Chalánková: Stát má rodinám pomoci, ale ne platit alimenty

7. 4. 2016

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová chce prosadit tzv. zálohové výživné, které by stát vyplácel za nezodpovědné rodiče neplnící své povinnosti vůči původnímu partnerovi a svým dětem.

Na první pohled jde o logický návrh. Mnoho rodičů, zejména maminek samoživitelek, zůstává bez partnera, na alimenty čeká marně a protlouká se životem za pomoci sociálních dávek, často na hranici chudoby nebo pod ní. Státem placené alimenty nejsou ničím jiným než další sociální dávkou. A tak by možná některé rodinné rozpočty zachránily. Jenže je tu potíž. Tímto opatřením se přenáší soudem určené plnění povinnosti z občana na stát. Nabízí se proto otázka, zda tím problém vyřešíme. Možnosti státu, jak vymáhat neplacené alimenty, zůstávají stejné, tedy velmi omezené.

Žádné nové páky na chronické neplatiče alimentů nemáme. A ani ministryně se netají tím, že úspěšnost vymáhání alimentů z neplatičů bude i nadále minimální. Nezodpovědní rodiče, kteří si své povinnosti neplní, jen uvidí, že stát se o jejich rozpadlé rodiny stejně postará. A že je zas o něco snadnější se svých rodičovských povinností a zodpovědnosti ke svým dětem kdykoliv vzdát. TOP 09 jako konzervativní strana ctí zodpovědnost. Nemůže tedy s takovým přístupem souhlasit.

Jsme připraveni podpořit jen systémová řešení, kterými stát rodinám v nouzi bude pomáhat, aniž by tím znevážil povinnosti rodičů vůči vlastním dětem. Určitě je možné vést debatu nad stanovováním výše výživného.

Je také pravda, že v některých rodinách kvůli chudobě nemají děti dokonce ani na obědy ve školách. Alarmující situaci zejména v některých regionech mi opakovaně potvrzují praktičtí dětští lékaři, s nimiž jsem v kontaktu.

Pomoc státu takovým rodinám by měla být samozřejmá. Jen musí být dobře promyšlená, cílená a individuální. Tedy přesný opak toho, o co se svými plošnými projekty snaží pro změnu ministerstvo školství.

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

zdroj: Právo, 7. 4. 2016