Chci se zastat všech žen, které nemají děti, uvedla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

23. 10. 2022

"Chci se zastat všech žen, které nemají děti třeba jako já," uvedla v neděli v rámci politické talk show Napřímo šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Reagovala tak na nedávná slova předsedy SPD Tomia Okamury, který tvrdil, že by neměla mluvit o dětech, když nemá vlastní zkušenost.

Předsedkyně TOP 09 přijala v rámci Víkendové Snídaně pozvání do nedělního pořadu Napřímo. A hned na úvod prozradila, jak to funguje u nich doma. "Manžel nikdy nevaří, o všechno ostatní se v domácnosti ale dělíme," svěřila se. Plést prý neumí, svého výroku o svetrech, které by měli Češi používat, aby ušetřili za vytápění, ale nelituje. "Apelovala jsem na to, abychom se chovali střídmě a zodpovědněji, a to bych rozhodně nebrala zpátky. Možná jsem mohla volit jiná slova," připustila.

Šéfka Sněmovny s moderátorkou Bárou Divišovou rozebrala ale také kauzu okolo brněnského náměstka, kandidaturu prezidentů, vznik koalic nebo například obstrukce při jednání. Řeč došla také na nedávný projev Tomia Okamury týkající se dětí. Jak přiznala, šéf SPD vytáhl velmi zraňující téma.

Kauza brněnského náměstka
V souvislosti s kauzou ohledně brněnského náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) prohlásila, že každá strana si nese zodpovědnost za svého nominanta. "My to respektujeme. Myslím si, že by tak nečinili, pokud by měli nějakou pochybnost," reagovala. "Není vyšetřován ani obviněn, ale je to zodpovědnost čistě lidovců," dodala šéfka strany, která je vládním partnerem lidovců.

Kandidáti na prezidenta
Řeč došla i na kandidáty na prezidenta. "Podpořili jsme hned tři kandidáty," upozornila Pekarová. Jedním z nich je i generál ve výslužbě Petr Pavel, jehož spolužák ho nařknul, že o sobě neříká celou pravdu z minulosti. Podle Pekarové jde o známku rozjíždějící se "kampaně, která vytahuje šrámy z minulosti". "Nepřikládám k výpovědi jednoho člověka z minulosti zas takovou váhu," uvedla.

Vznikající koalice
Předsedkyně TOP 09 se dotkla i tématu vznikajících koalic. Nejen v Praze a v Brně se mluví o možné spolupráci TOP 09 s ANO. "Ne všude je možné sestavit to jinak. My jsme říkali, že preferujeme, aby to nebylo s ANO, ale neumíme to vyloučit," připomněla sliby před volbami. Naopak předem strana vyloučila jakékoliv spojení například s SPD.

Obstrukce při jednání​
Jako předsedkyně Poslanecké sněmovny musí zvládat i obstrukce při jednání. "My jsme obstruovali proto, abychom něčemu zamezili pro nějakou konkrétní skupinu jako třeba u EET pro živnostníky. Tato opozice ale obstruuje každou druhou či třetí normu, protože častokrát se nejedná o zájem voličů, ale jejich předsedy," kritizovala.

Nominace na místopředsedkyni Sněmovny
Hnutí ANO trvá na nominaci bývalé ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové na místopředsedkyni Sněmovny. Nejen neustálé obstrukce ze strany hnutí ale vedou k tomu, že TOP 09 se ji podpořit nechystá. "V případě paní Dostálové se nám navíc nelíbí ani její kauzy, ať už když byla ministryní pro místní rozvoj nebo kauza s náhradami, ze kterých zaplatila auto svého manžela," upozornila.

Tomio Okamura a jeho slova o dětech
V úplném závěru ale došlo i na citlivá témata. Například na slova Tomia Okamury (SPD), který na plénu nedávno poukazoval na to, že by předsedkyně Sněmovny neměla mluvit o dětech, když nemá vlastní zkušenost. 

"Je to jedna z těch klasických šovinistických podpásovek, kterou používají někteří často zamindrákování lidé vůči ženám. Je to mimořádné nefér nejen vůči mně, ale hlavně vůči ostatním ženám, které nemohou nebo nechtějí mít děti. Poukazovat na to jako na jednu z kvalit daného člověka (ženy) mi přijde mimořádně nefér. Nepatří to do argumentace, kterou proti sobě máme používat," dodala.

"Chci se zastat všech těch (žen), které nemají děti třeba jako já. A které si to třeba také nevybraly. Je to osobní, citlivé a velmi bolestivé," dodala a pokýváním dala najevo, že bohužel přesně to je i její případ. "Jsem ráda za tu podporu," zakončila rozhovor slovy díků.

TN.cz, Bára Divišová, 23. 10. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme