s nimi jednat o programu vlády.

Má to své výhody i nevýhody. Jednou z nevýhod je, že koaliční smlouva musí postihnout každý detail. S ODS nebo dokonce ani s ČSSD bych do takových podrobností jít nemusel, protože bych si ten detail v jejich pohledu uměl představit. U nich ne.

* Už vám Radek John řekl do očí, že jste dinosaurus?

Ne. Některé výroky se ale nedají zapomenout, na druhé straně je nemůžete nepřekročit.

* A předhazují vám vašeho přítele, zbrojaře Richarda Hávu?

Že jsme přátelé, je veřejná informace. Je to snad zločinec? Je to podnikatel, který zaměstnává tisíce lidí, platí daně a já jsem ho nikdy v ničem nezvýhodnil. Nebo se mám kvůli svému bezpečí přátelit výhradně s bezdomovci?

* Sám Háva ale připouští, že vás politicky poškodil tím, když byl po volbách viděn v pražských Žlutých lázních ve společnosti různých "kmotrů".

Když máte někoho rád, tak vás zamrzí, že je váš přítel ochoten stýkat se s někým, koho vy považujete za póvl. Ale je to dospělý člověk a já mu nemohu říkat, kam má a nemá chodit.

* Jak se při jednáních o vládě chová ODS? Už si zvykla, že není dominantní silou?

Ano, chová se podle toho. Ale nevím, jestli ji to těší.

* Vy se na rozdíl od jiných politiků nebojíte, že by v ODS mohly ještě převážit síly, které si přály velkou koalici s ČSSD?

Dnes už ne. Tyto síly jsou dědictvím někdejší opoziční smlouvy, která porodila jisté ekonomické zájmy. Ty tady pořád ještě existují a mají příznivce v řadách občanských i sociálních demokratů. Výsledky voleb ale politickou mapu výrazně změnily. Už tu nejsou žádné dvě velké strany a jak ODS, tak ČSSD si dnes nemohou dovolit riskovat, zahodit své programy a uzavřít mocenský pakt.

* V čem vidíte největší nebezpečí, které by ještě mohlo rodící se koalici položit?

Postupně se ukazuje celá řada otázek, které budou obtížné. Třeba veřejné zdravotní pojištění, tam jsou zatím názory diametrálně odlišné. Najít racionální model, kterému budeme věřit, že zajistí kvalitní a dostupnou péči, bude hodně těžké.

* Poplatky ale v každém případě zůstanou?

Ano, v nějaké formě. Snadno kývneme na to, že nebude poplatek za položku na receptu, ale jen pokud se dohodneme na vyšší spoluúčasti.

* Zvenčí to zatím vypadá, že nejvíce ustupují Věci veřejné. V čem musela couvnout TOP 09?

Chtěli jsme třeba vyrovnat rozpočtový deficit během tří let, ale dokážu si představit, že ustoupíme na čtyři až pět let. Nebo jsme žádali desetiprocentní škrty v sociálních dávkách. Ale souhlasíme s tím, že se neškrtne každá dávka o deset procent, ale individuálně tak, aby to dalo deset procent v celkovém objemu. Takhle vypadá kompromis a pod takovou dohodu se podepíšu. Ne pod takovou, kde nebude vidět na konec. Třeba nesmysly typu, že budeme dělat internetové veřejné zakázky a tím ušetříme třicet miliard. Ano, budeme je dělat, ale dokud ty miliardy neuvidím, nemůžu se na ně v rozpočtu spolehnout.

* V novinách lze teď denně číst: zavedeme školné, zmrazíme platy, kvůli sjednocení DPH podraží jídlo a léky, zpřísní se zákoník práce... Kdy očekáváte první masové protesty?

Samozřejmě s tím musíme počítat. Ale nikdo nám nemůže vytýkat, že jsme to neříkali před volbami. Jasně jsme nabízeli lék, který bude hořký. Česko je v situaci, kdy se rozhoduje, zda udělá opatření hned a bude to bolet snesitelně, nebo se této bolesti budeme bát a později to bude bolet neskonale víc.

* A je rodící se vláda připravena pustit se do otevřené války s odbory, pacienty, studenty a penzisty?

Odbory jsou důležitý partner a bylo by nesmyslné říci při sepisování vládního programu, že vyhlašujeme válku odborům. My s nimi chceme jednat. I s opozicí. Budeme je přesvědčovat, ale to neznamená, že máme právo uhnout z kroků, které zajistí zemi stabilitu.

* Ustojí ten tlak zejména Věci veřejné, které se k volebnímu úspěchu dovezly na dosti populistické vlně?

Zatím to vypadá na dohodu. A když ji uzavřeme, pak nám nezbývá než si navzájem věřit, že se někdo v průběhu vládnutí nepokaká. Je to jedinečná šance, od roku 1992 tady nebyla takto silná vláda a taková šance pro reformy.

* Zaútočíte teď s podporou 118 poslanců v zádech znovu i na dotované stravenky a režijní jízdenky na dráze?

Označujme to přesně. Já nejsem proti zaměstnaneckým benefitům, které jsou čistě dvoustranným vztahem mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Ale v okamžiku, kdy je vymáháno, aby byly tyto benefity daňově zvýhodněny, už to není dohoda dvou, ale ti dva si ruku v ruce chtějí hrábnout do veřejných rozpočtů, aby na ně dva musel přispívat daňový poplatník. A v tom je můj názor neměnný.

* Takže vyzkoušíte sílu odborů tím, že je poškádlíte zrušením daňových výhod na stravenky a "režijky"?

Já nebudu nikoho škádlit. Daňové zvýhodnění benefitů je nesystémové, nespravedlivé a žádný ministr financí by s ním neměl souhlasit. S tímto názorem souhlasí i mí budoucí koaliční partneři, již jsme o tom mluvili. Takže pevně doufám, že se to brzy změní.

* Hitem posledního týdne byla penzijní reforma. Je možné, aby prošel návrh Bezděkovy komise, který jste i vy sám zasadil kamsi napravo od TOP 09?

To bylo spíš takové přátelské rýpnutí do Petra Nečase, který nás označuje za pravicové populisty. Věcně vzato je mi ten návrh sympatický. Rád bych v něm něco korigoval, třeba že když lidé budou platit z hrubé mzdy o pět procent méně do průběžného systému, měli by být povinni ukládat si do penzijních fondů ne tři procenta, jak navrhuje Bezděkova komise, ani pět procent, které jim zbudou, ale ještě víc než pět procent. O tom budeme dál diskutovat, ale je to solidní základ. Kdyby nebyla možná jiná dohoda než toto, zavřu oči a podepíšu se pod to, protože je to lepší než nic.

* A je prozíravé protlačit penzijní reformu i přes odpor ČSSD? Co když ji po příštích volbách zastaví?

Přáli bychom si elementární dohodu s opozicí, protože je to projekt na desetiletí. Ale pokud bude ČSSD proti všemu, nic jiného nám nezbývá, protože většina v počtu 118 mandátů se už nemusí nikdy opakovat. A krachu reformy bych se nebál. V okamžiku, kdy se ten vlak rozjedete, ho už nejde z kolejí sundat. Jde samozřejmě reformu měnit parametricky, ale nejde už zásadně změnit celý systém. To by jakoukoli vládu přišlo na tak obrovské náklady - finanční i společenské -, že si to nikdo nedovolí.

* Při vší úctě ke Karlu Schwarzenbergovi OE jak coby starší pán zvládá maraton koaličních jednání?

Obdivuhodně. Asi víc záleží na stavu duše než na roku narození. Je v báječné kondici, i když už neumí utíkat do schodů. S jeho zkušenostmi, které přesahují český prostor, je jeho role v rozhovorech o vládě neocenitelná.

* Schwarzenberg je dnes kromě Nečase asi jediný, u něhož se nepochybuje o tom, jakou funkci bude ve vládě zastávat. Mohlo by se stát ještě něco, aby mu zahraničí uteklo?

Teoreticky asi ano, ale pokládal bych to za variantu absolutně nešťastnou. Přitom ale opakuji, že my o těch křeslech fakt nejednáme. I v TOP 09 jsme v personálních věcech zatím udělali jedinou věc - předsednictvo strany svěřilo v nominaci lidí do vlády absolutní pravomoc lídrovi strany. Takže jediný z TOP 09, kdo má jisté místo ve vládě, je Schwarzenberg a s ním pak ti, na které on po dohodě s premiérem ukáže prstem.

* To je na české poměry skoro monarchistický prvek, aby ministry za svou stranu vybíral sám předseda.

To není monarchie, my jsme si to tak ve straně demokraticky odhlasovali. Ani jsme to nedali do stanov a nikdo netvrdí, že budeme stejně postupovat ještě někdy v budoucnu. Ale teď nás k tomu prostě vedly naše zkušenosti z české politiky. Tady strany často při nominaci lidí do vlády vyvažují mezi různými vlivy, skupinami nebo regiony. A výsledkem toho je, že se pak předseda strany může cítit ve vládě mezi vlastními ministry opuštěn.

* Bude TOP 09 v roce 2013 nominovat Schwarzenberga na prezidenta?

To je na jeho rozhodnutí. Pokud řekne, že ho to zajímá a abychom ho kandidovali, tak to nepochybně uděláme. Já osobně bych byl na takového prezidenta hrdý.

* A jak to bude s vaší funkcí ve vládě? Mluví se o tom, že to sice možná finance budou, ale ořezané, tedy že ministr financí už nebude spravovat státní podniky. O takovou roli byste stál?

Jsem ochoten komentovat návrhy, které položí na stůl naši partneři při jednání. Ne zbožná přání lobbistů, zklamaných „kmotrů“, kteří očekávali úplně jiné rozložení sil a teď běhají po Praze a křičí, že když přijdou o tohle sousto, tak si z něj uzobnou aspoň tuhle rozinku. Já tyhle lidi považuji za póvl a jejich drby z malostranských hospod nebudu komentovat.

* To myslíte, že mají "kmotři" takový strach z čestného Miroslava Kalouska?

Obávají-li se Miroslava Kalouska, pak se bojí ježibaby, protože Miroslav Kalousek je milý a vlídný člověk.

Týden, 14. 6. 2010, Rubrika: Rozhovor týdne, Strana: 28

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme