Chalánková: Počet lidí ve vyloučených lokalitách roste

27. 5. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslankyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

V čem vy vidíte nárůst ghett v ČR?

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Já se touto problematikou zabývám dlouhodobě a vidím, že i současná levicová vláda si s tím úplně zázračně neví rady. My jsme se s paní ministryní potkávali běžně v minulosti při návštěvě některých sociálně vyloučených lokalit. Když vidíme čísla, ty nám rostou. Počet lidí, kteří žijí ve vyloučených lokalitách, vzrostl z 80 tisíc lidí na 115 tisíc lidí. To je nárůst o 35 tisíc lidí. Příčin a způsobů, jak to řešit, je mnoho. Nabídka je velká, slyšeli jsme zde z tiskové konference paní ministryně, že chtějí využít nabídky z Evropských fondů. Já bych jen chtěla varovat, že všechny peníze, které do této oblasti budeme dávat, tak jsou to peníze daňových poplatníků, a proto je nutné velmi šetrně s nimi nakládat.

Ty tři oblasti, kterými bychom se měli zabývat, tak je to určitě oblast vzdělávání, pak je to otázka bydlení a zaměstnání. O této oblasti bych mohla hodně dlouho hovořit. Pokud se týká vzdělání, je dobré tyto děti z romských rodin dostat dříve ke vzdělání. To znamená do předškolního vzdělávání. Zase bych to ale neřešila paušálně povinně pro všechny děti, ale jako sociální záležitost určitých skupin obyvatelstva, které to potřebují. Je zde složitý systém takzvaných příspěvků na bydlení a k tomu ještě doplatků na bydlení. To je samostatná kapitola. Momentálně to diskutujeme s ministerstvem práce a sociálních věcí nad koncepcí sociálního bydlení. Domnívám se, že diskuze bude ještě dlouho probíhat, protože je otázkou, zdali se vyloučení práce v těchto sociálně umístěných komunitách, nebo se půjde tou cestou housingfirst. Napřed bydlení, a pak se budeme těmto rodinám věnovat. To je diskuze, která by měla být opravdu podrobná. Je potřeba také jednat se Svazem měst a obcí.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Existují pochyby na straně státu a existují pochyby na straně obcí a nezájem řešit tuto situaci?

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Dostali jsme se dál. Já tu debatu mám již od roku 2004. Od té doby, kdy vznikla první analýza pana Gabala v roce 2006. V té době to vypadalo, že bude potřeba se vrátit a zhodnotit zvýšený model správy. Dneska jsme slyšeli, že tyto problémy obce řešit umí a já jsem se dokonce dostala na jednání Svazu města obcí. Tam skutečně vznikla dohoda, že si obce již nebudou tyto lidi, kteří si neumí udržet bydlení, stěhovat z obce do obce a kupovat levné nemovitosti. Už tímto způsoben nepůjdou, protože ten systém vlastně neznamená, že se něco vyřeší. Jen to, že se budou přesouvat. Takže ty obce už chtějí spolupracovat. Pokud jsme se tady bavili o zaměstnávání. Zase bych řekla k tomu. Pokud dotujeme, musíme říci, že využíváme peněz daňových poplatníků a podporujeme některá místa. V určitou dobu to vhodné je, ale je potřeba se také podívat na spektrum nabízejících pozic. Není pro mnoho lidí, ta práce, co byla dřív - v zemědělství, lesnictví. Ta už vymizela. Takže je to složitá situace pro tyto lidi. Nezapomeňme, že v těchto lokalitách jsou neblahé jevy, a to je práce na černo. Na co bych ještě upozornila, je drakonický problém. Lichva, která terorizuje občany. Není to zodpovědnost státu.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Jak vidíte situaci v agentuře sociálního začleňování. Dnes by měl Ministr Dienstbier oznámit nového šéfa této agentury.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Vnímám to velmi citlivě, protože s panem Šimáčkem jsme také pořádali například semináře ohledně zadlužení obyvatel, o kterých jsem chvíli hovořila. Na druhou stranu, není mi jasný postup, že ti zaměstnanci dávají výpovědi a chci se s nimi sejít, protože nevím, jestli je to ideální a šťastný postup. Tím nechci obhajovat kroky pana ministra, protože neznám všechny důvody, proč to udělal takto, ale zase na druhou stranu by měli umět úředníci vysvětlit, proč tímto způsobem tento nátlak vyvíjejí.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Děkuji a přeji vám hezký den.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Také děkuji a na shledanou.

zdroj: ČT24, 27. 5. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme