Chlad: : Ať v kopcích zachraňuje zlomené nohy i horská služba

6. 10. 2011

Škoda každé ztracené minuty, zlomené nohy bude v kopcích zachraňovat i horská služba. To je jeden z pozměňovacích návrhů, se kterým nyní přicházejí občanskodemokratický senátor Zdeněk Schwarz a poslanec z TOP 09 Rudolf Chlad - oba záchranáři z povolání. Záchranka prý ve složitém terénu selhává.

"Znám to velmi dobře z praxe," říká dlouholetý člen horské služby Rudolf Chlad a pokračuje: "Jel jsem tuhle z pražské Bílé Hory a zachytil jsem na vysílačce rozhovor mezi sanitkou a centrálou. Sanitka hledala zraněného houbaře spadlého ve strži v Krušných horách." Nejenže vůz zraněného nenašel, sám prý v těžkém terénu zapadl. Mně přitom stačilo říct pár orientačních bodů a z Prahy jsem byl na místě za dvě hodiny," vzpomíná Chlad.

Do budoucna by proto záchranku s horskou službou propojil. A nejen s ní. "Záchranka by měla povinně vyrozumět všechy speciální složky intergrovaného záchranného systému, třeba i Báňskou službou či vodní záchranku," navrhuje. Dnes je spolupráce s jednotlivými složkami dobrovolná, takže se informace k horským náčelníkům často nedostane.

"NE" kratším dojezdům

Podobně to vidí i senátor Zdeněk Schwarz. Záchranka by si podle něj mohla v zimě některé služby od horské služby "kupovat". Schwarz by navíc zachoval současnou dobu dojezdu na patnácti minutách. Ministerstvo zdravotnictví ji chce posunout na dvacet minut. "Já si ale myslím, že by se dostupnost záchranné služby snižovat neměla. Stát si jen ulehčí situaci, místo aby řešil to, že na některá území se záchranáři v limitu nedostanou," řekl dlouholetý šéf pražské záchranky Schwarz.

Pozměňovací návrh doporučil výboru ke schválení. "Normu senát projedná a pravděpodobně ji vrátí s pozměňovacími návrhy poslancům," řekla senátorka a členka zdravotního výboru Alena Dernerová.

V současnosti se chod záchranek řídí vyhláškou. Pokud bude zákon přijat, dostanou záchranáři svůj historicky první zákon.

ver

tyden.cz, 6. 10. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Rudolf Chlad
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme