Chalánková: Vláda nezvládá řešit důchodovou reformu

9. 11. 2015

(editovaný přepis debaty s poslankyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

David BOREK, moderátor

Skoro pět milionů lidí využívá dobrovolné spoření na důchod. Toto penzijní připojištění má být nyní výhodnější. Poslanci odsouhlasili balík změn. Pro státní rozpočet to má představovat výdaj zhruba jedné miliardy korun ročně. Naše dnešní dva hosty sice dělí v tuto chvíli stovky kilometrů, ale spojuje je jedno téma, a to je ona důchodová reforma nebo důchodový systém. Do Olomouce zdravím Jitku Chalánkovou z TOP 09. Hezký večer.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Pěkný večer z Olomouce.

David BOREK, moderátor

A do západních Čech Václava Votavu, poslance ČSSD. Hezký večer i vám.

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Dobrý večer ze Stříbra.

David BOREK, moderátor

Pane Votavo, komu prospěje ta modifikace třetího pilíře, kterou dnes sněmovna schválila?

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Tak prospěje všem, kteří spoří jednak ještě v tom bývalém penzijním připojištění a nově v doplňkovém penzijním spoření. Podstatné jsou ty daňové úlevy, které jsme prosadili v našem pozměňovacím návrhu. To znamená jednak tedy zvýšení toho limitu pro osvobození od daně z příjmů z 20 tisíc, z 30 tisíc na 50 tisíc. To se týká těch příspěvků, které poskytuje zaměstnavatel zaměstnancům. A potom také daňové zvýhodnění u těch, co si spoří. Tam je to z 12 tisíc na 24 tisíc. To je možnost odečíst si samozřejmě ze základu daně.

David BOREK, moderátor

Paní Chalánková, místopředseda Kalousek mluvil o tom, že problémem této modifikace je, že se neřeší systémové problémy s důchodovým systémem. Chápu to správně, že výhrady TOP 09 byly vlastně spíše taktické. Chci se teď přímo ptát na tuto modifikaci. Když si odmyslíme debatu o důchodovém systému jako takovém, nevyhovovaly by vlastně TOP 09 tyto modifikace?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Pro pořádek je nutné říct, že TOP 09 hlasovala pro pozměňovací návrhy, o kterých hovořili kolegové Votava nebo Zavadil. To znamená, že TOP 09 skutečně podpořila spořící prvky ve třetím pilíři. Ať už se to týkalo daňových slev pro jednotlivce, pro zaměstnavatele, možnost spoření pro mladší 18 let a podobně. Protože to odpovídá programu TOP 09. Podporujeme spoření, zajištění na studium, zajištění na stáří. Toto je v pořádku.

David BOREK, moderátor

A ta absence systémového řešení?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

To je právě ono. Hovoříme tady pouze o prostředcích, které jdou do toho systému nad povinné odvody. Kdežto řádná důchodová reforma by se týkala toho, zda můžeme snížit povinné odvody na sociální a důchodové pojištění a přesměrovat je na spotřebu do budoucna. Tak také byla nastavena v minulém volebním období. To znamená, že v tuto chvíli ulevíme zaměstnancům v povinných odvodech. Důchodová reforma, tedy takzvaný druhý pilíř, byla samozřejmě v pořádku. Mohla být lepší, protože pan kolega Votava zcela jistě ví, ačkoli je tak daleko, že v koaličním vládnutí není všechno tak, jak by si jeden partner v koalici představoval. Byla proto přijata tak v takové podobě, v jaké byla. Lepší by byla, kdyby byla povinná. To znamená, že bychom ulevili na sociálních odvodech. Tyto prostředky by si dotyčný mohl spořit už na spořicím účtu podle různé modifikace, kterou by si vybral. Za 20 - 30 let by tam měl naspořeno. Kvůli penězům, které by chyběly v průběžném pilíři, byla zvýšena daň z přidané hodnoty, aby byl tento průběžný pilíř saturován. Daň z přidané hodnoty nechala současná vláda v původní výši, přestože byla určena na to, aby sanovala průběžný pilíř. Navíc vláda zrušila důchodovou reformu, která byla dobrovolná. Nic jiného ale nepřinesla. Ničeho jsme se za celé ty dva roky nedočkali.

David BOREK, moderátor

Pane Votavo, dočkali jsme se od této vlády, od vaší vlády za poslední dva roky něčeho zásadního? Nechme za závorkou to dnešní, jak jsme říkali, modifikace třetího dobrovolného pilíře.

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Tak já bych jenom chtěl reagovat opravdu na to, co řekla paní kolegyně Chalánková. My jsme už tehdy, když se projednávala, projednával druhý důchodový pilíř a tehdy byla sociální demokracie v opozici, jsme říkali, že prostě to není cesta správným směrem, že tento pilíř je pouze pro vysokopříjmové občany, že se řadě našich spoluobčanů nevyplatí do něho, do něho spořit. Paní kolegyně říkala, že byl dobrovolný. Ano, on byl dobrovolně povinný, protože pokud jste do tohoto pilíře vstoupili, nemohli jste z něj vystoupit třeba někdy, když by byla tíživá životní situace a člověk by si potřeboval vybrat peníze, prostě nemohl, musel v tom penzijním druhým pilíři zůstat po celou dobu až do dobu odchodu, odchodu do důchodu, kdy se mu mohla nějaká částka vyplatit. A tady jsme zdůrazňovali stále, že...

David BOREK, moderátor

Promiňte, pane Votavo, ta otázka zněla, ano, ale ta otázka zněla spíše...

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

...tento pilíř není garantován.

David BOREK, moderátor

...co vaše vláda za ty dva roky tedy nově udělala? Vy jste ji popisoval a logicky bylo to vaše velké volební téma, že jste zrušili, vlastně teď to finalizujete to zrušení, druhý pilíř. Ptám se, co jste za ty dva roky tedy nového do penzijního systému vnesli?

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Tak já myslím, že to zatraktivnění je jedním z prvků, který přispívá vlastně k tomu důchodovému systému. Máte pravdu, je třeba určitě reformovat ten průběžný pilíř. Ten je hlavní a zásadní. A to není jenom otázka této, této vlády. Je to otázka širšího konsensu, je to otázka dohody, celospolečenské dohody. Na tom třeba druhý, druhý pilíř vůbec nebyl na takové celospolečenské dohodě a konsensu. Takže to jistě není otázka jenom této vlády.

David BOREK, moderátor

A jenom když tedy teď trochu tedy zabrousím do jiného tématu, elektronická evidence tržeb je založena na velké celonárodní dohodě?

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Podívejte, nemůžeme směšovat elektronickou evidenci tržeb a důchodovou reformu. To jsou naprosto dvě jiné a zásadní věci. Elektronická evidence tržeb má vnést pořádek samozřejmě do placení daně z přidané hodnoty. Jde o to, abysme omezili krácení tržeb a samozřejmě státní rozpočet od toho také očekává určité prostředky, ale je to i otázka narovnání podnikatelského prostředí, nepochybně.

David BOREK, moderátor

To jsme ale trochu odbočili, i když hlásím se k tomu, že si za to můžu sám, protože jsem sem vnesl úplně jiné téma, tak pojďme zpátky k tomu vlastně dnešnímu tématu.

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Tak vy jste mi, vy jste mi to nahrál samozřejmě.

David BOREK, moderátor

Ano, ano, já samozřejmě se hlásím ke své vině za jistou tématickou rozbředlost v té poslední půl minutě. Zpátky k tomu současnému tématu. Třetí pilíř a jeho modifikace. S dovolením si oba dva, prosím, teď poslechněte a také přečtěte to, co jsme se dozvěděli o posledních číslech o průměrném typickém účastníkovi toho třetího pilíře. Tady jsou data z roku 2014. No, a typický účastník penzijního připojištění je žena, je jí 49 let, spoří si něco okolo 6,5 let a měsíčně uloží 623 korun. Paní Chalánková, vy jste řekla, že TOP 09 v podstatě se hlásí k těm modifikacím třetího pilíře. Ale od jaké úrovně třeba té měsíční úložky ten třetí pilíř začne být něčím systémovým, přestane být kosmetickou věcí nebo individuální pro někoho věcí, začne to být skutečně zásadní věc. Kolik by se muselo měsíčně spořit?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Ten třetí pilíř v žádném případě není systémové řešení.

David BOREK, moderátor

A nikdy to nebude systémové řešení?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Nikdy nebude, protože pořád hovoříme o penězích, které jdou nad rámec povinných odvodů. Chtěla bych se ještě vrátit k té důchodové reformě. Pan kolega Votava říkal, že nedošlo k celospolečenskému konsensu. Ono to nebývá jednoduché zejména v situaci, kdy opozice neustále hlásí, že v případě, že důchodová reforma, takzvaný druhý pilíř, bude povinná, tak ji okamžitě zruší. Tak je samozřejmě jasné, že do tohoto systému potom vstupovalo méně lidí.

David BOREK, moderátor

Ale promiňte, paní Chalánková, promiňte, já opětovně musím vrátit téma elektronické evidence tržeb. Vy říkáte to samé teď, když jste opozice, o elektronické evidenci tržeb.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Samozřejmě, protože elektronická evidence tržeb je velmi složité téma, které se netýká pouze odvodů daňových, ale také především shromažďování dat. Týká se to mnoha úrovní.Nejde pouze o daňové odvody, ale především o takzvaného Velkého bratra. Jde o shromažďování dat o všech podnikatelích a především o konkurenci některých podnikatelů.

David BOREK, moderátor

Tak, a podruhé jsme skončili u elektronické evidence tržeb, podruhé je to mojí vinou, takže opět podruhé se vracím k důchodové reformě. Pane Votavo, to penzijní připojištění, ten třetí pilíř podle vás skutečně může být v nějaké chvíli opravdu systémovou věcí, protože na rovinu si řekněme, že průměrná měsíční úložka šest stovek to neřeší problém toho, zásadně to neřeší problém toho, jakou budou mít lidé penzi a příjmy v penzi, až půjdou do penze.

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Tak nemůžeme se bavit jenom o nějaké průměrné úložce. Víte, jak dobře jak je to s průměrováním. Samozřejmě že tam taky spoří lidé, které, kteří můžou dát větší úložku, těm se to samozřejmě vyplatí více, protože mají větší státní, státní příspěvek, takže já, já bych neprůměroval nic. A navíc může samozřejmě přispívat zaměstnavatel, a to je významné, a je to i významné pro to, že teď jsme zvedli tedy tu možnost odpočítat si, odpočítat si od základu daně místo 30 tisíc 50 tisíc, což je, což je významné jak tedy pro toho účastníka, tak samozřejmě i proto toho zaměstnavatele, které to bude více motivovat, aby přispívali těm svým zaměstnancům.

David BOREK, moderátor

Tak já teď s dovolením opět přinesu...

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Takže já bych, já bych neprůměroval. To opravdu průměrování je taková, taková pochybná, pochybná věc. Samozřejmě rádo se průměruje všechno, ale jsou lidé, kteří ukládají více a mohou, mohou si dovolit uložit, uložit větší úložku.

David BOREK, moderátor

Já teď s dovolením přinesu mírný posun k tomu prvnímu, tedy státnímu, chcete-li, trochu nepřesně pilíři. A tady jsou čísla o bilanci o saldu onoho průběžného státního důchodového systému za loňský rok. Vybráno 359 miliard, deficit 43 miliard korun, což je tedy roční deficit pouze za jeden rok, ten systém byl v manku přes 40 miliard korun. Paní Chalánková, mně z toho vychází, že když je tam má dáti dal, tak buďto bude muset klesnout reálný výše důchodů, nebo se bude muset zvýšit sociální pojištění, anebo se bude muset sanovat tento schodek z jiných kapitol příjmů státního rozpočtu, nebo je čtvrtá, anebo je čtvrtá varianta...

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

On se samozřejmě sanuje.

David BOREK, moderátor

...nebo je čtvrtá varianta.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Důchodový účet se sanuje už roky, protože důchody jsou mandatorní výdaje. Je u nich jasné, že musí být vyplaceny. Pro příští rok je to zhruba 30 miliard korun deficit, který tam bude přidán z jiných daňových příjmů ze státního rozpočtu. Takto to běží rok za rokem. Kvůli tomu minulá vláda přišla s návrhem na důchodovou reformu a je přitom jasné, že se ta důchodová reforma vyrovná až za těch 20 - 30 let. Je potřeba po tu jednu generaci důchodový účet sanovat. Jde skutečně o velmi složitý systém. Pokud z ministerstva práce a sociálních věcí slýcháme, že přinesou reformu, která bude znamenat zastropování věku odchodu do důchodu, tak prosím, ale peníze na důchodovém účtu nám to zastropování nepřinese. V takové chvíli můžeme samozřejmě zjistit, jaký je demografický vývoj, jaká je situace na tom účtu, a pak se rozhodneme, jestli je to zastropování možné uchovat, nebo není. Na toto čekáme. Ministerstvo práce a sociálních věcí to stále nepřineslo do Poslanecké sněmovny.

David BOREK, moderátor

Pane Votavo, 40 miliard manko jenom za loňský rok. Co s tím? A zdůrazňuji ty tři možná pro někoho i politicky zlověstné varianty, buďto do toho stále lít peníze z jiných kapitol rozpočtu, nebo zvýšit lidem odvody na sociální pojištění, de facto daň, která se strhává z platu, no, anebo snížit reálnou úroveň důchodů.

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

No, tam je to především otázka zastropování maximální výše vyměřovacího základu, který je dneska na 48násobku průměrné mzdy. A to bych chtěl připomenout, že za minulé vlády, pravicové vlády to bylo 72násobek. Takže i to je jedna z cest. Samozřejmě těch cest je daleko, daleko více. A já říkám, ano, je třeba reformovat ten druhý pilíř tak, aby do toho nemusely, nemusely neustále se doplňovat prostředky ze státního rozpočtu.

David BOREK, moderátor

No, ale zatím se to tak děje, zatím se tak děje, pane Votavo. To se bude dít, předpokládám, do konce tohoto funkčního období, to asi se nezmění, je to tak.

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Tak nedokážu to hodnotit...

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

To se nezmění ještě po mnoho let.

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

...asi nemůžu mluvit za koalici, za koalici. Samozřejmě ano, v tom má paní kolegyně Chalánková to, že to ještě nějaký čas trvat bude, a já si netroufám říct, že to bude za v tomto volebním období, za této koaliční vlády. Ale znovu opakuji, je třeba dosáhnout určitého konsensu, je třeba o tom diskutovat, je třeba na tom pracovat na té důchodové reformě, ale musíme na ní pracovat společně, nejen koalice, ale i opozice.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Chtěla bych doplnit, že jak jsme dnes slyšeli, pan premiér a jeho vláda nemají v úmyslu zvýšit odvody na sociální pojištění. To je samozřejmě správně, protože i tak je cena práce velmi vysoká. Na druhou stranu jsme slyšeli, že by mohly být zvýšené daně pro některé firmy. To by ale ten účet sanovalo jenom opravdu v omezené míře. Stejně jako zrušení stropu. To jsou všechno věci, které problémy důchodového systému nevyřeší. Nesmíme také zapomenout, že důchodový účet je placen právě z peněz daňových poplatníků. To znamená, že pokud budeme mít hospodářství, které produkuje s vysokou přidanou hodnotou a ta společnost bude bohatší, tak samozřejmě i odvody a saturace důchodového účtu bude lepší. Takže ty systémy, ať už jde o školství, zaměstnanost, odvody či důchodové účty, spolu velmi úzce souvisí.

David BOREK, moderátor

Václav Votava, Jitka Chalánková. Oběma vám děkujeme, na shledanou.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Na shledanou.

Václav VOTAVA, poslanec /ČSSD/

Na shledanou.

zdroj: ČT 24, 6. 11. 2015, Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme