Chceme obnovit jednotné inkasní a kontrolní místo

16. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

moderátorka

Co si o nápadu šéfa Senátu Štěcha, zvýšit odvody OSVČ, myslíte?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Návrh pana předsedy Senátu, druhého nejvyššího ústavního činitele v zemi, je naprosto nehorázný. Není ale ani moc překvapivé, že to zaznívá, protože to zapadá do politiky vládních stran. Ty si z honu na živnostníky a drobné podnikatele udělaly svoji prioritu a během celých 4 let nedělají nic jiného, než že živnostníkům ztěžují podnikání, svazují jim ruce dalšími povinnostmi a byrokracií. Zapadá mi to do mozaiky toho, co se vůči živnostníkům celé 4 roky právě kvůli této vládě děje.

moderátorka

Jak to všechno bylo za pravicových vlád a vlády, které se zúčastnila TOP 09? Tam nebyly žádné radikální změny.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Musíme si uvědomit, že v době Nečasovy vlády byla velká celosvětová finanční krize. Srovnávat ta období je poměrně nešťastné už jenom z tohoto hlediska, protože nyní ekonomika roste a máme opravdu velmi dobré hospodářské výsledky. 

moderátorka

Jak administrativní zátěž souvisí s ekonomickou krizí?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Administrativní zátěž se určitě měnila a k lepšímu, protože TOP 09 ve vládě prosadila zavedení jednotného inkasního místa a jednotného kontrolního místa. To bylo uzákoněno a mělo začít platit právě v tomto volebním období, v roce 2015. U takto zásadních změn musí dojít ke lhůtě, kdy se na to můžou všichni zúčastnění připravit. Tím by rozhodně došlo k rozvázání rukou všem podnikatelům i k úsporám na straně státu. To opatření jsme zavedli. 

moderátorka

Ale ono to neplatilo.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Tímto krokem jsme udělali přípravu. Naše vláda vládla 3 roky a všechny tyto kroky je potřeba nějakou dobu připravovat a uvádět k životu. Nelze to zvládnout za den. Mělo to platit v tomto volebním období, ale bylo to zrušeno hned po nástupu vlády Bohuslava Sobotky. My jsme se tedy ani nemohli seznámit s tím, jak konktrétně by to na celý systém a na živnostníky dopadlo. Vůli jsme měli a uzákonili jsme to. Mělo to platit a mohlo to zjednodušovat život všem.

moderátorka

To, jak jsou dnes nastavené odvody v poměru OSVČ a zaměstnanci, je v pořádku? Tam by se nic neměnilo? Není to nespravedlivé vůči zaměstnancům?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Určitě bychom jednu změnu rádi provedli. Ta se týká právě změn, které jsem zmiňovala, tedy jednotného kontrolního a inkasního místa, které chceme obnovit. Jedna z důležitých věcí je nikoliv zvedat odvody u živnostníků a podnikatelů, ale naopak je snižovat u zaměstnanců a zaměstnavatelů. Protože je v Česku zdanění práce jedno z vůbec nejvyšších v rámci Evropské unie, tak navrhujeme, abychom snížili odvody postupně až o 8 procent. Tím bychom nechali lidem více vydělat na čisté mzdě. To by srovnalo právě i výdaje za práci zaměstnanců, kteří by potom měli vyšší příjmy. To je mnohem spravedlivější, než se snažit rozdíl dohnat na straně živnostníků. 

moderátorka

Co je ale také fakt, a na to narážel Milan Štěch, že firmy nemají v určitých segmentech ekonomiky dostatek zaměstnanců a nemůžou pracovníky sehnat. Jak to řešit, když jste na začátku nápad Milana Štěcha hned odmítla?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Jeho nápad je v tomto směru naprosto hloupý. Akorát ukazuje, že si neuvědomuje, že strukturální nezaměstnanost, která se teď pojí s konjunkturou, ke které dochází, je problém, který nastává i v jiných zemích. Je zcela přirozený. Je tady zhruba něco málo přes 4 procenta nezaměstnaných, což je velmi nízká nezaměstnanost na to, aby docházelo k přirozené cirkulaci lidí. Kdokoliv má zájem, tak práci opravdu nalezne. Z tohoto hlediska si myslíme, že je nutné podpořit zaměstnavatele, a to i změnami zákoníku práce. Aby byla větší flexibilita na pracovním trhu. Aby bylo možné dovolit si zaměstnat člověka i na částečné úvazky, které jsou velice žádané třeba maminkami malých dětí, staršími lidmi, kteří mají těsně před důchodem nebo hendikepovanými. S tím tato vláda vůbec nic neudělala. Jsou to často lidé, kteří zůstávají zbytečně nezaměstnanými, přitom by rádi pracovali. Stejně tak se dá hovořit i o celé řadě změn, které je nutné udělat z hlediska zátěže zaměstnavatelů. Ty se týkají byrokracie. Ta už se prolíná nejen u malý a středně velkých, ale i u těch větších.

Zdroj: ČT24, 16. 6. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme