Chceme rehabilitovat slovo opozice

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

11. 11. 2013

Proč jste nevyužili vnitřních problémů ČSSD, kvůli nimž stála koaliční jednání, a nechopili se vyjednávání sami? S ANO, KDU-ČSL a ODS byste dali dohromady většinu 103 hlasů.

Nebylo by to fér. Povolební uspořádání má vypadat tak, jak si přáli voliči. A je zřejmé, že uspěly strany, které se výrazně vymezovaly vůči politice bývalé vlády. Ty strany slibovaly změnu a nepochybně k ní mají mandát. Takže je namístě, aby změnu udělaly a abychom my byli věrohodnou opozicí. Má to dvě výhody. Skutečně se odehraje změna, a přejme si, aby byla k lepšímu. Druhou výhodou je, že budeme alespoň moci rehabilitovat slovo opozice. Dosud bylo zprofanované opoziční smlouvou, kdy opozice opozici jen předstírala. Zprofanované bylo také pozdějším přístupem nulové tolerance, kdy opozice nehrála opoziční roli, ale dělala destrukci s prvky třídního boje. My chceme nyní předkládat vlastní návrhy, alternativy, a ne říkat na všechno negativisticky ne. Podpoříte státní rozpočet na příští rok? Říkáte, že to není pohroma, ale ruku pro něj přesto nezvednete?

Z tohoto hlediska je pro nás program ČSSD docela poctivý. Je nepřijatelný, protože zvyšuje míru přerozdělování, ale alespoň respektuje, že vůči vyšším výdajům musejí být vyšší příjmy. ANO slibuje nižší příjmy a vyšší výdaje, to v praxi nelze udělat. Pohroma ten rozpočet není, ale je v tom velký kus populismu a zbytečná rezignace na další snižování deficitu. I v době recese se nám podařilo veřejné rozpočty konsolidovat a snížit deficit o více než polovinu. Pro příští rok, kdy se očekává křehký růst, neexistuje žádný důvod pro zvyšování deficitu. Je to špatný trend. V součtu chce tato vláda utratit o 24 miliard více, než jsme navrhovali my. A tady říkám zcela otevřeně, že ten můj návrh rozpočtu byl činěn s vědomím, že příští rok bude volební. A i přísný ministr financí je ve volebním roce trochu méně přísný.

Současný ministr financí v demisi Jan Fischer argumentuje tím, že výdaje mají pomoci nastartovat ekonomiku. Podle vás nepomohou?

Tomu snad nevěří ani on sám. Zvlášť pokud v rozpočtu dochází k takovým zázrakům, jako když sice navyšují výdaje o 24 miliard, ale v rámci navýšení vláda odebírá 1,5 miliardy z vědy a výzkumu a přesouvá je policistům. Za tyhle peníze HDP určitě neporoste.

Myslíte, že se podaří udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP?

V příštím roce jedině za předpokladu, že vyjde velmi optimistický předpoklad růstu ekonomiky a budou naplněny očekávané státní příjmy. Rizika, že tomu tak nebude, jsou ale velká. I kdyby to nakonec dopadlo, je potřeba peníze použít na snižování deficitu, nikoli na velkorysé výdaje.

Jak budete pracovat v opozici?

Na hlasování o státním rozpočtu se to ukáže poprvé. Sociální demokracie v opozici zásadně nesouhlasila se vším, ale nic nenavrhovala. My se pokusíme navrhnout alternativu.

Co bude TOP 09 chtít v rozpočtu změnit?

Budeme navrhovat úpravu základních parametrů, tedy nižší výdaje. Kdybychom chtěli striktně trvat na své pravdě, rádi bychom snížili výdaje o 24 miliard. Vzhledem k tomu, že jsme pod časovým tlakem a chceme hledat kompromis, pravděpodobně navrhneme menší snížení. Těch 24 miliard nemá opodstatnění kromě rozežranosti některých ministrů, kteří kandidovali za SPOZ.

Hodláte se domlouvat na společném postupu s ODS při schvalování rozpočtu?

Myslím, že není nezbytné hledat společný postup. Budeme ale jednat se všemi, a než padne konečný návrh usnesení, budeme ho mezi sebou s ODS konzultovat.

Jak podle vás skončí koaliční jednání?

Je to možná od politického soupeře překvapivé, ale upřímně si přeji, aby se ČSSD konsolidovala a byla schopná akce. V České republice se totiž od června o ničem fakticky nerozhoduje. Vládne tu vláda, kterou nikdo nechtěl a které legitimitu přihrávaly jen vnitřní boje v ČSSD. Je potřeba, aby začala úřadovat vláda se skutečnou legitimitou vzešlou z voleb a z důvěry sněmovny. Nezbývá než si přát, aby faktický vítěz voleb, tedy ANO, pochopil, že není jen potřeba říkat, že budou makat, ale aby makat opravdu začali.

Menšinová vláda ČSSD s podporou ANO a lidovců by se vám nelíbila?

Menšinová vláda s padesáti poslanci vydíraná koaličními partnery, kteří by si hráli na opozici, to by byla opoziční smlouva číslo dvě. Jediné, co dává smysl, je koaliční vláda. Pokud je pro dnešní ČSSD nepředstavitelná vize opoziční smlouvy a pokud dvě další strany chtějí opravdu prosadit změnu, mohou to udělat jen svou účastí ve vládě, ne kontrolou vlády.

Jak vnímáte roli prezidenta Miloše Zemana?

Uděláme všechno pro to, aby faktické pravomoce jiných ústavních institucí, jako je vláda nebo Poslanecká sněmovna, nebyly kastrovány ve prospěch instituce s názvem prezident republiky. Ústavní pořádek je založen na dělbě moci. Nelze připustit přenos pravomocí na jedno místo. To zavání totalitou.

To znamená, že budete chtít upřesnit prezidentské pravomoce či lhůty, ve kterých má rozhodovat?

Nejdříve musí být sněmovna silná a suverénní, aby se vůči prezidentovi vymezila. Doufám, že nedávný totální amatérismus Zemanovy páté kolony v ČSSD ji oslabil do té míry, že se sněmovna nenechá prezidentem znásilnit. Říkáme, že pokud pan prezident pokládá ústavní zvyklosti za idiotské, asi bude potřeba mu je upřesnit literou. Neboť ty tradice a principy jsou stejně důležité jako to, co v ústavě je. To celé dohromady tvoří ústavní pořádek. Jestliže někdo zvyklosti mění, mění i ústavní pořádek.

K tomu bude ale potřeba ústavní většina včetně získání části poslanců ČSSD...

My samozřejmě nevíme, jestli ji získáme. ČSSD by to ale rozdělit nemělo. Pokud zjistí, že nejsou schopni se na tom dohodnout, tak do toho radši nepůjdou. Nebudou riskovat kvůli prezidentovi.

Narážím tím na vznik sněmovní protizemanovské koalice, která by mohla mít nakonec víc hlasů než samotná vládní koalice...

To nyní nedokáži odhadnout. Mohu ale popřít jakoukoli naši koaliční spolupráci s ČSSD. Ona není klasickou sociálnědemokratickou stranou západoevropského typu. Místo toho soutěží s KSČM o to, kdo bude komunističtější. Dalším důvodem je, že vliv pana prezidenta na ČSSD nezmizí po zasedání výkonného výboru ČSSD. Ani on, ani jeho blízcí ve straně to nevzdají. Takže dělat se sociální demokracií protizemanovskou koalici je protimluv. Sociální demokracie bude vždy spíše pro Miloše Zemana, než aby mu bránila v jeho touze po moci.

Jak jako bývalý předseda KDU-ČSL vnímáte návrat strany do sněmovny?

Je dobře, že se vrátila. Je to tradiční státotvorná strana. Sdílím s ní řadu konzervativních hodnot. Jen v oblasti přerozdělování státního rozpočtu je to strana levicová, což není nadávka. Určitě je KDU-ČSL vítanějším přírůstkem do parlamentní rodiny než Rudý úsvit, nebo jak se to hnutí jmenuje.

Na lidovce se ptám zejména proto, že budou vaším přirozeným partnerem při vyjednávání o církevních restitucích. Čili další bod, kdy byste spolupracovali se stranou, s níž nebudete v koalici.

Všiml jsem si, že KDU-ČSL si dávala dobrý pozor, aby zarytě mlčela v době, kdy jsme sváděli politický souboj o podobu církevních restitucí. To byl takový typicky lidovecký postoj. Dokonce si myslím, že není náhodou, že se povedlo církevní restituce dojednat až v době, kdy KDU-ČSL nebyla ve sněmovně. Proto doufám, že alespoň teď budou mít pevný postoj k tomu, že se uzavřené smlouvy a zákony nemění.

Starostové a nezávislí (STAN) chtějí oslovovat nezávislé kandidáty z řad ODS v komunální politice, aby přešli pod jejich křídla. Co říkáte tomuto kroku politického partnera?

Když jsem se to dozvěděl, nebyl jsem nadšen. A podle toho, co předseda STAN Petr Gazdík slyšel na předsednictvu TOP 09, nebyl nikdo z nás moc nadšen. Je to jejich suverénní krok. Smlouva o spolupráci se STAN nás nijak nezavazuje ke spolupráci v komunálních volbách. Sice rádi vidíme, když naši komunální politici jdou dohromady, ale nejsou tím zavázáni. STAN je tedy v komunálních volbách spíše samostatným subjektem. Mohu k tomu říci jediné, TOP 09 by tohle nikdy neudělala, nikdo z nás tomu netleskal.

Petr Weikert

Euro, 11. 11. 2013, rubrika: Report, str. 30