Chalánková: Opozice propásla diskusi o sociální reformě

Rozhovor s poslankyní Jitkou Chalánkovou

5. 2. 2013

Martin KŘÍŽEK, moderátor

K sociálním kartám už by nemusel být povinně účet u České spořitelny. Lidé by mohli dávky dostávat od státu také přímo na své konto u jiné banky nebo poštou. Takový návrh zaslala minulý týden ministryně práce Ludmila Müllerová premiéru Petru Nečasovi. Oba úřady teď tuto i další změny formulují do paragrafů. Už na konci loňského roku premiér slíbil, že používání sKaret bude dobrovolné. Povinně mají sloužit jenom jako průkazky. Mezi lidmi bylo začátkem února téměř 250 000 sKaret a zatím se přes ně vyplatily asi 3 miliardy korun. Do našeho parlamentního studia teď zdravím místopředsedy výboru pro sociální politiku, poslankyni TOP 09 Jitku Chalánkovou. Dobrý den.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku

Dobrý den.

Martin KŘÍŽEK

A poslance sociální demokracie Romana Sklenáka. I vám dobrý den.

Roman SKLENÁK, poslanec /ČSSD/, místopředseda výboru pro sociální politiku

Dobrý den.

Martin KŘÍŽEK

Paní Chalánková, tak to je další poměrně významný posun u sKaret. Co říkáte na to, že by k nim teď nemusel být povinný účet u České spořitelny?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Tak určitě jsem velice ráda, že došlo i na upozornění, které jsme aplikovali při jednání výboru pro sociální politiku už v srpnu 2011 a v podstatě nyní se chystají paragrafová znění na tato upozornění.

Martin KŘÍŽEK

Pane Sklenáku, sociální demokracie tenhle projekt ostře kritizuje. Vítáte tedy takovou změnu?

Roman SKLENÁK

Samozřejmě, že ji vítáme a říkáme konečně. V situaci, kdy, jak uvedlo samo ministerstvo práce a sociálních věcí, 89 procent příjemců sociálních dávek má svůj vlastní účet a Česká spořitelna v podstatě v tuto chvíli funguje pouze jako prostředník, který peníze přeposílá na účty těchto příjemců, tak se ukazuje, že ten projekt je skutečně naprosto nesmyslný a zaplať pánbůh, že tedy ministerstvo tohleto uznalo a přestalo hájit nehájitelné.

Martin KŘÍŽEK

Já jen dodám pro úplnost, že jsme zvali i zástupce České spořitelny. Ta se ale zatím nechce vyjadřovat, dokud nebude na stole konkrétní návrh. Pane poslanče, stačila by vám taková úprava, nebo trváte jako hlavní opoziční strana na tom, aby byl celý projekt sKaret zrušen?

Roman SKLENÁK

Já samozřejmě bych chtěl vidět ty návrhy v paragrafovém znění, jak přesně si to ministerstvo práce a sociálních věcí představuje, jakou tedy po zrušení té platební funkce sKaret ty sKarty budou mít, jaké další funkce. Pokud to bude tedy jen průkazka, tak samozřejmě proti tomu nic nenamítáme. Ale já bych chtěl upozornit na jednu věc. Tohleto jsou jen úvahy, ale dnes a každý den i po upozornění úřadu pro ochranu osobních údajů, že tedy dochází k nezákonnému jednání, tak ministerstvo práce a sociálních věcí, respektive úřady práce každý den předávají České spořitelně další stovky a tisíce osobních údajů v rozporu se zákonem a já tedy nechápu, proč, pokud ministerstvo práce a sociálních věcí uvažuje směrem, o kterém se bavíme, proč nepozastavilo okamžitě vydávání sKaret. Ostatně k tomu ministerstvo vyzval sociální výbor sněmovny již koncem loňského roku.

Martin KŘÍŽEK

Paní Chalánková, když vidíte, jaké problémy sKarty provázejí, teď možná zmizí další povinnost, nebylo by skutečně lepší a pro lidi jednodušší prostě sKarty zrušit?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Tak já se chci vyjádřit hlavně k tomu, že jsme již na tom výboru upozorňovali jednak na potřebu ochrany osobních údajů, to tam skutečně proběhlo a za druhé chci ještě říci, že tam přesně byla ta platforma nebo ta možnost, když jsme mohli vydiskutovat změny, které se mohly realizovat v tomto projektu. A tehdy, to mě velice mrzí, byla ta situace poměrně komplikovaná při projednávání na výboru, protože v té sociální reformě byla ještě spousta dalších opatření, která šla poměrně dosti přes sebe, a vydiskutovat je nebylo jednoduché, ale toto upozornění tam skutečně zaznělo a nechci zazlívat opozici, ale opustila jednání tohoto výboru právě tehdy v tom srpnu. Nebylo to jen z tohoto důvodu, to určitě ne, ale vlastně ten prostor tehdy nevyužili.

Roman SKLENÁK

Já jenom jestli na to mohu krátce reagovat.

Ano.

Roman SKLENÁK

My jsme tehdy neměli jinou volbu, protože nám byly předloženy materiály velmi obsáhlé, v rozsahu několika desítek stran těsně před jednáním toho výboru, a pokud jsme se k tomu měli nějakým způsobem relevantně vyjádřit, tak to nebylo možné učinit během několika minut, tak proto jsme museli zvolit tuto formu. Jen na vysvětlenou.

Martin KŘÍŽEK

Připomeňme, že celý projekt sKaret odstartoval loni za exministra Jaromíra Drábka. Jeho úřad uzavřel s Českou spořitelnou exkluzivní smlouvu na 12 let. Když se ale teď  vážně uvažuje o tom, že účet u spořitelny nebude povinný, to bude pro banku jistě méně výhodné. Paní poslankyně, nehrozí, že bude banka požadovat od státu nějaké kompenzace?

Jitka CHALÁNKOVÁ

No samozřejmě arbitráže tam hrozí, ale to je situace, kterou už bude řešit ministerstvo práce a sociálních věcí, potažmo vláda České republiky s bankou. Toto je skutečně situace, kterou legislativci neřešili při projednávání zákona.

Martin KŘÍŽEK

Může tohle být ten hlavní důvod, proč kromě třeba politické vůle se koalice nechystá ten projekt opustit?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Ne, tak takovou informaci určitě nemám, protože chce využít právě identifikační funkce karty, zrychlení odbavování klientů na přepážkách úřadů práce, eventuálně při kontrolách nákupů u některých typů dávek hmotné nouze.

Martin KŘÍŽEK

Pane poslanče, slyšeli byste na argument, že vypovězení smlouvy s Českou spořitelnou by mohlo představovat takové dodatečné výdaje, že je lepší projekt nechat na živu a upravit ho nějak?

Roman SKLENÁK

My na toto máme poněkud jiný názor. My jsme už vyzvali premiéra Nečase, aby zaúkoloval ministerstvo práce a sociálních věcí tím, aby podalo žalobu na neplatnost smlouvy mezi ministerstvem a Českou spořitelnou. My jsme totiž podle našich právních analýz přesvědčeni, že ministerstvo nemělo oprávnění takovou smlouvu uzavřít, že ta smlouva je neplatná. Ale, bohužel, neplatnost u soudu může napadnout pouze jedna ze stran, čili musí tak udělat MPSV a my jsme právě proto chtěli, aby vláda tímto přímo zaúkolovala ministerstvo a domníváme se, že to by bylo nejčistší řešení celého problému.

Martin KŘÍŽEK

Říká poslanec ČSSD Roman Sklenák. Naším hostem byla také poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková. Děkuji vám oběma. Na slyšenou.

Na shledanou.

Roman SKLENÁK

Taky děkuji. Na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 5. 2. 2013