Chalánková: Společným usnesením k migraci jsme překonali rozpory

2. 10. 2015

(editovaný přepis debaty, které se účastnila poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Trvalé kvóty na uprchlíky ne. Žalobu na Evropskou unii kvůli současným kvótám taky ne. To je výsledek dnešního asi sedmihodinového debatování poslanců o tom, kterak si vláda v posledních dnech vedla v řešení uprchlické krize. Podle opozice šlo o komedii. Ne ta dnešní debata, ale postup kabinetu při vyjednávání s evropskou osmadvacítkou. Budeme podrobnější, Události, komentáře jsou na začátku, dobrý večer. Příliv běženců do Evropy jen tak nepoleví. Podle nového odhadu OSN jich letos přeplave Středozemní moře na 700 tisíc a stejně tak i příští rok. Čeští poslanci věnovali dohadům o českých uprchlických postojích značnou část dnešního dne. Kromě odmítnutí kvót i žaloby poslanci naopak podpořili opatření, která povedou k lepší ochraně vnějších hranic Unie, k navracení lidí bez práva na azyl zpátky domů a k tvrdšímu postupu proti pašerákům lidí. Ve studiu místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Jitka Chalánková, dobrý večer.

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní Chalánková, předseda Karel Schwarzenberg mluvil o tom, že by se nemělo remcat, prostě nás demokraticky přehlasovali, to se stává, to je stanovisko TOP 09 a Starostů?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Já jsem velice ráda, že TOP 09 dnes navrhla usnesení v Poslanecké sněmovně, které podporuje vládu. Chtěla jsem s tím přijít už minule.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ale taky, s odpuštěním a použitím slovníku pana Schwarzenberga, také remcáte proti kvótám, i když jsme prostě byli demokraticky přehlasováni.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Právě v tomto usnesení Poslanecká sněmovna konstatuje, že rozhodnutí, která se týkají velmi závažných situací, mají být jednomyslná. Také vyjadřujeme nesouhlas k povinnému redistribučnímu mechanismu, tedy k těm opakovaným kvótám. Jsem velice ráda, že toto usnesení Poslanecká sněmovna schválila.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, a na tom se, na tom, že kvóty ne, tedy se shoduje v podstatě asi celá česká politická scéna. Proč ne ten soud?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /TOP 09/

To je další věc, protože je otázkou, jakým způsobem by se ty povinné kvóty vymáhaly. Zejména proto, že ti migranti jsou různí. Někteří skutečně potřebují pomoc, protože prchají z válkou zničených míst. Někteří jsou ale i ekonomičtí migranti. To je velmi důležité rozlišovat. Pokud tady nebudou chtít zůstat, tak je otázkou, jakým způsobem by chtěl Brusel po České republice ty kvóty vymáhat.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A odpověď na otázku, proč ne k soudu tedy?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /TOP 09/

V tom případě mám návrh, že pokud by nešlo realizovat povinné kvóty a Brusel by s tím nebyl spokojen, ať podá žalobu na Českou republiku. Jsem ale velice ráda, že jsme dnes překročili stín nějaké stranické řevnivosti a že TOP 09 podpořila vládu v jejím úsilí. Tato vláda potřebuje silný mandát Poslanecké sněmovny, když jede na vyjednávání. V tom usnesení všechny kroky jsou. A o té možné žalobě jsem také hovořila. Pokud nebudeme plnit tato nařízení, tak nechť podá žalobu Brusel.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Rozumím. Ale ta otázka na pana Benešíka, co uděláte pro to, aby se to neopakovalo? Ne zvrátit to minulé rozhodnutí, ale aby se to neopakovalo, aby se z Bruselu příště odjelo s tím, trvalé přerozdělování uprchlíků nebude.

Ondřej BENEŠÍK, poslanec, předseda výboru pro evropské záležitosti /KDU-ČSL/

Tak to je samozřejmě spíše otázka na pana premiéra, popřípadě na pana ministra vnitra.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tak jste tu reprezentant vládní koalice a šéf výboru pro evropské záležitosti.

Ondřej BENEŠÍK, poslanec, předseda výboru pro evropské záležitosti /KDU-ČSL/

Nicméně ano, vyjednávat, samozřejmě vyjednávat, vyjednávat o blokační menšině. Myslím si, víte, problém je také v tom, že, a já s tím naprosto nesouhlasím, prostě já, já si myslím, že ty kvóty jsou nesmysl, nebudou fungovat, vůbec nic neřeší, na tom se shodneme všichni, ale my vyjednávat, my musíme, my musíme najít ...

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ano, to se opakujete, ale ptám se na to, čili vyjednávat, vyjednávat, vyjednávat, to je to řešení, ano.

Ondřej BENEŠÍK, poslanec, předseda výboru pro evropské záležitosti /KDU-ČSL/

My musíme najít koalici, která toto zablokuje, prostě ten, my musíme najít koalici pro to, která bude chtít řešit ten problém a nebude chtít řešit jeho důsledky, a to je, to je samozřejmě, a to je samozřejmě na našem diplomatickém úsilí, čili to je jediná věc, kterou můžeme dělat.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Já ještě doplním, že jsou to právě taková hlasování, která mají být přijímána jednohlasně. Tento mandát dnes Poslanecká sněmovna vydala.

Petr FIALA, místopředseda výboru pro evropské záležitosti /ODS/

Tak já nechávám kolegy z té tady nově vzniklé proevropské koalice mluvit, ale co tady slyšíme? No slyšíme, budeme vyjednávat, ono se to nebude opakovat, a když to nepůjde, no tak zase to nějak půjde. Ne, tohle je špatně. A když se ptáte, a já vám odpovídám ...

No a co tedy? Tak co?

Petr FIALA, místopředseda výboru pro evropské záležitosti /ODS/

Přece Česká republika může uspět. Já souhlasím, že můžeme vyjednávat a hledat tu většinu jedině tehdy, nebo tu menšinu, jedině tehdy, když budou aspoň její představitelé jednat v souladu, a to se evidentně nestalo, prostě jestliže ministr vnitra někam odjížděl, neměl informace, které měl premiér, tak nemůže žádné vyjednávání dopadnout dobře, ale Česká republika v podstatě nevyjednávala. Podívejte se, jak dopadlo to jednání kolem V4. A ještě vám řeknu jednu věc. Pokud Slovensko uspěje a my neuspějeme, tak oslabení budeme my, protože tam nezáleží jenom na tom legálním kroku, ale záleží samozřejmě na té politické odvaze. Pokud bysme se tomu postavili, řekli ne, tohle nepřipadá v úvahu, kvóty neakceptujeme, podáváme žalobu, no tak bychom si svoji pozici podle mě naopak posílili. Takhle jsme prostě přehlasovatelní a příště se nám to stane zase. A nejde jenom o migranty ...

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tak ano, uvidíme, uvidíme, jestli se vyjedná nebo ...

Petr FIALA, místopředseda výboru pro evropské záležitosti /ODS/

Jde i o ten precedentní případ.

Daniel TAKÁČ, moderátor

... nevyjedná, ano. K těm opatřením, která jsou za tím, teď nechcem stranou kvóty, na tom je shoda, co dál, ochrana, jak to máte v tom usnesení, ochrana vnějších hranic Unie, navracení lidí bez práva na azyl zpátky domů, tvrdší postup proti pašerákům lidí, tam je shoda?

Tam je shoda. Určitě.

Pane Benešíku.

Ondřej BENEŠÍK, poslanec, předseda výboru pro evropské záležitosti /KDU-ČSL/

Naprostá shoda. Těch opatření je daleko víc, my po nich voláme zhruba rok jako KDU-ČSL.

Stejně tak TOP 09.

Shoda?

Petr FIALA, místopředseda výboru pro evropské záležitosti /ODS/

Shoda samozřejmě je, ale pro mě jsou tu nepochopitelné věci, třeba Poslanecká sněmovna dnes nepodpořila náš návrh, který zněl - Poslanecká sněmovna nepodporuje zásahy proti pašerákům lodí. Já nechápu, proč Poslanecká sněmovna nesouhlasí s tím, abychom likvidovali pašerácké lodě, respektive proti nim zasahovali. To je naprosto důležitá věc. Nebo Poslanecká sněmovna nepodpořila to, že máme odmítnout možnost sjednocení dávek pro běžence v zemích Evropské unie. To by dalo vládě mandát pro vyjednávání ve věci, která je extrémně důležitá pro Českou republiku. Nic z toho se nestalo.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Já se k tomu hlásím, protože v obecnější podobě jsou tyto zásahy i v tom usnesení.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Je to odmítnutí dávek společných, sjednocených? Ano, obecné konstatování pašeráků je, ty dávky?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Odmítnutí. To je obecné konstatování, určitě.

Petr FIALA, místopředseda výboru pro evrop,ské záležitosti /ODS/

Ale to naše bylo konkrétní.

Prosím, paní Chalánková.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Vaše bylo konkrétní, to uznávám.

Ondřej BENEŠÍK, poslanec, předseda výboru pro evropské záležitosti /KDU-ČSL/

KDU-ČSL a já osobně jsme tyto dva návrhy ODS podpořili, protože prostě boj proti pašerákům je naprosto klíčový a my jsme to podpořili. Nechápu, z jakého důvodu to neprošlo. A co se týče sjednocování těch dávek, tak já jsem to také osobně podpořil, respektive byl jsem proti tomu, aby se ty dávky sjednocovaly, ale za předpokladu, že bysme se blížili německému modelu, to znamená velmi štědrému modelu, který sem láká ty migranty, pokud by ta situace byla opačná, to znamená, že by se Unie shodla na tom, že přijme například velmi, velmi konzervativní český model nebo například bulharský nebo rumunský, tak bych byl samozřejmě naopak proti, protože pokud by ty dávky a to sociální zabezpečení bylo na úrovni, jako je v České republice, Bulharska nebo Rumunska, to znamená opravdu velmi konzervativní a zodpovědné, tak máme vyřešený velký problém, prostě ekonomický migrant do Evropy nepůjde. Takže to je za mě.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Čili principiálně společná nebo nespolečná politika, to není tak důležité, spíš jde o to, jaká. Když to bude ta blíž k nám, tak ano, tak byste s tím souhlasil.

Ondřej BENEŠÍK, poslanec, předseda výboru pro evropské záležitosti /KDU-ČSL/

Samozřejmě, já prostě říkám na rovinu, já odmítám to, že pokud s něčím přijde Německo nebo Francie nebo Velká Británie, je to evropské nebo více evropské, a pokud s tím přijde Česká republika, tak je to méně evropské? Prostě my jsme všichni v jedné Evropské unii, všichni tam máme stejný hlas a my si musíme hledat vlastní politiku a snažit se prosazovat naše názory. A já si myslím, že strašná spousta nebo velká spousta názorů, které má Česká republika ohledně evropské integrace, je naprosto správná, jenom si je musíme umět prosadit.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No to si myslí v každé zemi určitě, sjednocovat, nesjednocovat dávky nebo jiné věci?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Chtěla bych k tomu přidat ještě jednu věc. Toto obrovské množství lidí se vydalo na cestu do Evropy nejenom za těmi dávkami, ale i z jiného důvodu. Evropská civilizace je v současné době velmi oslabena sama sebou, protože ztratila povědomí o hodnotách, na kterých byla vystavěna a na kterých vyrostla. Pokud má jiná civilizace vůli mít děti, má vůli po smyslu života, tak naše civilizace tuto vůli ztratila. Ztratila povědomí o hodnotách. Děti mít nechce, ať je ten stát bohatý, nebo chudý. Ať má stát jakákoliv opatření mají rodiny v Evropě velmi málo dětí.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tak uvidíme, co v Bruselu na dalších jednáních vznikne. Budeme to určitě komentovat. Dámo a pánové, děkuju za účast v Událostech, komentářích, na shledanou.

Na shledanou.

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 1. 10. 2015