Chalánková: Odchod do důchodu v 65 je populismus vlády

6. 9. 2016

(editovaný přepis debaty s místopředsedkyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

Moderátor

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL jednomyslně shodla na návrhu, který stanovuje odchod do důchodu v 65 letech. Vy jste mluvili o plakátovém populismu, o okupování voličů, proč?

Jitka Chalánková, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Tento návrh považuji za plakátový populismus, přesně tak, jak jsem říkala. Vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL se na tom sice jednomyslně shodla, nicméně ten návrh vůbec neřeší stav důchodového účtu a situaci důchodců, kteří půjdou do důchodu až v roce 2030. Současná vláda tím navíc zaváže i další vlády, které teprve přijdou, aby celou situaci řešily. Tato vláda pouze dokázala zrušit systémovou reformu, která mohla umožnit spoření na důchod a odloženou spotřebu pro mladší generace. Místo toho přišla s plakátovým návrhem, u kterého se může v roce 2030 ukázat, že vůbec k ničemu není. Vláda také říká, že by každých pět let došlo k přehodnocení demografické situace. To ale můžeme dělat průběžně a přesně tomu odpovídá predikce odchodu do důchodu, kterou máme nyní před sebou. Můžeme ji chtít zaklít, můžeme ji nechtít vidět, můžeme si stanovit jakýkoli limit odchodu do důchodu, ale vždycky se musíme bavit o tom, jak vysoké budou důchody, které nikdo nechce snižovat. Z čeho budeme důchody v roce 2030 doplácet, pokud nám důchodový účet nebude stačit?

Moderátor

Co Vám na návrhu, který teď vláda schválila, konkrétně vadí? Je to ten strop stanovený na 65 let nebo to, že návrh začne reálně dopadat na život v Česku až v roce 2030 a do té doby se vystřídají další vlády?

Jitka Chalánková, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Je to všechno dohromady. Vládní návrh vůbec neřeší situaci vyplácení důchodů, a to zejména pro mladší generace. Vůbec se netýká současných důchodců. Proto jsem říkala, že to může znít líbivě, ale každý ví, že lidé v těžkých profesích nejsou nad 60 let v takové zdravotní kondici. To se musí řešit jinými způsoby sociálního systému nebo rekvalifikací. Na druhou stranu důchodový účet ty peníze není schopen získat, pokud Česká republika zázračně nezbohatne. Buď se začne rodit vysoký počet dětí, což se nezdá, nebo se zvýší výroba tzv. přidané hodnoty. To znamená, že nebudeme nadále levnou montovnou Evropy, ale budeme pracovat v takových profesích, které přinesou do pokladny státu mnohem větší příjmy. Tyto příjmy pak budeme moci využít na sanaci důchodového účtu. Nesmíme zapomenout, že důchody se vyplácejí z průběžného systému, to znamená pouze peněz, které současně odvedou pracující lidé. V současné době jsou ty odvody tak vysoké, že dusí zaměstnavatele a dusí i ekonomický rozvoj.

Moderátor

Na zastropování odchodu do důchodu na 65 letech byla shoda v programovém prohlášení vlády. Pak se proti této variantě postavil Andrej Babiš. Nakonec ale vláda souhlasila a jednomyslně tento návrh schválila. Jak to vnímáte?

Jitka Chalánková, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Připomněla bych malou technickou drobnost. Důchodová komise se tímto návrhem zabývala. Nakonec vládě doporučení nedala. Co se týče vaší otázky. Jde o takové běžné politické půtky, je to zajímavé pro média a možná pro veřejnost. Výsledek je ale jasný. Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se jednomyslně shodla na návrhu, který nic neřeší.

Moderátorka

Jak to chápu z Vašeho pohledu, návrh nějak zásadně neškodí. Postavíte se proti němu v Poslanecké sněmovně?

Jitka Chalánková, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Určitě jej odmítneme. Nedá se říct, že neškodí, protože se můžeme v současné době podívat do budoucna na mnoho let dopředu. Již dnes máme před sebou velkou řadu čísel, která nám ukazují, kolik musíme do důchodového účtu doplácet. Na druhou stranu budoucí důchodci přesně vědí, kdy je čeká odchod do důchodu. Jde o lidi, kterých by se důchod týkal až v roce 2030. Řešit v současné době situaci důchodců v roce 2030 je poněkud předčasné.  Pokud k tomu připočteme podmínku přehodnocení každých pět let, tak to můžeme dělat průběžně každý rok. Nemusíme mít ze zákona pět let. Tím se vnáší prvek nejistoty do celého systému.

Moderátorka

Jak by tedy vypadal návrh, který by TOP 09 podpořila?

Jitka Chalánková, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

TOP 09 byla ve vládě, která přinesla řešení pro mladší generaci, která umožnila převádět alespoň část peněz.

Moderátorka

Promiňte, ale to bylo tak málo lidí, že to ve výsledku ani nesplnilo efekt, který byl slibován.

Jitka Chalánková, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

To máte pravdu. To ale ještě neznamená, že byl ten návrh špatný. Spíše šlo o to, že opozice tehdy říkala, že jestli bude druhý pilíř povinný, tak jej napadne. Druhý pilíř se udělal nepovinný, přesto prohlašovali, že jej zruší a tím znejistili budoucí žadatele. Jediná a mnohem účinnější možnost by byla, kdyby byla naše reforma povinná a člověk si odváděl do důchodového sociálního pojištění o tři až pět procent méně z toho, co stejně odvádí povinně.

Moderátorka

TOP 09 by podpořila jen nějakou variantu návrhu, který prosadila ona sama?

Jitka Chalánková, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Těch možností ani víc není. Kromě toho, že by stát zázračně zbohatl nebo se objevil mnohem větší počet lidí, který bude do průběžného systému odvádět. Nebo se zvýšil dramaticky počet dětí. Do budoucna ale nevidíme.

zdroj: ČT24, 5. 6. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme