Chalánková: Regiony mají v Evropské unii velké uplatnění

Rozhovor s poslankyní Jitkou Chalánkovou

11. 8. 2012

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR působíte dva roky ve výboru pro sociální politiku a výboru pro evropské záležitosti. Jak byste letmo shrnula výsledky své práce?

Jedním z kroků, kterým se mi podařilo zmírnit potíže s financováním pečovatelských služeb poskytovaných přímo v domácnostech, bylo zajištění peněz pro tyto služby. Šlo především o Charitu v Olomouckém a Zlínském kraji. Podařilo se mi zajistit pro regionální služby čtyři milióny korun, což jim pomohlo přežít. Nyní se snažím napomoci komplexnímu řešení, které spočívá v nastavení transparentních pravidel pro financování sociálních služeb tak, aby poskytovatelé měli rovnou možnost přístupu k penězům bez ohledu na to, jestli je zřizovatelem kraj, obec nebo nezisková organizace. Debata o tom musí být široká a nelze si tento problém přehazovat mezi resorty a politiky jako horký brambor.

Do regionu se vám podařilo sehnat i peníze z EU. Kam putovaly?

Myslím, že skoro každého z nás se nějak dotkly nebo mohou dotknout bleskové povodně. Takové, jaké si na Moravě pamatujeme třeba z května 2010. Proto jsem velmi usilovala, a nakonec s úspěchem, o získání peněz z fondu solidarity EU na pomoc postiženým obcím. Peníze schvalovala vláda ČR. Já jsem k tomu vypracovala zpravodajskou zprávu pro výbor pro evropské záležitosti. Na opravy silnic, mostů a infrastruktury přišlo z Evropské unie 6,4 miliónu korun pro 15 měst a obcí v olomouckém kraji. Tuto souvislost je dobré si připomenout při debatě o našem členství v EU. Uvědomit si, že čerpání peněz bereme jako samozřejmost, ale Unie funguje jako celek, kde se vyjednává a citlivě se vnímá postoj jednotlivých států. EU se zabývá regiony, a máme tam proto možnost uplatnění.

Která další úspěšná řešení byste připomněla?

Skupiny lidí u nás trápil léta neřešený problém. Týká se sirotčích důchodů v případě, kdy zemřel živitel, který ještě nesplnil potřebnou dobu pojištění pro vznik sirotčího důchodu. Podařilo se mi zmírnit podmínky pro přiznávání důchodů pro sirotky. Za úspěch považuji i změnu s kompenzacemi za nevyplacené odstupné. V rámci úsporných opatření byl systém nastaven tak, že zaměstnanec, který přišel o práci a měl nárok na odstupné, mohl pobírat dávky v nezaměstnanosti až po uplynutí doby odstupného. Jenže když zaměstnavatel odstupné nevyplatil, žili lidé několik měsíců bez prostředků. Pomohla jsem prosadit změnu, že zaměstnanec dostane kompenzaci odstupného a stát si pak tuto věc řeší s bývalým zaměstnavatelem. V této době probíhá výstavba poslední etapy kanalizace v Plumlově. Jde o jedno z mnoha opatření, které souvisí s projektem Čistá Hloučela a vodní nádrž Plumlov. Tento projekt se mi podařilo prosadit ještě ve funkci náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje.

Jiří Růžička

Právo, 11. 8. 2012, Rubrika: Střední a Východní Morava, str. 12

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme