Chalánková: Zdražení kvůli EET zaplatí všichni občané

4. 8. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s místopředsedkyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Očekávání půl miliardy korun na příjmech daní z EET za jeden jediný měsíc fungování evidence tržeb v letošním roce. Je to relevantní očekávání, paní poslankyně Chalánková?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Tyto údaje a předpoklady se nezakládají na pravdě. Takové výnosy skutečně nebudou.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A to opíráte o co? Všichni máte stejnou statistiku a každý říkáte něco jiného. Tak o co to opíráte?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Především zde byla nastolena atmosféra strachu. Atmosféra toho, že čeští podnikatelé podvádějí, zejména ti střední a malí, ke kterým se tato povinnost bude také za chvíli vztahovat. S tím já nesouhlasím. Ten, kdo bude chtít obejít i tuto evidenci tržeb, ji stejně může obejít. Ale nelíbí se mi, že byla nastolena atmosféra, která dehonestuje podnikatelský stav, dehonestuje drobné a střední podnikatele. Jsem velice nespokojená zrovna jako podnikatelé z Olomouckého kraje, kteří mi píšou a kteří se se mnou scházejí.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A jak to ten podnikatel obejde? Musí mít zařízení, musí vytisknout stvrzenku, bude to v elektronickém systému. Jak to bude obcházet?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

To může. To je zcela jednoduché. Jednak budou muset podnikatelé zvýšit své výdaje na nákup těchto zařízení.  Chtěla bych především upozornit, že v pojmu elektronická evidence tržeb slyšíte to slovo evidence. Co v evidenci zavedeno nebude, nebude evidováno.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní poslankyně, jak se to bude obcházet?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Vždycky můžete evidovat jenom to, co tam zadáte. Uvědomme si všichni občané České republiky, že podnikatelé budou mít s pořízením techniky zvýšené náklady. Těch 5 tisíc to nebude, bude to 15% až 20% zvýšení nákladů a oni budou zdražovat. Takže ten výnos přinese i zvýšené náklady, které zaplatí opravdu všichni občané České republiky. Jsem znepokojena velkou nepřipraveností kampaně, která by to měla podnikatelům vysvětlit. Zbývá nám nějakých 120 dní a podnikatelé, se kterými se setkávám, nemají přesné informace, jaké by potřebovali. Situace na ministerstvu financí mě také nenaplňuje uspokojením, protože se domnívám, že celková připravenost ke spuštění elektronické evidence tržeb je tam velmi špatná.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Raisi, na základě čeho vy tvrdíte, že to přinese peníze, když je tady nějaký předpoklad podvádějících podnikatelů? Proč by nepodváděli i dál?

Karel RAIS, poslanec /ANO/

Tvrdím, že se to děje, protože jsou statistický údaje, kdy víme, kolik bychom měli teoreticky vybrat DPH a kolik se vybere v reálu. Je pak jasné, že se ten zbytek někde ztrácí. To je naprosto jasná záležitost. To jsou údaje těch 11,6 miliard, co jsem říkal, a 1,5 miliardy ročně, takže tam ten rozdíl je. A teď máte tři možné způsoby. Buď zvýšíte počty kontrolorů, kteří to budou kontrolovat, nebo se zavede elektronická evidence tržeb, anebo se namíchá lidský faktor, ti kontroloři s elektronikou. Je jasné, že ze začátku tak, jako když se zavádí každý informační systém, problémy budou. Tady zbytečně ale strašíme lidi. Prostě není možné, tak jak byl kolem kontrolního hlášení dost velký křik. Dneska je jasné, že to přináší peníze.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

To jsem velmi ráda, že tady zaznělo kontrolní hlášení. Podnikatelé mi říkají, že jim to kontrolní hlášení přineslo především zvýšené výdaje na daňové poradenství. Podnikatelé, zejména ti malí a střední, postupně mohou také své podnikání ukončit. A co budou dělat? Stanou se závislými na státu, nebo se stanou zaměstnanci velkých korporací, které jim nabídnou zaměstnání. Protože tyto velké korporace a notabene pan ministr Babiš, bude mít informace z terénu. Hovořím podobně jako představitelé Hospodářské komory. Jsem přesvědčena, že systém není správně připraven. Není ani připraven na spuštění k 1. prosinci letošního roku. A měl by z hodiny na hodinu fungovat bezchybně. Obávám se, že takto připraven není. Na drobného podnikatele s EET také dopadají drakonické sankce, které mohou znamenat okamžité ukončení jeho podnikání ze strany úřadů. Na druhou stranu úředník za svou chybu takto zodpovědný není.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní Chalánková, další téma se týkalo toho daňového odpočtu 5 tisíc korun, který prý nebude stačit, protože náklady budou daleko vyšší - až 30 tisíc korun. Řada z těch nákladů bude i opakovaných, to nebudou jednorázové náklady. Jak by k tomu vláda měla přistoupit?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Náklady určitě budou větší než 5 tisíc korun. Předpoklad je, že se zvýší náklady pro podnikatele o 15 až 20 %. Oni je pak samozřejmě promítnou do svých cen, zdraží své služby, zdraží své zboží a budou to platit všichni občané.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Platí, že dnešní opozice až bude vládnout, jestli bude někdy vládnout, elektronickou evidenci tržeb zruší? To stále platí?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Určitě ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Otevřeme ještě jedno téma v Událostech, komentářích. Ani po dnešku není jasné, jestli a případně jak hodně se zvýší platy řidičů linkových autobusů. Schůzka odborářů a zaměstnavatelů se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí nic nepřinesla. Odbory požadují, aby zákon stanovil minimální hodinovou sazbu 130 korun za hodinu. Pro zaměstnavatele je ale taková suma nereálná.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Poprosím paní Chalánkovou je 130 korun reálná hodnota platu řidičů?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Chleba těchto řidičů je určitě tvrdý a těžký. To slyšíme. Zejména jde o nezaplacené prostoje a podobně. Pracovní podmínky jsou velmi obtížné. Nicméně objednavateli této veřejné linkové autobusové dopravy jsou kraje. Jsem ráda, že k tomu dalšímu jednání by mohli být pozváni zástupci krajů. Domnívám se, že se to týká především krajů, kteří jsou objednavatelé této veřejné služby. Dosti mě udivuje jednání na úrovni ministerstva práce a sociálních věcí, které snad ani nemá zákonnou možnost, jak stanovit platy řidičů, které bylo bez účasti krajů. Druhá věc je zákon o veřejných zakázkách. Představte si situaci. Objednavatel, tedy ta veřejná správa, by zadala výběrové řízení a nešla by na nejnižší cenu. Pak se může objevit někdo, kdo řekne - ale vy nehospodaříte hospodárně, politikům nevěříme, mohli jste to udělat levněji. A pak se stane co? To je výkon politiky. Je otázka, jestli politikům budeme důvěřovat a svěříme jim i vyrovnávání těchto podmínek při objednávání veřejné služby. Protože jsem již pracovala jako náměstkyně hejtmana, vím, jak se objednává taková služba. Důležitá je kontrola poskytovatelů této veřejné služby a srovnání podmínek malých a velkých dopravců.

zdroj: ČT24, Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme