Chalánková: Nečasova vláda ví, co je slušnost!

Komentář poslankyně Jitky Chalánkové

26. 7. 2011

První místopředseda ČSSD a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek napsal článek, ve kterém k otázce slev na dopravu pro seniory, studenty a osoby se zdravotním postižením přimíchává spoustu dalších spolu zcela nesouvisejících informací.

Pokud jde o výše zmíněnou slevu na dopravu pro seniory, studenty a osoby se zdravotním postižením, došlo v minulém roce při přípravě rozpočtu České republiky k poměrně tvrdému vyjednávání. Byla jsem pověřena jako místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku právě takovou slevu na dopravu prosadit v jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Získat peníze pro potřebné je obtížné Je jasné, že ministr financí jako správný hospodář hlídá státní pokladnu co nejpřísněji. Přesto se mi podařilo získat pro naše seniory, studenty a spoluobčany se zdravotním postižením částku 100 milionů korun, která dotuje výše zmíněnou veřejnou dopravu v průběhu roku 2011.

Byl to jeden z jediných dvou přijatých pozměňovacích návrhů pro rozpočet na rok 2011.

Pomoc potřebným a zejména získání potřebných peněz pro sociální oblast jsou vždy velmi obtížné. Zejména nyní, kdy celá Evropa zápasí s dluhovou krizí. Přesto se domnívám, že i podpora pro dopravu pro studenty, seniory a osoby s postižením byla potřebná.

Jitka Chalánková
místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku PSP ČR